De huizensite DeGratisMakelaar.nl verkoopt ieder jaar honderden woningen. Ze hebben een formule bedacht waarbij het kopen of verkopen van een woning eenvoudiger en meer transparant is. Woningen worden verkocht op een professionele wijze en met een betrokken karakter. Een huis verkopen is spannend, De Gratis Makelaar zorgt voor begeleiding en ondersteuning aan de koper zonder kosten.

Wat is DeGratisMakelaar.nl?

Het concept van de De Gratis Makelaar is een veilingsysteem. Een verkoper plaatst de woning gratis op degratismakelaar.nl en kandidaten kunnen een bod uitbrengen. Bieders worden geverifieerd, de verkopende partij kiest uiteindelijk de koper. Dit hoeft niet de persoon met het hoogste bod te zijn, dit is wel waarschijnlijk. Het verdienmodel is volgens de eigenaars van het platform de commissie op zaken als energieleverancier, internet en hypotheek. Toch zal de koper wel degelijk een fee moeten betalen. De verkoper hoeft geen directe kosten te maken.

Hoe werkt De Gratis Makelaar?

Woningen worden exclusief aangeboden op de website van degratismakelaar.nl. Het grote verschil is de wijze van bieden. Waar je normaal gesproken met een gesloten enveloppe een bod moet uitbrengen als koper heb je hier direct zicht op de hoogste bieding. Je kunt dan overbieden. Via de woning kunnen de documenten over de woning gedownload worden via het hartje. Dit leidt de bezoeker naar het woningdossier. Zo krijg je als koper alle relevante informatie over de woning voordat je een bod plaatst. Je moet hiervoor wel eerst een account aanmaken.

De gratis makelaar

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Bron: www.degratismakelaar.nl

In principe zal de eigenaar van de woning de bezichtigingen verzorgen, het is mogelijk dat rondleidingen verzorgd worden door een ‘hostess’ van De Gratis Makelaar. Via de website kunnen geïnteresseerde kandidaten zich aanmelden voor een bezichtiging. De Gratis Makelaar zorgt voor professionele fotografie, een plattegrond van de woning en er zal een waardebepaling opgesteld worden. Er is een koppeling met Funda, het bieden gaat via de website van degratismakelaar.nl. Voor de publicatie op Funda hoeft dus niet betaald te worden, dit zit verwerkt in de fee voor de koper.

Wat kun je vinden op De Gratis Makelaar?

Naast het logo van De Gratis Makelaar prijkt ook prominent het logo van de Rabobank. Je kunt direct via degratismakelaar.nl een adviesgesprek inplannen met een hypotheekadviseur van de Rabobank. Het is overigens niet verplicht om een hypotheek af te sluiten bij de Rabobank.

Het hoogste bod betekent niet automatisch dat de woning naar deze bieder gaat. De huiseigenaar bepaalt uiteindelijk wie het huis ‘gegund’ wordt. In praktijk houdt dit in dat er gekeken wordt naar zaken als voorbehoud van financiering. Ook een persoonlijke klik of onderbuikgevoel kan zeker een rol spelen, in de meeste gevallen voert de verkoper zelf de bezichtigingen uit.

Dit moet je weten over De Gratis Makelaar

Om een bod uit te kunnen brengen moet je als koper eerst een account aanmaken. Je kunt dan voorwaarden kiezen zoals voorbehoud van financiering of bijvoorbeeld een bouwkundige keuring.

Als je wordt overboden zul je hier direct een bericht van ontvangen. Je kunt dan het bod aanpassen om meer kans te maken op de woning. Er is een bied termijn van kracht. Als er in de laatste 15 minuten voor het verstrijken van deze termijn nog een bod geplaatst wordt dat zal de optie om te bieden met 15 minuten verlengd worden.

Er is geen vrije keuze voor notaris, normaal gesproken kiest de koper deze binnen de ‘kosten koper’ overeenkomst. De Gratis Makelaar maakt standaard gebruik van de Nationale Notaris. Dit hoeft geen probleem te zijn, het is wel een detail om rekening mee te houden.

degratismakelaar.nl

Hoe werkt een waardebepaling via De Gratis Makelaar?

Er is een online waardebepaling tool te vinden op degratismakelaar.nl waarmee je in enkele eenvoudige stappen een schatting krijgt van de woningwaarde. Deze waarde wordt bepaald op basis van soortgelijke huizen bij jou in de buurt.

Je doorloopt enkele stappen en je zult de informatie na invoer van jouw contactgegevens ontvangen. Wil je graag een second opinion? Je kunt ook meerdere gratis offertes bij lokale makelaars aanvragen, er zijn meerdere aanbieders die een gratis waardebepaling voor je uitvoeren.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Ervaringen De Gratis Makelaar?

Een kritische consument weet dat ‘gratis’ niet bestaat, daarom mag je de merknaam “De Gratis Makelaar” gerust met een korreltje zout nemen. In principe betreft het een verkoopmakelaar die de kosten doorberekend naar de koper. Er is een minimaal tarief van 1999 euro dat kan oplopen tot 2999 euro voor een woning in een hogere prijsklasse. Daarmee zitten ze onder de gemiddelde makelaarscourtage.

Is degratismakelaar.nl gericht op de koper of verkoper? Beide eigenlijk, maar voor de koper is deze service beslist niet helemaal gratis. Hoewel de dienst behoorlijk transparant is kun je stellen dat de naam een beetje ongelukkig is gekozen. Gratis bestaat niet voor commerciële organisaties, aan deze dienstverlening zitten wel degelijk kosten gekoppeld.

Het risico van bieden is dat de koper gaat overbieden. Dit is een bekend fenomeen bij veilingen, je wilt niet dat een object door je vingers glipt. Als koper zul je dus nuchter moeten blijven en niet zomaar gaan overbieden. Hoger bieden wordt gestimuleerd, dit kan voor de verkopende partij interessant zijn.

Als er binnen 15 minuten voor de deadline een hoger bod wordt uitgebracht, dan wordt de termijn met 15 minuten verlengd zodat andere bieders toch nog een hoger bod uit kunnen brengen. Dit is een manier om ‘last minute’ bieden uit strategische overwegingen te ontmoedigen, het kan de prijzen wel verder opdrijven.

Dat een koper geen makelaarscourtage hoeft te betalen betekent niet dat de diensten zonder kosten worden uitgevoerd. Eigenlijk is het transparante bieding systeem veel interessanter als onderscheidend kenmerk. De koper heeft direct zicht op de biedingen wat meer zekerheid geeft over de kans op slagen.

Met een claim van 100% boven de vraagprijs verkocht lijkt De Gratis Makelaar heel interessant voor de verkopende partij. De werkwijze is in ieder geval transparant met duidelijk zicht op wat andere kandidaten bieden. Er is wel een risico voor overbieden aanwezig, de koper doet er goed aan om zelf een aankoopmakelaar in de arm te nemen die het hoofd koel kan houden tijdens dit traject.

Wil jij jouw huis gratis verkopen? Check hier ons laatste artikel: gratis je huis verkopen