Samenwonen kan je kosten besparen. Twee woningen betekent tweemaal een hypotheek aflossen of huur betalen, extra stoken en allerlei vaste lasten die je moet betalen. Je gaat misschien niet direct samenwonen om geld te besparen, het is natuurlijk wel mooi meegenomen. Toch moet je opletten omdat er diverse belastingheffingen zijn die veranderen op het moment dat je samen gaat wonen. Ga je samenwonen? Dit betaal je aan belasting.

Wat betaal je aan belasting bij samenwonen?

Volgens de Belastingdienst woon je samen als je met huisgenoten op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente. Het gaat dus niet alleen om partners maar ook als je kind, broer of zus op hetzelfde adres ingeschreven staat.

Fiscaal partnerschap

Ben je getrouwd of is er sprake van een geregistreerd partnerschap? Dan ben je fiscale partners vanaf het moment dat jullie op hetzelfde adres ingeschreven zijn bij de gemeente. Er zijn overigens nog andere situaties waarin er sprake is van een fiscaal partnerschap, die kun je op de website van de Belastingdienst vinden. Als jullie het hele jaar fiscale partners zijn of ervoor kiezen om het hele jaar als fiscale partners te worden beschouwd, dan moet de belastingaangifte anders worden ingevuld.

Heffingskorting

Als je voorheen alleen woonde en een kind hebt, dan is het mogelijk dat je voorheen in aanmerking kwam voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Er moet in dit geval een kind bij de gemeente ingeschreven staan op jouw woonadres. Als één van beiden een laag inkomen heeft, en je fiscaal partner wordt met je huisgenoot, dan is het misschien mogelijk om bepaalde heffingskortingen uit te laten betalen. Je kunt de voorwaarden nalezen op deze pagina van de Belastingdienst.

Voorlopige aanslag

Wanneer je fiscale partners wordt met je huisgenoot en een voorlopige aanslag krijgt, dan dien je deze zo snel mogelijk aan te passen op de nieuwe situatie. Als je dit niet doet moet je later misschien extra betalen, of je krijgt nu te weinig terug. In principe hoef je niet zelf ieder een voorlopige aanslag aan te vragen. Als er veranderingen in je persoonlijke situatie zijn kun je dit wellicht beter wel doen. Op deze pagina van de Belastingdienst kun je er meer over lezen.

Toeslagen

Als je momenteel een toeslag krijgt dan is het mogelijk dat je een wijziging moet doorgeven bij de gemeente. Hier zijn een aantal mogelijke scenario’s:

  • Jullie gaan trouwen of samenwonen.
  • Jullie gaan scheiden of uit elkaar.
  • Je wordt co-ouder.
  • Er komt iemand bij je in huis wonen.
  • Er verlaat iemand jouw huis.
  • Er komt iemand te overlijden.

Wat de veranderingen zijn in bovenstaande gevallen kun je op de website van de Belastingdienst nalezen.

Conclusie: samenwonen, wat betaal je aan belasting?

Wat jullie samen moeten betalen of terugkrijgen aan belasting is afhankelijk van de vorige en nieuwe situatie. Zodra je doorgeeft bij de gemeente dat iemand verhuist zal deze informatie automatisch worden doorgegeven aan de Belastingdienst. Hoewel verschillende zaken automatisch verlopen zul je zelf ook een aantal fiscaliteiten op orde moeten brengen. Wacht hier niet te lang mee om eventuele naheffingen te voorkomen.