Bij een lineaire hypotheek betaal je iedere maand een vast bedrag voor de gehele looptijd. Dit bedrag wordt bepaald op basis van de koopsom en de looptijd van de hypothecaire lening. Op deze pagina lees je wat de kenmerken zijn van een lineaire hypotheek, en waar je rekening mee dient te houden wanneer je kiest voor deze wijze van betaling.

Hoe werkt een lineaire hypotheek?

Wanneer je een huis koopt op basis van een lineaire hypotheek zijn de volgende kenmerken van toepassing:

  • Je lost iedere maand hetzelfde bedrag af gedurende de looptijd van de overeenkomst.
  • De hypothecaire lening heeft een vooraf vastgestelde einddatum.
  • De bruto maandlasten zullen in het begin hoger liggen, en daarna steeds verder dalen.

Hoewel de aflossing gelijk blijft, zal de rente iedere maand dalen. Dit komt omdat het uitstaande bedrag iedere maand lager wordt. Dit betekent overigens ook dat de hypotheekrenteaftrek eveneens zal dalen. Wanneer je extra wilt aflossen op een lineaire hypotheek is dat mogelijk, hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Laat je adviseren door de makelaar in welke gevallen extra aflossing voordelig kan zijn.

Voordelen van een lineaire hypotheek

Dit zijn de voornaamste voordelen:

  • Duidelijke kosten per maand zonder verrassingen.
  • De hypotheekschuld daalt iedere maand met een gelijk bedrag.
  • De hypothecaire rente zal gaandeweg dalen.
  • Je geniet van een hoge hypotheekrente aftrek in de beginperiode.

Het voornaamste voordeel dat deze wijze van aflossen biedt is de voorspelbaarheid. Omdat je iedere maand precies hetzelfde bedrag zult aflossen, kun je dit bedrag direct van je huishoudboekje schrappen. Dit maakt financiële planning voor huishoudens met een stabiel inkomen een stuk eenvoudiger.

Nadelen van een lineaire hypotheek

Dit zijn de voornaamste nadelen:

  • Je bent iedere maand een vast deel van je inkomen kwijt aan de hypotheek.
  • De hypotheekrenteaftrek zal dalen, het grootste voordeel zit aan het begin van het traject.

Bruto en netto bedragen

Een lening gaat gepaard met een rente. Hoewel het rentetarief gelijk blijft, zullen de kosten in de loop der jaren sterk veranderen. Want de vaste rente wordt berekend over het uitstaande bedrag. Hoe meer je aflost, hoe lager dit bedrag wordt, en hoe lager het bedrag van de rente zal zijn. Terwijl je netto iedere maand hetzelfde bedrag moet betalen, zullen de bruto maandlasten sterk dalen naarmate je vaker hebt afgelost. Dit kan een behoorlijk pittige berekening zijn, de makelaar kan dit verloop voor je berekenen.

Let op; alleen de rente is aftrekbaar van de belastingen. Daarom zal dit voordeel in de loop der tijd afnemen. Aan de andere kant zal de verschuldigde rente juist afnemen.

Is een lineaire hypotheek de beste keuze?

Vroeger waren er meer hypotheken mogelijk zoals een aflossingsvrije hypotheek of een spaarhypotheek. Deze opties zijn sinds 2013 aan banden gelegd. In veel gevallen zal een lineaire hypotheek de meest voor hand liggende keuze zijn. Omdat de kosten voorspelbaar zijn, en ook de rente en hypotheekrenteaftrek nauwkeurig berekend kunnen worden door de makelaar. Toch is het mogelijk dat er meer voordelige opties zijn. Voor maatwerk advies kun je terecht bij de makelaar, die kijkt niet alleen naar de cijfers maar vooral ook naar de persoonlijke situatie.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.