De meeste mensen in Nederland zoeken een huis dat helemaal af is en klaar om in te trekken. Slechts 14% gaat liever voor een huis waar ze nog aan kunnen klussen. Maar het verbeteren van je huis gaat niet alleen over meer geld krijgen als je het verkoopt. Jijzelf hebt er ook nog wat aan, zoals een fijnere plek om in te leven. Ben je benieuwd wat je allemaal kunt doen om je huis meer waard te maken? Dan moet je zeker verder lezen!

Uitbreiding van de woonruimte

Wil je de waarde van je huis verhogen? Dan is het een goed idee om je woonruimte uit te breiden. Je kunt bijvoorbeeld een dakkapel op je huis laten installeren voor zo’n € 5.000. Dit geeft niet alleen meer ruimte, maar ook lekker veel licht. En het mooie is dat zoiets de waarde van je huis flink kan opkrikken.

Of denk aan een schuur of garage bouwen. Dat kost misschien rond de € 16.000, maar het kan je huis ook veel meer waard maken. En een serre? Dat kost weer zo’n € 25.000, maar geeft je huis een luxe touch en kan de waarde ook flink verhogen. Maar let op waar je woont, want in de stad kan extra ruimte meer waard zijn dan ergens anders. En vergeet niet om te checken of je voor bepaalde verbouwingen een vergunning nodig hebt bij de gemeente.

Verduurzamen van je woning

Als je je huis duurzamer maakt, sla je eigenlijk drie vliegen in één klap. Ten eerste bespaar je geld op je energierekening. Een huis isoleren kan zo’n € 2.500 kosten. Dat lijkt misschien veel, maar het kan je stookkosten flink verminderen, soms tot wel 30%. En het tweede voordeel? Je huis wordt meer waard.

Verbouwen en verduurzamen

Ook iets simpels als dubbel glas zetten, wat je jaarlijks zo’n € 280 kan besparen, verhoogt de waarde van je huis. En het derde voordeel is dat je ook nog eens goed bezig bent voor het milieu en je huis lekker comfortabel maakt.

Badkamerverbouwing

Je badkamer opknappen kan een goede zet zijn om je huis meer waard te maken, al levert het meestal niet zo veel op als sommige andere verbouwingen. Je kunt rekenen op een waardestijging van ongeveer de helft van wat je erin steekt. Waarom niet meer? Nou, badkamers zijn heel persoonlijk; wat de één geweldig vindt, vindt de ander misschien niks.

Misschien vind jij die regendouche en douche wandpanelen wel fantastisch, maar een potentiële koper kiest liever voor wat anders. Dus als je badkamer echt verouderd is, kan een renovatie wel degelijk een flink verschil maken in hoeveel je huis waard is. En met een gemiddelde kostprijs van zo’n € 5.000, is het vaak goedkoper dan andere grote verbouwprojecten.

Dat maakt het dus best aantrekkelijk. Hoe ga jij de waarde van je woning verhogen?