Geld op een spaarrekening daalt in waarde zoals sneeuw smelt door de zon. Als je graag een appeltje voor de dorst achter de hand houdt dan kun je beter je geld in stenen stoppen, vastgoed kopen dus. Is een beleggingspand eigenlijk wel een goede investering en waar moet je rekening mee houden? Hoe je de beste locatie kiest en de financiering van een beleggingspand kunt regelen lees je op deze pagina.

Wat is een beleggingspand?

Een beleggingspand is een onroerend goed dat specifiek is gekocht om inkomsten te genereren, bijvoorbeeld door het verhuren van de woningen, bedrijfsruimte of andere ruimte. Het wordt vaak bezocht door beleggers die op zoek zijn naar een stabiele, langetermijn-rendementsbron. Beleggingspanden kunnen variëren van appartementen tot kantoorgebouwen en winkelcentra.

Een beleggingspand is een pand dat je niet koopt om zelf in te gaan wonen, het is vastgoed dat je gebruikt om in te beleggen. De meeste beleggingspanden zijn in het bezit van professionele beleggers of onroerend goed fondsen, ook veel pensioenfondsen kopen panden omdat het duurzame en betrouwbare investeringen zijn. Als particulier persoon kun je ook investeren in beleggingspanden, die dan verhuurd kunnen worden als een vorm van passief inkomen.

Waarom een beleggingspand kopen?

Hier zijn enkele voordelen van beleggingspanden kopen:

  • Cashflow: Met de inkomsten uit de huur kun je de financiering betalen evenals de kosten voor onderhoud en beheer. Zorg ervoor dat de huurinkomsten minimaal 25 procent hoger liggen dan de totale kosten per maand. Zo zorg je voor een positieve cashflow.
  • Aflossing: Je zult iedere maand aflossen op de hypotheek. Op die manier kun je profiteren van de overwaarde op je beleggingspand.
  • Waardestijging: Verdere overwaarde is te realiseren door de stijging in waarde van een pand. Dit is niet gegarandeerd, in de huidige markt is beleggen in vastgoed wel een behoorlijk veilige investering.

Je weet ondertussen wel dat geld lenen ook geld kost. Waarschijnlijk zul je een lening afsluiten om je beleggingspand te financieren. Het is mogelijk dat jouw pand in waarde vermindert, zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk ingedekt bent voor onvoorziene omstandigheden.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Beleggingspand financieren

Er zijn verschillende opties om een beleggingspand te financieren. Zo kun je net zoals voor een particuliere woning het geval is bij de bank aankloppen voor een lening. In dat geval zul je gebruik maken van voorbehoud van financiering. Dit betekent dat de koop geen doorgang zal vinden als de koper de lening niet rond kan krijgen. Dit is de reden dat niet alle vastgoedbezitters zaken willen doen met particulieren. Als ze lang moeten wachten om vervolgens het pand niet te kunnen verkopen is dat zonde van de tijd.

Met name vastgoedmakelaars en beleggers kunnen zonder voorbehoud van financiering direct een beleggingspand kopen. Ze kunnen dit ook in naam doen van een particuliere belegger. Hier zijn uiteraard voorwaarden aan verbonden maar de transactie kan zo wel veel sneller plaatsvinden. De verkoper kan snel de verkoop afhandelen en als koper kun je snel profiteren van het rendement. Er zal in dat geval wel een derde partij in het midden staan waarbij je uiteraard goed op de kleine lettertjes in het contract moet letten.

Beleggingspanden vinden

Door heel Nederland zijn panden te koop waar je in kunt beleggen. Met name in de Randstad zijn beleggingspanden populair omdat er veel vraag is naar geschikte woonruimte. In steden met veel studenten of expats die naar een tijdelijk onderkomen zoeken kun je snel rendement behalen uit een beleggingspand. Als het bijvoorbeeld een appartementencomplex betreft dan komen er wel allerlei verplichtingen bij kijken. Huurders hebben namelijk niet alleen plichten maar ook rechten. Er zijn ondernemingen die alles omtrent verhuur, onderhoud en communicatie voor je kunnen regelen.

Beleggingspand funda

Het is ook mogelijk om te investeren in een kantoor- of winkelpand. In dat geval doe je zaken met bedrijven en hoef je minder contracten af te sluiten met huurders. Daar staat wel tegenover dat er bij uitval van een huurder meer financiële risico’s gemoeid zijn. Om beleggingspanden te vinden in de particuliere sector kun je terecht bij funda. Ben je op zoek naar een zakelijk belegging bijvoorbeeld bedrijfspanden dan kun je terecht bij funda business.

Wat maakt een beleggingspand interessant?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden als je een goed beleggingspand gaat zoeken. Hier zijn enkele zaken waar je zeker op moet letten:

1. Locatie

Het cliché bij het zoeken naar een beleggingspand is deze opsomming van de drie voornaamste factoren; locatie, locatie en locatie. Dit is niet voor niets het geval, waar jouw pand staat zal van grote invloed zijn op de waarde. Controleer ook de omgeving, mogelijke bouwplannen, toegangswegen en faciliteiten. Zo zijn er ontwikkelingsgebieden die ervoor zorgen dat de waarde van jouw pand enorm zal toenemen in de komende jaren.

2. Onderhoud

Let op de staat van onderhoud als je een beleggingspand wilt kopen. Wat een koopje lijkt kan je duur komen te staan als blijkt dat de kosten voor onderhoud en herstel de pan uit rijzen. Bij vastgoed zal er vaak een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) opgesteld worden met daarin de investeringen die in de loop van tien jaar gepland staan. Als je besluit om te investeren in een ‘opknappertje’ dan kun je op de korte termijn voor hoge kosten komen te staan. Dan zul je pas over een flink aantal jaren rendement behalen op je investering.

3. Herbestemming

Een wat ouder beleggingspand hoeft geen nadeel te zijn, zo zijn er beleggers die dergelijke panden verbouwen om er een nieuwe bestemming aan te geven. Denk aan een oud kantoorpand dat wordt verbouwd tot woonruimte voor expats of studenten. In dat geval moet de nieuwe functie wel binnen het bestemmingsplan passen. Let er dus ook op of de benodigde papieren en vergunningen op orde zijn, anders kan het jaren duren voordat er inkomsten gegenereerd worden.

4. Vraag en aanbod

Voer vooraf marktonderzoek uit. Is het een type pand dat goed ligt in de markt? Geldt dit ook voor de locatie? Kun je snel een nieuwe huurder vinden als de vorige het huurcontract opzegt? De wijze waarop het vastgoed beheerd wordt is ook zeker van invloed op de vraag vanuit de markt, een goede verhuurder creëert zijn eigen markt.

Beleggen in woonruimte of bedrijfsruimte?

Het risico op leegstand in bedrijfspanden is aanzienlijk hoger dan in de particuliere huursector het geval is. Dit betekent dat een beginner of kleinschalige belegger beter in woonruimte kan investeren. Grote beleggers en investeerders hebben bijvoorbeeld meer mogelijkheden om verliezen af te schrijven waardoor een leegstaand pand niet direct een aderlating hoeft te zijn. Het is bij verhuur aan privé personen wel aan te bevelen om samen te werken met een organisatie die de exploitatie voor je uitvoert. Denk aan het incasseren van de huursom en het onderhoud. Dit kan namelijk veel werk opleveren en je moet een goede kennis hebben van de wet- en regelgeving.