Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Wat betekent onder voorbehoud financiering?

Wanneer je eindelijk een geschikte woning hebt gevonden, ben je uiteraard nog niet klaar. Je zult een hypotheek moeten afsluiten, en dat kost tijd. Om als koper die droomwoning niet door je vingers te zien glippen kun je een “onder voorbehoud financiering” in de voorwaarden laten opnemen. Dit is een ontbindende voorwaarde wanneer je de hypotheek toch niet rond kunt krijgen. Hoe dit werkt, en waarom dit voorbehoud van belang is leggen we op deze pagina uit.

Wat is onder voorbehoud financiering?

Het is mogelijk dat je een huis online te koop ziet staan. Je informeert naar de beschikbaarheid en krijgt te horen dat de woning ‘onder voorbehoud van financiering’ verkocht is. Een bezichtiging is niet mogelijk, een bod uitbrengen ook niet. Waarom staat dit huis dan nog te koop?

Voordat een woning definitief is verkocht komen er nog flink wat zaken bij kijken die geregeld moeten worden. De hypotheek bijvoorbeeld. Je kunt enthousiast een bod uitbrengen, maar als de hypotheekverstrekker de lening uiteindelijk niet toekent dan zit je met een probleem. Als namelijk blijkt dat de koop niet doorgaat na acceptatie van een bod, dan kun je kosten verwachten die ongeveer 10 procent van de koopsom bedragen. Dat is veel geld voor een gefaalde transactie. Daarom is het vrij standaard om in de voorwaarden ‘onder voorbehoud van financiering’ op te nemen. Wanneer je de lening niet rond kunt krijgen, dan mag je binnen de gestelde termijn de aankoop ontbinden. Deze voorwaarde moet worden overeengekomen voordat er een mondelinge overeenstemming is bereikt.

Wat moet er in de voorwaarden worden opgenomen?

Wat staat er allemaal in de voorwaarden van onderbehoud voorwaarden financiering? Het bedrag van de hypotheek moet worden vermeld om gebruik te maken van dit voorbehoud. Ook wordt er een einddatum vastgesteld die normaal gesproken zes weken na het uitbrengen van een bod afloopt. Tot die datum mag de gegadigde dus van aankoop afzien zonder kosten te betalen. Overigens kunnen er nog wel notariële kosten van toepassing zijn, maar de kosten bij overschrijding van de vastgestelde datum liggen nog veel hoger. Onder voorbehoud financiering is slechts één van de standaardvoorwaarden die normaal gesproken bij een overeenkomst van toepassing zijn. Hier zijn enkele andere ontbindende voorwaarden:

 • Bij een starterslening of een koopsubsidie
 • De Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • Voor een huisvestingsvergunning
 • Voor een bouwtechnische keuring
 • Bij de verkoop van een eigen woning / No Risk
 • Bij dienstbetrekking bij een bank; financiering onder personeelscondities. 

Wanneer de koper besluit om een beroep te doen op één van de ontbindende voorwaarden, dan kan de aankoop binnen de gestelde termijn worden ontbonden. Deze ontbinding dient wel voorzien te zijn van de juiste documentatie, en aangetekend verzonden te worden aan de verkopende partij. In het geval van een onder voorbehoud financiering clausule kan een afwijzing van een erkende hypotheekverstrekker meegestuurd worden.

Om rekening mee te houden bij een ontbinding:

 • Het moet voldoen aan de voorwaarden die vooraf zijn opgenomen in de ontbindingsovereenkomst.
 • De afgesproken termijn mag niet worden overschreden.
 • Er dient duidelijke documentatie meegezonden te worden.
 • Indienen kan aangetekend per post, aangetekend per mail is ook mogelijk.
 • Normaal gesproken zijn hier geen kosten aan verbonden, met uitzondering van administratieve kosten door bijvoorbeeld een notaris.

Bespreek zaken als ‘onder voorbehoud financiering’ en andere ontbindende voorwaarden vooraf met een makelaar. Zo kun je goed geïnformeerd in de onderhandelingen stappen.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag