De huizensite Wegwijs.nl zeker over je huis en hypotheek is eigenlijk een website met naast informatie over huizen ook financiële informatie en tools om goede afwegingen te maken op fiscaal gebied. Er worden geen verzekeringen of hypotheken verkocht, je vindt hier alleen antwoorden, uitleg en informatie. Deze informatie wordt op een laagdrempelige wijze, onafhankelijk én betaalbaar aangeboden.

Wat is Wegwijs?

Normaal gesproken is financiële informatie afkomstig van een bank, verzekeraar of hypotheekverstrekker. Deze informatie is niet objectief omdat de aanbieder belang heeft bij jouw keuzes. Je kunt dan een beroep doen op een onafhankelijk adviseur maar daar moet je veel geld voor betalen.

Wegwijs is een organisatie dat in 1975 werd opgericht, destijds als klein magazine op papier. Je kunt ook een scan van het magazine uit 1989 bekijken waarin melding wordt gemaakt dat prijzen voor woningen harder stijgen dan ooit tevoren. Oud maar blijkbaar nog steeds actueel!

Omdat Wegwijs niet eigendom is van een belanghebbende aanbieder weet je dat de informatie op deze huizensite objectief van aard is. Door een lidmaatschap van €29,95 per jaar aan te bieden kunnen ze inkomsten genereren en onafhankelijk blijven. Daarnaast ontvangen ze commissie als bezoekers via de vergelijk opties een verzekering afsluiten, ze spreken hierbij zelf geen voorkeur uit voor een aanbieder.

Hoe werkt Wegwijs.nl?

Veel informatie op deze huizensite is direct te bekijken. Als je besluit om lid te worden dan krijg je toegang tot extra nieuws, checklists, verdieping op de informatie en je zult geen advertenties meer te zien krijgen. Omdat je precies weet hoe het staat met hypotheken en fiscaliteiten hoef je nooit meer te veel uit te geven aan je maandlasten.

Het doel van Wegwijs is de financiële sector meer transparant te maken en consumenten eerlijke voorlichting te geven. De redactie ziet liever dat bezoekers hun geld in eigen zak houden in plaats van dat het naar banken of verzekeraars gaat.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

De vergelijker van verzekeringen laat je een type verzekering kiezen, vervolgens kun je zelf filters kiezen om tot de beste aanbieders te komen. Wegwijs is geen bemiddelaar, ze kunnen leden desgewenst wel in contact brengen met een adviseur.

Wat kun je vinden op Wegwijs?

Het is mogelijk om de woningwaarde te bepalen, je kunt ook direct controleren of je in aanmerking komt voor een hypotheek. Deze rekentools gaan niet tot in detail, je kunt wel snel de uitkomst zien zonder persoonlijke gegevens achter te laten. Wil je bijvoorbeeld weten wat de maximale hypotheek is op basis van jouw inkomen of wil je de maandlasten voor een hypotheek berekenen? Dat is mogelijk op deze pagina van Wegwijs.

Naast informatie over de huizenmarkt is het ook mogelijk om verzekeringen te vergelijken zoals een autoverzekering, opstalverzekering, inboedelverzekering, reisverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering. Een aantal verzekeringen zijn gekoppeld aan de woning maar zeker niet allemaal. Op iedere pagina zie je direct een overzicht van de aanbieders, je kunt door filters aan te geven het aanbod verfijnen om zo tot een goede keuze te komen. Het is een gratis en overzichtelijke functie waar je geen lid voor hoeft te zijn om gebruik van te maken.

De Finipedia is een databank waarin honderden financiële begrippen worden uitgelegd. Ook hier is het aanbod breder dan wonen alleen, als je op ‘huis’ zoekt vind je snel een groot aantal pagina’s waar dit woord in voorkomt. Een iets meer gestructureerde pagina zou welkom zijn maar als aanvullende en gratis toegankelijke dienst is het zeker welkom.

Dit moet je weten over Wegwijs

Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwtjes over hypotheken? Dan kun je via deze website een gratis Hypotheekalert ontvangen met alle nieuwe wetswijzigingen, actuele hypotheekrentes en rekenvoorbeelden. Naast je mailadres moet je hiervoor ook je voor- en achternaam invullen.

De meeste inkomsten worden opgebracht door leden. Verder wordt er ook commissie uitgekeerd als bezoekers via de vergelijker een verzekering afsluiten. Je wordt niet gestuurd om voor een specifieke aanbieder te kiezen.

Niet alle informatie gaat in detail. Zo kun je een verwachting van de hypotheekrente bekijken maar echt diep gaat deze informatie niet. Als lid zul je meer diepgaande artikelen te zien krijgen. Er zijn wel diagrammen en grafieken waar je kunt kiezen voor welke periode je informatie wilt opvragen.

Hoe werkt een waardebepaling via Wegwijs?

Je kunt gratis en eenvoudig een waardebepaling via de website van Wegwijs bepalen. Vul de koopsom van je huis in, het jaar dat je dit huis hebt gekocht, het type woning en de provincie en je zult een waarde te zien krijgen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van informatie verstrekt door het CBS en het Kadaster. Deze informatie is praktisch maar vertelt uiteraard niet alles wat je wilt weten. Een waardebepaling door een makelaar zal doorgaans meer gedetailleerd zijn en je een meer nauwkeurig beeld geven van de woningwaarde. Op Wegwijs wordt vooral gekeken naar de algemene percentages om de waarde van je huis te bepalen.

Ervaringen wegwijs.nl?

Het woord ‘onafhankelijk’ wordt vaak genoemd, toch is deze term doorgaans niet volledig terecht. De website van Wegwijs is namelijk afhankelijk van de contributie die leden betalen, voor €29,95 per jaar lever je een bijdrage aan een website met veel financiële informatie en vergelijkingstools om weloverwogen keuzes te maken.

De hoeveelheid informatie en de eenvoud waarop deze informatie opgezocht kan worden is lovenswaardig. Je wordt niet steeds gevraagd om je mailadres in te vullen, ook word je als bezoeker niet gebombardeerd met aanbiedingen en inlogpagina’s tegen betaling. Dit geeft de kracht aan van een leden model waar veel mensen een bijdrage aan leveren om zo voor iedereen belangrijke financiële informatie beschikbaar te stellen.

Het inkomstenmodel is heel transparant. Er wordt duidelijk aangegeven waar de inkomsten vandaan komen en waar er commissie van toepassing is. Het grootste deel van de inkomsten wordt door de leden opgebracht, het is niet duidelijk hoeveel leden er in praktijk zijn.

Wegwijs begon ooit als nieuwsbrief op papier, hoewel de modern ingerichte website anders doet vermoeden is de visie achter de strakke online vormgeving niet veel veranderd. Dit is de consument informeren om zelf tot een conclusie te komen zonder belerend of sturend te zijn. Dat is het karakter van deze website. Daarmee staat Wegwijs eigenlijk boven kritiek die je op commerciële partijen los kunt laten, het is aan jou de keuze of je een financiële bijdrage wilt leveren aan dit initiatief.