Er is de WOZ-waarde, taxatiewaarde en verkoopwaarde. Deze bedragen kunnen per berekening weer anders zijn dan de vraagprijs voor een woning. Wat is nu precies de woningwaarde en hoe kun je deze (laten) berekenen? Hoe een woningwaarde calculator werkt en welke opties er zijn leggen we uit op deze pagina.

Wat is een woningwaarde calculator?

Als je een huis wilt verkopen dan wil je graag de waarde weten van je woning. Je kunt niet vertrouwen op de WOZ-waarde want die loopt een jaar achter en gaat uit van data die niet altijd up-to date is. En liever wil je ook geen dure taxateur voor inschakelen, dat doet de koper wel.

Je kunt een makelaar vragen om voor jou de waarde te bepalen. Die hebben zicht op de markt en kennen de specifieke situatie. Afhankelijk van het makelaarskantoor kunnen hier kosten aan verbonden zijn maar de meeste makelaars doen dit gratis.

Een woningwaarde calculator is een online rekentool die verder kijkt dan de waarde op papier en rekening houdt met de markt. Het is hierbij niet nodig voor een specialist om een fysiek bezoek te brengen aan de woning.

Als je een huis wilt kopen dan wil je weten of de vraagprijs wel klopt en wat je mogelijk kunt overbieden om de woning te kunnen kopen. Voordat je een taxateur inschakelt wil je eerst een goed beeld hebben van de huizenmarkt.

Misschien heb je een specifieke woning op het oog of je wilt meerdere panden met elkaar vergelijken om zo een beter idee te krijgen van je mogelijkheden. Met een woningwaarde calculator kun je niet naar de bank stappen voor een hypotheeklening maar in het voortraject kan het wel degelijk voordeel opleveren.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Waar houdt een woningwaarde calculator rekening mee?

We hebben de WOZ-waarde al genoemd. Dat is een algemeen berekende waarde die vanuit de gemeente wordt bepaald aan de hand van meerdere criteria. Met name de prijzen van soortgelijke woningen die in de afgelopen periode zijn verkocht in de omgeving wegen zwaar mee in deze berekening.

Dit zegt uiteraard niet alles over de individuele woning en de huidige marktwaarde, daarom is de WOZ-waarde niet voldoende om de werkelijke prijs te bepalen.

Een woningwaarde calculator houd rekening met diverse factoren waaronder:

  • De WOZ-waarde
  • De stijging / daling van huizenprijzen in de afgelopen periode
  • De populariteit van een regio of gemeente
  • Vraag en aanbod van woningen

En er zijn nog meer ‘ingrediënten’ om tot een realistische waarde te komen. De uitkomst hoeft echter niet overeen te komen met de daadwerkelijke verkoopsom, dit is mede afhankelijk van het bod dat kandidaten uitbrengen. Bij een hypotheekaanvraag wordt overigens naar de taxatiewaarde gekeken, niet naar de woningwaarde of koopsom.

Deze bedragen kunnen overeenstemmen maar een taxatie is meer gebaseerd op feiten en minder op trends in de markt. Er zijn zeker overlappingen maar ze zijn niet hetzelfde.

woningwaarde calculator

Van welke huizen kun je de waarde bepalen?

Je kunt onderscheid maken tussen huizenbezitters enerzijds en woningzoekenden anderzijds. Dit betekent in de praktijk dat je de waarde van je eigen huis wilt bepalen of de waarde die andere huizen bezitten.

1. Woningwaarde eigen woning

Je woont in een huis en je bent van plan deze te gaan verkopen. Je kijkt als eerste naar de markt om te bepalen of dit een goed moment is om je woning te verkopen. In 2021 is het zeer waarschijnlijk dat je winst zult maken op je woning. De huizenprijzen liggen hoger dan ooit waarmee je waarschijnlijk kunt rekenen op een overwaarde. Er zijn uiteraard uitzonderingen en daar zul je achter komen door de woningwaarde te bepalen via een calculator. Het is daarmee een persoonlijke berekening gericht op de woning die je nu bezit.

2. Woningwaarde andere woningen

Als je zelf een huis wilt kopen, of na verkoop naar een nieuw onderkomen zoekt, dan wil je waarschijnlijk meerdere huizen met elkaar vergelijken. Je zult dus een woningwaarde calculator nodig hebben waarmee je de prijzen van alternatieve huizen kunt opzoeken. Dit kunnen huizen zijn die momenteel worden aangeboden op funda.nl of huizen die niet te koop staan maar waar je toch een bod op wilt doen. In dat geval is het slim om prijzen en mogelijkheden met elkaar te vergelijken.

Gratis woningwaarde calculator

De meest eenvoudige gratis woningwaarde calculator is van het Kadaster. Een berekening maken werkt als volgt:

  • Eerst vul je het kwartaal in waarin de woning is gekocht.
  • Kies de provincie en koopprijs.
  • Laat de waarde berekenen.
  • Je ziet nu het percentage waarmee de woningwaarde gemiddeld is gestegen of juist is gedaald.

Dit is een algemene schatting om de huidige waarde van je huis te bepalen, er is wel wat informatie over de koopsom in het verleden nodig. Dat is ook weer op te vragen, ook als het niet je eigen woning betreft.

Er zijn nog meerdere calculators te vinden. tegenwoordig kun je ook terecht op Huispedia en Funda. Beide partijen geven jou een waarde indicatie van jouw woning via de woningwaarde calculator. Deze woningwaarde calculator maakt een berekening op basis van data en het kan zijn dan deze niet altijd up-to date is. Ze geven dus via de calculator een schatting.

Als je echt de waarde wil weten dan kun je het beste een lokale makelaar uitnodigen. Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt van een lokale makelaar een gratis waardebepaling

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Betaalde woningwaarde calculator

Er zijn ook andere manieren om de woningwaarde te berekenen. Zo kun je een rapport aanvragen bij Calcasa of bij het Kadaster. Een andere manier is de woningwaarde calculator van Walter Living. Dit is een abonnement waarbij je de eerste week gratis krijgt om het systeem uit te proberen.

Daarna betaal je tussen 9 en 49 euro per maand afhankelijk van de informatie die je wilt inzien. Je mag dan zoveel calculaties uitvoeren als je wilt. Als je besluit om een woning aan te kopen via Walter dan betaal je een vast tarief van 1950 euro. Tijdens de 7-dagen gratis proefperiode mag je kosteloos het abonnement stopzetten.

Verschil woningwaarde met taxatie

Hoe je ook de woningwaarde gaat berekenen, het is niet hetzelfde als een taxatie. Dit rapport wordt namelijk altijd door een erkend taxateur opgesteld en zal normaal gesproken op locatie worden uitgevoerd. Een alternatief is de online taxatie zoals Calcasa deze uitvoert.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van statistische data en diepgaande informatie om zonder een bezoeker toch de taxatiewaarde vast te kunnen stellen. Dit rapport wordt door veel Nederlandse banken geaccepteerd en is ook bruikbaar voor de Nationale Hypotheek Garantie. Een dergelijk taxatierapport zal relatief goedkoop uitvallen en vereist geen huisbezoek. Er zijn wel beperkingen aan deze online taxatie, controleer de mogelijkheden en beperkingen voordat je een hypotheeklening aanvraagt.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|