Huizenprijzen 2022 wat staat er ons te gebeuren? Als je even met je ogen knippert dan zijn de prijzen van huizen in Nederland weer gestegen. De huizenprijzen in de huidige huizenmarkt in 2021 bijhouden lijkt vooral een grafiek tekenen met een lijn die steil naar boven gaat. Op deze pagina bekijken we de stijging in huizenprijzen voor 2021 en 2022, ook voorspellen we of de huizenmarkt zal instorten dit jaar en we kijken naar de stijgende hypotheekrente .

Of dat gebeurt hangt niet alleen af van de situatie dit jaar maar ook de plannen voor de komende jaren en de oververhitte woningmarkt. Daarom bekijken we ook de verwachting op de huizenmarkt tot 2030 volgens experts en analisten. Of kunnen we beter een waarzegger in de glazen bol laten kijken?

Stijgende hypotheekrente

Dat de huizenprijzen stijgen in 2022 zal niemand ontgaan zijn, maar hoe snel stijgen de prijzen precies? Het CBS houdt deze statistieken bij, samen met het Kadaster en Eurostat. Als we kijken naar het eerste kwartaal van 2022 dan zien we dat de huizenprijzen index met 11,3 procent is gestegen in Nederland. Dat is gemiddeld 6,1 procent hoger dan een jaar geleden in het eerste kwartaal van 2021. Wil je meer weten over de hypotheekrente verwachting? klik op de link

Hoe staat het in de rest van Europa? In hetzelfde kwartaal stond Nederland op de vijfde positie wat betreft stijging van huizenprijzen. Luxemburg staat bovenaan met 17 procent, Denemarken komt op nummer twee te staan met 15,3 procent, Litouwen op drie met 12 procent en als vierde Tsjechië met 11,9 procent. Binnen de Europese Unie is Cyprus de enige staat waar er een daling te zien is.

Stijging huizenprijzen 2022 voor bestaande koopwoningen

Als we bestaande bouw en nieuwbouw los bekijken dan komen we op een stijging van 10,3 procent uit. Dat is een lichte daling en wat lager dan het totaal maar nog steeds de hoogste stijging op jaarbasis in bijna twintig jaar. De prijsstijging is nu vijf kwartalen in gang, ondanks (of dankzij) COVID-19 en de economische gevolgen blijven huizenprijzen stijgen. Dit ook mede omdat er minder woningen te koop staan

Gemiddelde huizenprijs 2022

Wat betreft nieuwbouw woningen was de stijging nog groter met zelfs 16,9 procent voor de gemiddelde transactieprijs. Dat is de grootste stijging in huizenprijzen die sinds het begin van de meting in 2015 is vastgelegd. Dit zal voor een deel te wijten zijn aan de Corona pandemie die de bouw voor een deel heeft stilgelegd. Omdat personeel minder kon werken en omdat de aanvoer van bouwmaterialen beperkt is.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Hoeveel huizen worden er verkocht in Nederland?

In het eerste kwartaal van 2021 werden er 66.627 bestaande woningen en 6794 nieuwbouw woningen verkocht. Bij bestaande bouw is dit een stijging van 29,2 procent, bij nieuwbouw bleef de stijging beperkt tot 4,2 procent. In 2018 lag het aantal verkochte woningen over de gehele linie lager dan in de jaren ervoor, in 2019 trok de verkoop van bestaande woningen aan en in 2020 zou nieuwbouw deze trend volgen. Met name in het laatste kwartaal van 2020 zijn er veel nieuwbouw woningen verkocht. Dit lijkt gerelateerd te zijn aan het feit dat er juist relatief weinig bestaande woningen van eigenaar wisselden in deze periode.

Stort de huizenmarkt in 2022 in?

Nee, in 2022 stort de huizenmarkt in Nederland niet in maar de vraag is of de inflatie roet in het eten gaat gooien. De laatste ontwikkelingen geven aan dat de gemiddelde huizenprijs iets aan het zakken is t.o.v. een kwartaal ervoor. Er worden minder huizen gebouwd dan er vraag is en hier zal niet snel verandering in komen. De overdrachtsbelasting voor vastgoedmakelaars en beleggers is verhoogd naar 8 procent maar die rekenen dan gewoon meer voor de exploitatie.

