Woon je naar alle tevredenheid in een mooi huis, maar heb je toch het gevoel dat je iets mist? Misschien is het tijd om je woning net een beetje meer sfeer en karakter te geven. Hoe je dat doet lees je in ons artikel!

Tip 1: Maak een plan

Maak ten eerste een plan. Dit is altijd verstandig, aangezien het zorgt voor structuur en overzicht. Heb je besloten om je woning meer karakter geven? Dan is dit het moment om je stijl echt uit te zoeken en, minstens zo belangrijk, je eraan te houden. Maak een moodboard met de kleuren en texturen van je hele woning. Gebruik inspirerende foto’s en haal een aantal verfstalen en stoffen in huis om je echte stijl te leren kennen. Een mooie website om inspiratie op te doen is bijvoorbeeld Pinterest.

Tip 2: Kies voor matchende kleuren

Zorg ervoor dat niet iedere kamer er hetzelfde uitziet. Je kunt de kleuren van kamer tot kamer veranderen, maar zorg er wel voor dat de basis hetzelfde is. We raden an om kleurenkaarten te gebruiken, om te zien welke kleuren met elkaar matchen. In sommige gevallen stelt een verfbedrijf bepaalde kleuren samen. Ga voordat je een belangrijke beslissing neemt terug naar je moodboard en vraag jezelf af: welke kleuren vind ik mooi én wat past er nu echt bij mijn woning?

Tip 3: Laat de verfkleuren afhangen van de positie van deuren en ramen

Verven is de meest eenvoudige manier om de sfeer in de kamer te veranderen. Bovendien gaat het over het algemeen ook nog eens erg snel. En mocht je een kamer schilderen en vervolgens vaststellen dat het niets voor jou is, dan verander je het gewoon weer. Laat de kleur van een kamer afhangen van je persoonlijke smaak, de vorm en de positie van de deuren en ramen. Hou ook rekening met de muur waar je naar kijkt als je de kamer. Je zou ook het plafond kunnen schilderen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Tip 4: Gebruik mooie raamdecoratie

Ramen en vensters zijn zeer belangrijk voor een woning. Heb je buren die gemakkelijk naar binnen kunnen kijken? Verander dit dan, want privacy is belangrijk. Om het probleem op te lossen zou je een eenvoudig rolluik kunnen gebruiken. Ze zijn goedkoop en gemakkelijk aan te brengen/ Eenvoudige witte gaasjaloezieën lossen het privacyprobleem eveneens op en kunnen in de toekomst met gordijnen worden gebruikt. Ben je op zoek naar een oplossing voor de lange termijn? Ook shutters voor de ramen staan mooi. Ze zijn geschikt voor de meeste interieurstijlen en passen erg goed bij moderne woningen en ramen.

Tip 5: Breng origineel behang aan

Het lijdt geen twijfel dat behang veel invloed heeft op het interieur. Wanneer een kamer bijna geen details heeft, kan behang het minder saai maken. Hetzelfde geldt voor mooie kleuren en patronen. Sommige huiseigenaren brengen zelfs behang aan in de keuken. Dit is niet heel gebruikelijk, maar geeft je woning wel een unieke uitstraling. Het behang hoeft niet zomaar een patroon te zijn. Veel mensen houden niet van te opvallende patronen, maar toch is het tegenwoordig echt een trend om  behang te hebben dat eruitziet als steen, marmer, hout, baksteen of beton. Ze voegen karakter toe aan ruimtes die normaal geen karakter hebben.

Tip 6: Gebruik tapijt

Tapijten ouderwets? Echt niet! Het is een fantastische vorm van decoratie, mits je unieke kleuren, texturen en/of patronen toevoegt. Kies echter niet voor beige tapijten, want die kunnen snel vies worden. Een grijs of donker tapijt is een betere keuze (mits het bij je interieur past natuurlijk). Ze definiëren een ruimte én houden de originele vloerbedekking schoon.

Tip 7: Creëer meer karakter met kunstwerken

Het toevoegen van kunstwerken aan de muur is uw kans om jouw authentieke persoonlijkheid en smaak aan een kamer toe te voegen. Niets is immers erger dan vier lege muren. Maar voordat je een kunstwerk ophangt, moet je je eigen stijl definiëren. Hou je van willekeurige galerijen? Of heb je liever symmetrische rasters van lijsten van dezelfde grootte? Het ophangen van een geweldig kunstwerk kan natuurlijk ook. En denk ook eens na over het onderwerp. Als jouw gewenste thema’s, kaders of kleuren iets gemeen hebben, zijn galerijen het beste. Tegenwoordig zijn er veel websites online die niet alleen kunstwerken verkopen, maar ook suggesties geven over geschikte schilderijcombinaties en zelfs ophangmethoden. Ideaal!

Tip 8: Gebruik oude spullen

De grootste fout die veel mensen maken wanneer ze verhuizen, is dat ze denken dat alles splinternieuw moet zijn. Natuurlijk is niet al het oude meubilair die je vroeger had geschikt of modieus, maar het kan toch zijn charme hebben. Een kamer die alleen uit nieuw meubilair bestaat, lijkt het meest op de modelwoning die je bezocht toen u het huis voor het eerst kocht. En in het slechtste geval ziet het eruit als een meubel-showroom. Een huis heeft ook een beetje geschiedenis nodig. Ze maken van een nieuw huis een echt thuis en geven het karakter. En dat is juist wat je wil, toch?

Tip 9: Kies voor originele verlichting

Sommige nieuwbouwwoningen missen karakter. In sommige huizen is het plafond bedekt met inbouwspots, of hangt er een lamp in het midden van het plafond. Dit terwijl verlichting zo sterk bijdraagt aan je interieur. Voeg in plaats van inbouwspots hanglampen of tafellampen toe om karakter te creëren. Of wat dacht je van een kroonluchter boven de eettafel? Daarmee maak je zeker indruk op jezelf én je gasten!

Tip 10: Gebruik kamerplanten

Kamerplanten zijn niet alleen een grillige trend. Ze waren een tijdje uit de gratie, maar zijn nu terug van weggeweest. Groen voegt veel toe aan een ruimte en maakt het levendig. En maak je vooral geen zorgen wanneer je geen groene vingers hebt. Veel kunstplanten zien er tegenwoordig net zo goed uit als echte planten.

Tip 11: Fleur je tuin op

Een woning is pas echt af met een mooie tuin. Ook daar hoef je niet ontzettend veel moeite voor te doen als je dat niet wilt. Zo doet het schilderen van een schutting al veel goeds. Kies voor een unieke kleur die je tuin meer uitstraling geeft dan ooit. Tegenwoordig doen grijs en zwart het erg goed. Planten vallen dankzij deze kleuren beter op en hebben een rustgevend effect op de ogen. Wellicht geef je de voorkeur aan vrolijke kleuren. De keuze is aan jou, maar haal vooral je penseel tevoorschijn en wees creatief.  Zet daarnaast wat bloempotten en bakken om het terras groener te maken als je buiten zit. Voor je het weet heb je tientallen planten en ziet je tuin er weelderig uit.