Een Kangoeroewoning is een pand dat bestaat uit twee zelfstandige woonruimten, die wel in verbinding met elkaar staan. De bewoners vormen één fiscale eenheid en hebben dus een nauwe verwantschap met elkaar. Het kan een pand zijn dat specifiek gebouwd is voor dit doel, het is ook mogelijk om twee bestaande woningen aan elkaar te koppelen. Op deze pagina kun je meer lezen over de Kangoeroewoning, de voorwaarden en het verschil met een mantelzorgwoning.

Voor wie is een Kangoeroewoning?

Wil je voor je ouders zorgen, en toch de huishoudens gescheiden houden? Of is er sprake van twee werkende ouders en willen opa en oma graag voor de kleinkinderen zorgen? Of vind je het gewoon gezellig om met familieleden samen te wonen, met behoud van de privacy die een eigen woning biedt? Dan is een Kangoeroewoning misschien de oplossing voor jullie! Het betreft twee individuele wooneenheden met een directe verbinding, op basis van fiscale partners.

Kan iedereen deze woning betrekken?

Er zijn behoorlijk wat regels, die ook nog eens regelmatig veranderen. Dus zorg ervoor dat je goed geïnformeerd wordt wanneer je deze woonvorm overweegt. Bespreek het met de betrokken instanties en vraag naar de mogelijkheden bij een makelaar die ervaring heeft met Kangoeroewoningen.

Kangoeroewoning of mantelzorgwoning?

Hoewel in praktijk mantelzorg vaak een reden is om voor deze constructie te kiezen, is dit niet altijd het geval. Bij een mantelzorgwoning betreft het een zelfstandige wooneenheid die in de tuin van de hoofdlocatie wordt geplaatst. Het is ook mogelijk om een deel aan te bouwen, een garage te verbouwen, of een tuinhuis met alle wettelijke voorzieningen als mantelzorgwoning te gebruiken.

Wat is een kangoeroewoning?

In het Bouwbesluit staan de voorwaarden voor dit type woning beschreven, je kunt het ook aan de makelaar vragen. Een duidelijk verschil is dat de extra woonruimte onderdeel uitmaakt van het oorspronkelijke pand, en daarmee geen gelijkwaardig onderkomen zal zijn. Daar staat tegenover dat deze eenheden niet direct met elkaar verbonden hoeven te zijn, wat meer privacy biedt.

Hoe wordt het financieel geregeld?

De bewoners zijn fiscale partners. Dit is overigens niet hetzelfde als een fiscaal partnerschap, dit is sinds 2013 namelijk niet langer een optie. De inkomens van alle gezinsleden worden bij elkaar opgeteld, wat zeker gevolgen kan hebben. Denk aan huurtoeslag, zorgtoeslag, ouderkop of een kindgebonden budget. Dit soort bijdragen kunnen sterk gereduceerd worden, of je komt er helemaal niet meer voor in aanmerking. Hoewel er fysiek sprake is van een splitsing tussen de bewoners, zijn jullie financieel wel aan elkaar gebonden.

Ik wil een (deel van) een Kangoeroewoning verkopen

Hoewel er een eenheid bestaat, zijn er wel degelijk zaken die gesplitst kunnen worden. Zo is het aan te raden om voor iedere woning een aparte hypotheek af te sluiten. Laat bij een notaris een splitsingsakte opstellen en regel de voorwaarden en verplichtingen duidelijk op papier. Het is ook mogelijk om een uniek huisnummer aan te vragen bij de gemeente. Dit kan naast praktisch voordeel, zoals het bezorgen van post, ook juridisch voordeel bieden bij een mogelijke woningverkoop. De makelaar kan je hierin adviseren, ga op zoek naar een verkoopmakelaar die kennis heeft van Kangoeroewoningen met alle bijkomende regels en mogelijkheden.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.