Jongere kopers onder 35 jaar oud betalen onder voorwaarden zelfs helemaal geen overdrachtsbelasting. De geliberaliseerde huursector zit vol met mensen die dolgraag doorstromen en er alles aan doen om een hypotheek te krijgen. Of ze sparen door tot ze cash een huisje af kunnen tikken, zo wanhopig zijn huizenjagers ondertussen geworden.

De ‘experts’ kun je in ieder geval niet vertrouwen op hun analyse. Die hebben de laatste jaren keer op keer laten zien dat hun voorspellingen niet kloppen. Zo publiceerde de Rabobank in september 2020 een prognose van 0,6 procent daling in 2021 en zelfs 2,6 procent daling in 2022. In juni 2021 voorspelden ze een stijging van 10,9 procent voor dit jaar en een verdere stijging van 4,6 procent in 2020.

We nemen de Rabobank als voorbeeld maar de ING had een nog veel sterkere daling voorspeld. Zelfs zullen ze ongetwijfeld allerlei redenen aandragen waarom de voorgaande prognoses onjuist bleken te zijn (Corona, Corona en Corona) maar als ze op deze termijn al dergelijke inschattingsfouten maken dan mogen we voorspellingen voor 2030 met een flinke korrel zout nemen.

Verwachting huizenprijzen 2022

In de eerste plaats verwachten we dat professionele analisten ook in de komende jaren weer verkeerde voorspellingen uitbrengen en dat ze dit niet zullen toegeven. Het is wel jammer dat ze werken voor dezelfde banken die hypotheekleningen verstrekken… Het aantal inwoners blijft stijgen, het aantal nieuw opgeleverde woningen blijft achter bij de ambities waardoor verkoopprijzen stijgen. Deze achterstand kan niet zomaar worden weggewerkt al was het alleen maar door het gebrek aan bouwvakkers.

Prijsontwikkeling, Weinig woningaanbod, overbieden, ongezien kopen en aflossingsvrije hypotheken zijn uiterst riskant. Met name starters nemen soms ondoordachte beslissingen en gaan voor een maximale hypotheek en investeren vaak met eigen geld omdat de behoefte aan een koopwoning zo groot is. Dit kan straks voor problemen zorgen. Binnen de huizenmarkt en het economisch verkeer in het algemeen zullen er altijd fluctuaties zijn, toch kan het nog enige tijd duren voordat de daling echt zal inzetten. Dit kan wel betekenen dat mensen die nu een huis kopen over 10-15 jaar met een huis onder water komen te staan.

Woningcorporaties en private verhuurders kampen voor een deel met dezelfde problemen als op de koopmarkt. Er ontstaat een grote groep huurders die liever zouden kopen maar door de huidige huizenprijzen en schaarste wachten op het juiste moment. Het aantal (arbeids)migranten is door de Corona pandemie lager maar dit kan weer aantrekken. Dit zijn vooral huurders maar daar moeten wel woningen voor beschikbaar zijn.

De IND is hard op weg de achterstand in statushouders weg te werken, die mensen moeten gehuisvest worden. Bedrijven hebben ruimte nodig voor expats, recreatie parken puilen ondertussen uit met lage lonen werkers uit Oost-Europa die wellicht ooit met een gezin een echt huisje betrekken.

betaalbare koopwoningen

Eenvoudige oplossingen zijn er niet, dat is duidelijk. De overheid wil dat er gebouwd wordt maar gemeenten stellen geen (betaalbare) bouwgrond beschikbaar. Kopers hebben liever een dak boven hun hoofd dan spaargeld op de bank. Kopen is nog steeds goedkoper dan huren als je alle kosten en baten telt. Wil je nu een huis kopen? De kans dat de huizenprijzen in 2022 dalen is minimaal, er is wél een risico dat je huis in 2032 minder waard is dan nu. Meer weten bekijk ook dit artikel: Voorspelling Huizenmarkt

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|