Het is altijd verstandig om te weten hoe je jouw huis goed kunt onderhouden. Op die manier ben je op de hoogte van de wettelijke vereisten en kun je de waarde van je huis verhogen, mocht je het in de toekomst willen verkopen. Laten we eens beginnen met een aantal factoren die de waarde van je huis kunnen verlagen.

Vervolgens kijken we naar het onderhoud en bepaalde klussen die je in de zomer ook zeker niet moet vergeten.

Minder waard

Er zijn verschillende aspecten die de waarde van je huis kunnen verlagen. Een van deze aspecten is bijvoorbeeld schimmel. Gelukkig kun je schimmel in huis eenvoudig oplossen door gebruik te maken van soda of bleekmiddel, of door professionele hulp in te schakelen.

Andere factoren die de waarde van je huis verminderen zijn onder andere een slechte locatie, een klein huis, het ontbreken van een tuin, slecht onderhoud en het ontbreken van een garage. Aan de andere kant zijn er ook elementen die de waarde van je huis positief kunnen beïnvloeden, zoals een nieuwe keuken, een nieuwe badkamer, een extra toilet, een carport, een zonneboiler en zonnepanelen, een goed geïsoleerde woning, een zwembad, een schuur of berging, en een alarmsysteem. Je kunt hier dus rekening mee houden.

Onderhoud

Onderhoud is cruciaal volgens de Woningwet en verhoogt de waarde van je huis. Reserveer ongeveer €300 per maand voor achterstallig onderhoud, groot onderhoud, planmatig onderhoud en kleine klusjes. Een bouwtechnische keuring kan de exacte kosten bepalen.

Stel een gedetailleerd onderhoudsplan op met informatie over de duur, het budget, de uitvoerder en de planning van elk onderhoud. Schilderwerk (ongeveer elke 5 jaar), dak- en muur onderhoud, gevelimpregnatie, jaarlijkse dakgootreiniging en kit onderhoud bij ramen zijn vaak nodig.

De impact van woningonderhoud op de waarde

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Maandelijks onkruid wieden, halfjaarlijks kranen en stopcontacten controleren, jaarlijks lampen vervangen, om de 3 jaar kozijnen bijwerken en incidentele scheuren in de muren repareren. Andere aspecten zijn metsel- en voegwerk, cv-ketel, draagconstructies, stucwerk, ventilatieroosters, radiatoren, aardlekschakelaars en regenpijp reiniging. Het lijkt een heleboel, maar een huis ook niet iets wat je mag verwaarlozen.

Onderhoudsklussen in de zomer

In de zomer zijn er diverse klussen die je kunt uitvoeren. Reinig de filters van de WTW-unit, controleer ventilatieroosters en maak afzuigpunten van mechanische en balansventilatie schoon. Reinig de onderkant van de afzuigkap en vervang het filter, maak de vaatwasser schoon, ontdooi de vriezer en maak de koelkast schoon.

Je wilt natuurlijk ook zorgen voor een schone wasdroger en wasmachine. Controleer afvoeren in de badkamer, draai loszittende kranen vast en inspecteer kitnaden. Controleer de tegelvloer op scheuren en ontbrekend cement. Reinig rioleringsbuizen, controleer kruipruimte, kelder en kranen op lekkages, controleer de druk van warmtepomp en test rookmelders.

Controleer dakpannen, loodaansluitingen en maak goten rondom dakraam schoon. Check ramen en deuren op inbraakveiligheid, maak kozijnen schoon, inspecteer metsel- en voegwerk en controleer balkon. Smeer scharnieren van binnendeuren en controleer trappen. Dit is natuurlijk een hele waslijst, maar werk deze maar eens af om je woning in goede staat te houden!