Waarom het zo belangrijk is dat de airconditioning op een goede plek staat? Wie airconditioning voor zijn of haar woning koopt, wil graag een verkoelend effect. Maar om dit voor elkaar te krijgen moet je veel onderzoek doen. Zo is het belangrijk om een geschikte locatie te kiezen. Hoe je dat doet? Je leest het in dit artikel!

Waarom is een airco op een goede plek zo belangrijk?

Het is belangrijk om een goede plek te kiezen voor de airco. Daarmee zorg je voor verkoeling, rust en comfort in een kamer. Gelukkig kun je met vrij weinig inspanning zorgen voor voldoende koelte in huis. Vermijd ten eerste een veelgemaakte fout, namelijk te weinig aandacht besteden aan de locatie van de buitenunit. Bij het installeren van airconditioning letten veel mensen op de binnenunit, maar vergeten ze de locatie van de buitenunit compleet. Dit terwijl een buitenunit minstens zo belangrijk is om voldoende verkoeling te krijgen. Voor de beste resultaten wordt het sterk aanbevolen dat uw buitenunit voldoende ventilatieruimte heeft.

Betere warmteafvoer

Als de ventilatie van een buitenunit niet in orde is, blijft de warme lucht die uit de airconditioner komt daar alleen. Daardoor wordt de warmteafvoer negatief beïnvloed. Dit probleem wordt voorkomen als de buitenunit echter een goed geventileerde ruimte heeft. Het resultaat is een betere warmteafvoer en een comfortabele woning.

Tip 1: Plaats de airco op een koele plek

We raden aan om airconditioning op een koele plek te plaatsen. Wanneer een buitenunit in direct zonlicht wordt geplaatst, wamt deze op en moet het extra hard werken om verkoeling te geven. Daardoor is er sprake van meer warmteafvoer en stijgt jouw elektriciteitsrekening. En dat wil je natuurlijk echt niet!

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Tip 2: Plaats de airco zo dicht mogelijk bij een stoel of bed

Een airconditioning wordt zowel gebruikt in de woonkamer of slaapkamer. We raden aan om het apparaat zo dicht mogelijk bij je stoel of bed te installeren. Dit zorgt voor een betere warmteafvoer en uiteindelijk fijne verkoeling in de hele kamer. Aan de andere kant zal de koeling het dichtst bij de airconditioning zelf zijn. Aan de andere kant van de kamer is het dus minder koel. Dit heeft een simpele reden. De temperatuursensor blijft altijd in of naast de airconditioning om de laagste temperatuur te detecteren. Het wordt uitgeschakeld op basis van uw temperatuur in de buurt van de AC-eenheid.

Tip 3: Plaats een zonnescherm op de binnenunit

Een negatief effect van slechte warmteafvoer is dat er meer mechanische problemen ontstaan. De airconditioning zal meer werk zal moeten verrichten en onder normale omstandigheden krijg je daardoor niet het beste resultaat. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor dit probleem. Plaats een eenvoudig zonnescherm op de buitenunit van de airconditioner. Dit verlaagt de druk van de airconditioner en verbetert de prestaties van het apparaat. Met behulp van een zonnescherm verklein je de kans op problemen en verlaag je jouw elektriciteits- en onderhoudskosten. Dus plaats de buitenunit van de airconditioner op een koele maar geventileerde plaats en geniet van koelte en comfort in je woning.

Tip 4: Plaats een airco nooit in de buurt van warmtebronnen

Mensen vragen zich vaak af waarom hun airconditioning ononderbroken blijft werken, zelfs nadat de ingestelde temperatuur is bereikt. Dit probleem ontstaat omdat een airconditioning soms naast een warmtebron wordt geïnstalleerd. Stel je voor dat je het apparaat naast een gloeilamp plaatst. In dat geval ontstaat er geen temperatuurdaling terwijl de airconditioning blijft doorwerken. Het gevolg is dat er uiteindelijk een koude kamer ontstaat. Bovendien moet je de de airconditioning om de paar minuten handmatig uitschakelen. Ook de oplossing voor dit probleem is gelukkig erg simpel. We raden aan om de airconditioning te plaatsen uit de buurt van voorwerpen die warmte genereren, zoals lampen.

Tip 5: Plaats de airco hoog genoeg

Waar warme lucht opstijgt, valt koude lucht. Hou dit in gedachten gehouden bij het installeren van de airco. Het moet hoog genoeg zijn om beter af te koelen. Sterker nog, als je het apparaat ter hoogte van je voeten plaatst duurt het veel te lang voordat de hele kamer is gekoeld. Dit terwijl je op warme dagen heel veel verkoeling nodig hebt. Op een hoge positie is er sprake van snelle afkoeling en kun je binnen even bijkomen van de warmte van de zon.

Tot slot: geniet van de koelte in huis

Tevens zorgt de juiste locatie van de airconditioning ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor leidingen en deze gemakkelijk kunt doorvoeren. Volg deze en bovenstaande regels bij het installeren van de airco om op warme dagen lekker veel verkoeling te krijgen. En vergeet niet om voldoende water te drinken en een duik in het zwembad te nemen als je die hebt!