Door alle coronaperikelen zijn we tegenwoordig steeds meer thuis te vinden, met als gevolg dat steeds meer huiseigenaren nadenken over een verbouwing. Want door je eigen huis te verbouwen, creëer je niet alleen meer woongenot voor jezelf, maar het kan ook nog eens een positieve invloed hebben op de waardevermeerdering van je woning.

Maar wat bepaalt nou eigenlijk de waarde van een huis? Heeft een nieuwe keuken invloed op de woningwaarde? En zit er een waardeverschil tussen een praktische en een cosmetische verbouwing? Lees snel verder voor de antwoorden en kom erachter of een nieuwe keuken invloed heeft op de waarde van je woning.

Centrale plek in huis

De keuken wordt steeds belangrijker in ons dagelijkse leven. Er wordt al lang niet meer enkel gekookt, maar het is de ontmoetingsplek in huis. Hier komen mensen samen, wordt er heerlijk gegeten en vliegen de dagelijkse verhalen over tafel.

Maakt een nieuwe keuken mijn huis meer waard?

Een keuken zegt dus veel over een huis en een (technisch) goed onderhouden, nette keuken verhoogt de verkoopkans van de woning wel degelijk. Maar is het ook daadwerkelijk waarde vermeerderend?

Smaak- en trendgevoelig

Wanneer je je oriënteert op een nieuwe keuken, is de look-and-feel vaak het belangrijkste. Natuurlijk, de prijs is niet onbelangrijk, maar op het eerste oog moet je je prettig en comfortabel aanvoelen. Een keuken wordt dus vaak ontworpen op basis van persoonlijke smaak en trends, met als gevolg dat jouw droomkeuken een nachtmerrie voor een ander kan zijn. En dat heeft weer invloed op de waarde van je huis.

 

“Wat voor jou een droomkeuken is, kan voor een ander een nachtmerrie zijn.”

 

Cosmetische of praktische verbouwing

Wanneer we spreken over een verbouwing, hebben we het over twee soorten: een praktische verbouwing en een cosmetische verbouwing. Bij een praktische verbouwing kun je denken aan een dakkapel of een uitbouw, terwijl bij een cosmetische verbouwing vaak alleen het aanzicht wordt vernieuwd.

Tegelen keuken

Een keuken wordt dan ook vaak onder een cosmetische verbouwing geschaard, omdat het in de ogen van potentiële kopers enkel een optische verandering met zich meebrengt. Het kan in hun ogen mooi of niet mooi zijn, maar het geeft ze geen extra woonruimte waardoor ze er geen extra geld aan uit willen geven.

Kubieke meters

In de basis zijn extra kubieke meters (m3) waarde verhogend. Door bijvoorbeeld een uitbouw aan de achterzijde te plaatsen, een stenen garage te bouwen of door een dakkapel en extra kamer te realiseren op zolder, ontstaat er veel meer oppervlak en dat is wat mensen aanspreekt. Maar dat wil niet zeggen dat een cosmetische verbouwing (lees: nieuwe keuken) geen invloed heeft op de waardebepaling van je huis…

Instapklare woningen

Tegenwoordig worden de kosten voor een verbouwing of een nieuwe keuken niet meer gedekt door de hypotheekverstrekker, waardoor veel mensen op zoek zijn naar instapklare woningen.

En dat is precies waar de winst van een nieuwe keuken zit: een frisse keuken spreekt potentiële kopers aan. Zorg wel voor neutrale kleuren, want waar de een verliefd is op een matzwarte, stoere keuken, vindt iemand anders juist een landelijke keuken veel mooier. Met een neutrale uitstraling voorkom je dit en kan iedereen zich er thuis in voelen.

Geef jouw woning nét dat extraatje

Naast kleur is het belangrijk je keuken goed te onderhouden. Een in technisch en optisch perfecte staat verkerende keuken die is voorzien van energiezuinige en duurzame keukenapparaten spreekt nieuwe bewoners aan. Zij hoeven de keuken namelijk niet (direct) te vervangen, wat ze een verbouwing en geld scheelt. Zo geef je jouw woning nét dat extraatje ten opzichte van andere woningen.

Woningwaarde keuken

Tip: Potentiële kopers worden getriggerd door goed onderhouden woningen. Door een likje verf (denk aan de neutrale kleur!) op de muren en eventueel een nieuwe vloer is deze (kleine) investering meer dan waard.

Benieuwd hoe een nieuwe keuken jouw huis meerwaarde kan geven? We hebben alle belangrijke keukenonderwerpen voor u samengevoegd in ‘een speciaal boek’. Dit rijk geïllustreerde keukenhandboek bevat meer dan 80 pagina’s vol nuttige informatie, inspiratie, trends en tips. Link naar: https://uw-keukenspeciaalzaak.nl/speciaal-boek-voor-u/