Als twee partners uit elkaar gaan, dan zal dit doorgaans geen prettige periode zijn. Naast al het papierwerk dat in orde gebracht moet worden en uiteraard de emoties die met een scheiding gepaard gaan, komen er ook kosten bij kijken. De meeste echtparen zullen geen spaarvarkentje in geval van scheiden hebben staan. Op deze pagina kijken we naar de kosten van een scheiding en ook mogelijke inkomsten door bijvoorbeeld jullie huis te verkopen.

Wat kost een scheiding?

Volgens het CBS eindigt ongeveer een derde van alle huwelijken in een scheiding. Trouwen is dus een behoorlijke gok. Als je tot deze groep behoort is het voornaamste advies om hulp in te schakelen waar dit mogelijk is. Van familieleden, van vrienden en professionals die je in de juiste richting wijzen. Er komt namelijk veel op je af, en lang niet altijd in positieve zin. Ook zullen er kosten gemoeid gaan met een scheiding. Een aantal hiervan zijn onontkoombaar maar niet altijd.

Scheiden via de rechter

Als je officieel getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, en jullie kinderen hebben onder achttien jaar, dan zul je een verzoek tot scheiding altijd moeten indienen bij de rechtbank. Als je niet getrouwd bent en geen minderjarige kinderen hebt dan is het mogelijk om te scheiden zonder een rechter in te schakelen. Als je gezamenlijk een verzoek indient bij de rechtbank dan moet je hiervoor griffiekosten betalen. Wanneer het inkomen onder een bepaalde grens ligt kan dit bedrag lager uitvallen. Reken een kleine 300 euro voor het indienen van het verzoek tot scheiden.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Mediator of advocaat inhuren?

Als jullie nog met elkaar kunnen communiceren dan valt een mediator doorgaans een stuk goedkoper uit dan twee afzonderlijke advocaten. Een mediator kan namelijk met alle betrokken partijen spreken als neutrale persoon terwijl juristen alleen voor het belang van hun cliënt opkomen. Als het een ‘vechtscheiding’ betreft kom je er niet omheen om advocaten in de arm te nemen. Wellicht kom je in aanmerking voor juridische bijstand, reken anders tussen 150 en 200 euro per uur.

Gemeentelijke documenten

Bij de gemeente moeten er enkele uittreksels aangevraagd worden, dit is een kwestie van enkele tientjes. Zorg wel dat je alles goed afhandelt.

Wat levert een scheiding op?

Naast de kosten kan een scheiding ook geld opleveren. Als jullie het gezamenlijk huis willen verkopen bijvoorbeeld. In dat geval kost een scheiding je aanzienlijk meer als er sprake is van onderwaarde. Dit betekent dat de verkoopwaarde onder de oorspronkelijke koopsom ligt. Tenzij jullie de woning zo goed als compleet hebben afgebroken tijdens echtelijke ruzies is de kans zeer groot dat er sprake is van overwaarde. Dit betekent dat de verkoop van jullie woning winst oplevert.

Als de woning op naam van beide partners is gekocht zullen de kosten of baten ook gedeeld worden. Als één voormalige partner wil blijven zal de andere persoon uitgekocht moeten worden. Dit betekent dat er geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden, wat de kosten bij scheiding drukt. Denk er wel goed over na waar je na de scheiding gaat wonen. Even een nieuwe woning kopen is niet zo eenvoudig zonder aankoopmakelaar, een huis particulier huren zal niet goedkoop zijn. Laat je bij iedere stap adviseren door experts die in jouw belang handelen.