Hoe ontlucht je een verwarming?

De verwarming is een luxe die we vaak voor lief nemen. Tot het moment dat de CV ketel niet meer aanslaat of de radiatoren niet meer warm worden. Zeker met de stijgende gasprijzen willen we uiteraard dat iedere graad op de thermostaat voelbaar is in huis. Hoe ontlucht je jouw verwarming? Alles over de CV ontluchten leggen we stap voor stap uit op deze pagina. Ook beantwoorden we de meest gestelde vragen over de verwarming ontluchten.

Wat is een verwarming ontluchten?

Een CV-ketel is gekoppeld aan leidingen die door het huis lopen. Door deze leidingen stroomt warm water. Om de radiatoren warm te maken of voor warm water uit de kraan. Als je merkt dat de woning niet snel genoeg opwarmt of als je vreemde geluiden hoort in de buizen dan is de kans groot dat je de verwarming moet ontluchten. Je kunt hiervoor een specialist inschakelen, het is ook goed zelf te doen zolang je de juiste stappen volgt. Hoe ontlucht je jouw verwarming? Laten we beginnen met de standaard stappen die je moet doorlopen:

  1. Begin met de thermostaat omlaag te draaien zodat er geen warm water door de leidingen stroomt. Anders spuit er stoom uit het ventiel wat niet de bedoeling is.
  2. Vervolgens draai je de radiatorkranen helemaal dicht.
  3. Neem nu een ontluchtingssleutel. Daarmee kun je aan de zijkant van de radiator het ventiel open draaien.
  4. Naast de lucht kan er ook wat vocht uit de buis ontsnappen. Dit vang je op met een doekje.
  5. Als er geen lucht meer uit het ventiel komt dan kun je het ventiel weer dichtdraaien.
  6. Je kunt nu weer veilig de radiator open draaien en de thermostaat inschakelen.
  7. De CV-ketel zal nu automatisch weer in werking treden en je merkt direct het resultaat.

Dat is dus vrij eenvoudig! Als materialen heb je eigenlijk niet meer nodig dan een ontluchtingssleutel en een doek. Je zult wel iedere radiator in huis moeten ontluchten om verdere problemen te voorkomen.

Waarom moet je de verwarming ontluchten?

Er zijn verschillende indicaties waaruit je kunt concluderen dat je de CV moet ontluchten. Dit zijn de meest voorkomende situaties:

1. Verwarming wordt niet meer warm

Je merkt dat de verwarming heel langzaam opwarmt of niet tot de gewenste temperatuur komt. Dit kan betekenen dat er lucht in de buizen zit. Naast het beperken van warmte en comfort in huis zorgt het voor een hoger energieverbruik met minder rendement. De CV ontluchten is in veel gevallen de oplossing.

2. Verwarming tikt

Dit is een bekende indicatie dat er lucht in de buizen zit. Op zich is dit niet schadelijk voor de CV-installatie maar het kan wel vervelend zijn voor de bewoners. Ontluchten is ook hier de oplossing in de meeste gevallen. Als het tikken alleen plaatsvindt op momenten dat de verwarming in- of uitgeschakeld wordt dan heeft het waarschijnlijk te maken met het uitzetten en krimpen van de buizen. Dit is een natuurlijk proces wat verder geen kwaad kan.

CV ontluchten

3. Verwarming maakt andere geluiden

Er zijn nog meer geluiden die aangeven dat er mogelijk lucht in de radiatoren is gekomen. Zo kun je ruisen en borrelen horen. Dit klinkt gevaarlijker dan het is, het is wel weer een indicatie dat ontluchten van de verwarming nodig is.

4. Verwarming lekt

Als laatste is het mogelijk dat de CV-ketel lekt. Dit kan het geval zijn als het automatische ontluchting systeem in de ketel niet goed functioneert. Dan komt er naast lucht ook water mee wat uiteraard niet de bedoeling is. Als dit het geval is dan zal ontluchten waarschijnlijk geen uitkomst bieden, je moet dan de ontluchter vervangen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Waar moet je beginnen met de CV ontluchten?

Je begint altijd beneden in de woning en werkt naar boven toe. Als je klaar bent met de radiatoren dan kun je het expansievat ook ontluchten. Dit werkt op dezelfde manier. Als je helemaal klaar bent met ontluchten dan kun je de thermostaat weer hoger zetten.

Wat gebeurt er als je niet ontlucht?

Als je niet ontlucht dan kun je tikken horen, ruisen of sissen. Dat is vervelend maar op zich niet gevaarlijk. Het is wel een indicatie dat het systeem niet optimaal functioneert. Je verspilt hiermee energie en de CV-installatie zal sneller slijten. Als je niet ontlucht dan is het waarschijnlijk dat het steeds langer duurt voordat de verwarming op temperatuur is of de gewenste temperatuur wordt niet meer behaald.

Waar zit het ontluchtingsventiel?

Je vindt de ontluchtingsventielen altijd aan de bovenzijde van de radiator. Wat is het ventiel onder een verwarmingsbuis? Dat is een ventiel om water uit de radiator te laten lopen. Het gaat bij de CV ontluchten dus altijd om de ventielen die bovenop geplaatst zijn. De ontluchter bevindt zich bij de radiator kraan of aan de andere zijde van de radiator.

Er is geen ventiel, wat nu?

Als je geen ontluchtingsventiel kunt vinden aan de bovenzijde van de radiator, volg dan de leiding tot je bij een radiator komt die je wel kunt ontluchten. Het is mogelijk dat er niet altijd een ventiel te vinden is.

Verwarming ontluchten zonder sleutel

Het ventiel openen en sluiten met een sleutel is niet een zeer ingewikkelde of gevaarlijke handeling, het kost natuurlijk wel tijd en je zit regelmatig met een CV-installatie die onberekenbaar is. Het is mogelijk om een automatische ontluchter te installeren. Dit is niet hetzelfde als de ontluchter die reeds in de verwarmingsketel aanwezig is. Naast het gemak en comfort kun je hiermee ook besparen op energiekosten. Binnen enkele jaren kun je deze aanpassing alweer terugverdienen.

Hoe vaak moet je ontluchten?

Als de CV verder goed functioneert dan zal eenmaal per jaar ontluchten al voldoende zijn. Als ondanks dit onderhoud de problemen niet verholpen worden schakel dan een expert in die het systeem doorlicht op mogelijke mankementen. Over het algemeen wordt aanbevolen om de CV-ketel iedere twee jaar te laten controleren. Zo kom je in hartje winter niet zonder verwarming te zitten.

Kun je zelf de radiator ontluchten?

Zelf de radiator ontluchten is niet moeilijk, het kost wel even tijd. Het is zeker de moeite waard om ieder jaar met een sleutel en doekje even de buizen van beneden tot boven te ontluchten. Zo blijft het comfortabel in huis met een lagere energierekening.