Waar woont een boswachter? In een boswachtershuis natuurlijk! Dit soorten huizen zijn zeker niet voor iedereen geschikt, zo moet je houden van de natuur. Want boswachtershuizen liggen aan de rand van het bos of een natuurgebied. Of toch niet altijd? Je kunt namelijk ook een boswachtershuis bouwen midden in de stad. Dat en meer lees je op deze pagina.
Wat is een boswachtershuis?
Een boswachtershuis is een huis bestemd voor een boswachter. De oorspronkelijke functie was anders, toen werden dit soort huizen vooral bewoond door houthakkers en houtbewerkers die na het vellen van bomen hout zouden bewerken voor de verkoop. In Duitsland worden deze huizen ‘forsthaus’ genoemd en in Engeland ‘forester’s lodge’. In de Duitse taal kan het ook de omgeving aanduiden waar het huis staat, zoals een station of een klein dorp. In de Engelse taal wordt ook wel ‘woodcutter’s hut’ gebruikt, een term die direct verwijst naar houthakkers.
Wat zijn de kenmerken?
Het clichébeeld van een houten hutje is niet terecht, de meeste boswachtershuizen zijn gebouwd met stenen en bieden dezelfde kwaliteit en comfort van een woning in de stad. Er zullen wel vaak natuurlijke materialen gebruikt worden en er zal een klassieke uitstraling toegepast worden. Deze huizen zijn gebouwd voor permanente bewoning, dit betekent dat ze moeten voldoen aan alle eisen voor een moderne woonruimte.
Heb je interesse om zelf in een boswachtershuis te gaan wonen? Voordat je een hypotheek afsluit of een verhuurmakelaar zoekt die boswachtershuizen verhuurt kun je beter eerst op één of enkele locaties een huisje huren voor een paar nachten. Zo krijg je een goede indruk van deze leefstijl, de plus- en minpunten. Door heel Nederland zijn er boswachtershuizen om in te logeren waarbij de diversiteit erg groot is. Midden in het bos of op een open vlakte, een boomhut of een luxe villa, spotgoedkoop of zeer prijzig. Bij een dergelijke oriëntatie is het aan te bevelen om in diverse seizoenen een boswachtershuis te huren, zo krijg je een goed beeld van de situatie. Reken voor een weektarief tussen ongeveer 500 euro voor de goedkopere huisjes tot ruim 2000 euro voor de meer luxe opties.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Boswachtershuis eigenschappen
Dit type woning ligt meestal in een landelijk gebied, vaak in of nabij een beschermd natuurgebied of bos. De omvang kan verschillen, vaak zijn er meerdere slaapkamers aanwezig met ruimte voor een compleet gezin. Het perceel van een officieel boswachtershuis zal eigendom zijn van de provincie of Staatsbosbeheer en in erfpacht genomen worden door de bewoners. Het is wel mogelijk om een perceel in het buitengebied te kopen en hier zelf een woning te bouwen volgens de eigenschappen van een boswachtershuis.
De betekenis
Voordat we dieper ingaan op de betekenis van een boswachtershuis zullen we eerst in het kort bekijken wat een boswachter eigenlijk doet. Officieel betreft het een Buitengewoon Opsporingsambtenaar. Dit betekent dat een officiële boswachter boetes mag uitdelen aan personen die de regels in het bos overtreden. Werknemers worden aangesteld door Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of één van de provinciale landschappen. Het is hun taak om een natuurgebied te bewaken, diverse werkzaamheden uit te voeren en vrijwilligers aan te sturen om onderhoud te plegen. Naast een VMBO opleiding op een groene school is er ook nog een aanvullende MBO opleiding bos- en natuurbeheer vereist.
De meeste boswachtershuizen worden overigens niet bewoond door boswachters maar door mensen die gewoon van een natuurlijke omgeving houden. Het is ook mogelijk om te logeren in een boswachtershuis in plaats van in een standaard hotel.
Wat is de bouwstijl van een boswachtershuis?
Er is geen standaard bouwstijl voor een boswachtershuis. Het is vooral een duiding van locatie, niet zozeer een wijze van bouwen. In praktijk zal het pand een natuurlijke uitstraling bezitten en opgaan in de omgeving. De bouwstijl zal doorgaans vrij klassiek zijn van ontwerp hoewel er wel degelijk moderne technieken worden toegepast om deze woningen te bouwen.
Een vrij recente ontwikkeling is de Tiny House bouwstijl. Dit zijn kleine huisjes die meestal aan de rand van een bos of natuurgebied worden gebouwd. Deze huisjes zijn klein en zeer efficiënt ingericht met nadruk op een lage ecologische voetafdruk. Het zijn doorgaans geen huizen om als gezin in te wonen, voor alleenstaanden of koppels zijn ze meer geschikt. Als je interesse hebt om een Tiny House te bouwen dan kun je contact opnemen met Staatsbosbeheer. De mogelijkheden zijn op dit moment nog beperkt maar er zijn wel degelijk opties voor een eigen huisje in het landelijk gebied.
Hoe kun je een boswachtershuis bouwen?
In de introductie van deze pagina gaven we al aan dat het mogelijk is om een boswachtershuis te bouwen in de stad. Het komt niet vaak voor maar er zijn wel degelijk woonhuizen in stedelijke gebieden met de vormgeving van een huis voor boswachters. Hier bestaat geen standaard ontwerp voor. In praktijk betekent dit een gevel met houten bekleding zoals planken voor een natuurlijke uitstraling. Het dak kan voorzien worden van een rieten dakbedekking, er zullen grote vensters zijn die optimaal zicht en lichtinval bieden.
Als je een perceel binnen de bebouwde kom hebt gekocht met als doel een boswachtershuis te bouwen, let dan wel goed op de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt. In België zijn de regels omtrent de buitenschil van een woning minder strikt. In Nederland mag je niet zomaar een eigen ontwerp bouwen. Doe dus eerst navraag bij de gemeente en zorg voor de juist vergunningen alvorens een huis in landelijke stijl te bouwen.
Als voorbeeld kocht een stel uit Almere een kavel aan de rand van het bos dat voorheen als kampeerterrein werd gebruikt. Het eerste plan was een wellnesspark te bouwen. Omdat er specifieke voorwaarden van kracht waren werd het een ander type gebouw. Naast de houten gevelbekleding en het rieten dak werden er grote vensters geplaatst voor optimaal zicht op de omgeving. Door moderne methoden toe te passen kon het optrekje bijna energieneutraal worden gebouwd. De werkruimte kan geconverteerd worden naar een slaapkamer waarmee dit ‘boswachtershuis’ levensloopbestendig is.
Dit betekent wonen in een boswachtershuis
Er zijn diverse woningen en bedrijfspanden die zich in natuurgebieden bevinden en onder het Staatsbosbeheer vallen. Er komen soms woningen vrij voor gebruikers, dit hoeft niet altijd een boswachter te zijn. In de meeste gevallen zal het huurwoningen betreffen die via een makelaars beschikbaar worden gesteld. Vaak wordt de ondergrond in erfpacht uitgegeven.