De aankoop van een nieuw huis vergt de nodige voorbereidingen. Een belangrijke eerste vraag hierbij is: kan ik de woning betalen? Veel gezinnen sluiten een hypothecaire lening af, mogelijk aangevuld met eigen middelen. Ben je momenteel eigenaar van een woning? In dit geval is ook de vraag hoeveel kost mijn huis het beantwoorden waard.

Mogelijk is de woning meer waard dan het bedrag dat je hier in het verleden voor betaald hebt. Dit maakt de aankoop van een volgende woning makkelijker. Je hebt immers meer eigen middelen tot je beschikking. Op deze website kun je lokale makelaars een inschatting laten maken van de waarde van jouw huidige woning. Dit is gratis, je hoeft hiermee geen honderden euro’s uit te geven aan een taxatie.

Simulatie van je maximale hypothecaire lening

Een volgende stap is het simuleren van je maximale hypothecaire lening. Zo’n hypothecaire lening simulatie voer je eenvoudig online uit. Er zijn websites die hier een tool voor aanbieden. Houd bij het gebruik van zo’n tool rekening met het gegeven, dat de tool slechts een indicatie biedt van het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Er zal altijd een financieel adviseur naar je persoonlijke situatie kijken bij het definitief berekenen van het bedrag dat je kunt lenen.

Woningwaarde bepalen bij aankoop nieuw huis 

Benodigde informatie bij online simulatie

Om de online simulatie van je maximale lening uit te kunnen voeren heb je een aantal gegevens nodig. Pak deze er vooraf alvast bij! Denk aan de eigen middelen die je inbrengt voor de aankoop van het huis, de waarde van de woning die je wilt kopen en bijvoorbeeld je nettoloon. Koop je de woning samen met je partner? In dat geval heb je ook zijn of haar nettoloon en maandelijkse vaste lasten nodig voor het uitvoeren van de simulatie. De tool laat je direct zien wat je ongeveer kunt lenen voor de aankoop van een volgend huis. Daarbij toont de tool de factoren die maken dat deze lening wel of mogelijk niet haalbaar is.

Berekening waarde woning van jouw dromen

Het gebruik van een website voor het berekenen van de woningwaarde is niet alleen interessant bij de verkoop van je eigen huis. Gebruik zo’n tool ook wanneer je wilt weten wat je droomhuis ongeveer waard is. Dit geeft een beeld van het bedrag dat je moet lenen bij de bank of zelf in moet brengen uit eigen middelen om de woning te kunnen kopen.