Er zijn verschillende manieren om een dak te bouwen. Een interessante optie is het schilddak. Naast de kenmerkende vorm en tijdloze uitstraling biedt het schilddak niet alleen een visueel aantrekkelijk element op een gebouw, het heeft ook praktische voordelen. Op deze pagina kijken we naar de kenmerken van zadeldaken, de voordelen en toepassingen zoals zonnepanelen op een zadeldak plaatsen.

Wat is een schilddak?

Het schilddak, ook wel piramidedak genoemd, is een type dakconstructie dat bestaat uit vier driehoekige vlakken die samenkomen in een punt bovenaan het gebouw. De zijvlakken van het dak zijn gelijkbenige driehoeken, terwijl het bovenvlak een vierkant of rechthoek kan zijn.

Dit is afhankelijk van de vorm van het gebouw. Het schilddak kan zowel symmetrisch als asymmetrisch zijn, afhankelijk van persoonlijke voorkeur en praktische toepassing.

De voornaamste voordelen van een schilddak zijn:

 • Structurele stabiliteit
 • Goede waterafvoer
 • Extra ruimte onder het dak
 • Esthetische aantrekkingskracht
 • Energie efficiënt
 • Flexibel ontwerp

Een van de belangrijkste voordelen van een schilddak is de structurele stabiliteit die het biedt. Door de piramidevorm verdeelt het schilddak het gewicht van het dak gelijkmatig over de 4 zijden van het gebouw, waardoor er minder druk op de muren en fundering komt te staan.

Dit maakt het schilddak een uitstekende keuze voor gebouwen in gebieden met sterke windbelastingen. De vorm zorgt ook voor een uitstekende waterafvoer, waardoor de kans op lekkages en waterschade wordt verminderd.

Een ander voordeel van het schilddak is de ruimtelijkheid die het biedt aan de zolder of de bovenverdieping van het gebouw. Doordat het schilddak naar boven toe smaller wordt, ontstaat er een interessante architecturale vorm die de binnenruimte niet alleen ruimtelijker maakt, maar ook zorgt voor een unieke uitstraling.

De zolder kan worden omgezet in extra leefruimte, maar ook een studeerkamer, een speelkamer of een opslagruimte. De invulling is afhankelijk van de behoeften van de bewoners in het huishouden.

Historie van zadeldak

Het zadeldak heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het evolueerde in de loop der eeuwen van eenvoudige rieten of houten daken tot complexere en gestileerde vormen in Griekse, Romeinse en gotische architectuur. Tijdens de renaissance en barokperiode kreeg het zadeldak meer verfijnde details.

In de moderne tijd bleef het zadeldak populair vanwege de eenvoudige constructie, waterdichtheid en uitstraling. Tegenwoordig wordt het nog steeds veel gebruikt in zowel traditionele als moderne architectuur.

Gebruik van zadeldaken

Het schilddak kan worden toegepast op een breed scala aan gebouwtypen, van woonhuizen en villa’s tot commerciële gebouwen en historische structuren. De stijl en materialen kunnen variëren, afhankelijk van de architecturale context en de voorkeuren van de eigenaar.

Een schilddak kan worden bedekt met verschillende dakbedekkingsmaterialen, zoals dakpannen, leien of metalen panelen. Zo is er ruimte voor creativiteit en individualiteit in het ontwerp.

schilddak voorbeeld

Kortom, een schilddak is een tijdloos en veelzijdig daktype dat zowel esthetische als functionele voordelen biedt. Met de structurele stabiliteit, ruimtelijke indeling, ontwerpmogelijkheden en energie-efficiëntie is het schilddak een aantrekkelijke keuze voor zowel moderne als traditionele gebouwen.

Of het nu gaat om een nieuwbouwproject of een renovatie, het schilddak kan een elegante en praktische oplossing zijn voor diegene die streven naar een harmonieus en duurzaam ontwerp.

Nadelen van schilddaken

Hoewel het schilddak veel voordelen heeft, zijn er ook enkele potentiële nadelen waar rekening mee moet worden gehouden bij het overwegen van dit daktype. Hier zijn enkele mogelijke nadelen bij een schilddak:

 1. Kosten: Het bouwen van een schilddak kan duurder uitvallen dan bij sommige andere daktypen het geval is. De complexe geometrie en de noodzaak van nauwkeurige constructie kunnen leiden tot hogere arbeids- en materiaalkosten. Bovendien kan de extra ruimte onder het schilddak, zoals zolder- of bovenverdieping extra kosten met zich meebrengen voor inrichting, isolatie en afwerking.
 2. Constructie uitdagingen: Vanwege de complexiteit van de constructie kan het installeren, repareren of vervangen van dakbedekking op een schilddak ingewikkelder en meer tijdrovend zijn dan op andere daktypen. Het vinden van ervaren dakdekkers die bekend zijn met schilddaken kan ook een uitdaging zijn, wat weer kan leiden tot hogere kosten of kwaliteitsproblemen.
 3. Beperkte ontwerpvrijheid: Hoewel het schilddak verschillende ontwerpmogelijkheden biedt, kan de piramidevorm beperkingen opleggen aan de architecturale vrijheid. Sommige moderne en eigentijdse ontwerpen kunnen mogelijk beter passen bij andere daktypen. Het is belangrijk om de esthetische doelen en ontwerpstijl van het gebouw zorgvuldig af te wegen bij het kiezen van een schilddak.
 4. Onderhoud en reiniging: Het schoonmaken en onderhouden van een schilddak kan lastiger zijn vanwege de hellende vlakken en de lastige bereikbaarheid van bepaalde delen van het dak. Regulier onderhoud, zoals het verwijderen van bladeren, vuil of sneeuw, kan meer inspanning en tijd vergen in vergelijking met daktypen met een meer eenvoudige vormen.
 5. Beschikbare ruimte: Hoewel het schilddak extra ruimte onder het dak biedt, kan de hellende aard van de dakvlakken beperkingen opleggen aan de bruikbaarheid van de zolder- of bovenverdieping. Schuine wanden en beperkte stahoogte kunnen de functionaliteit en flexibiliteit van de ruimte beïnvloeden, met name in vergelijking met daktypen met rechte vlakken zoals een zadeldak.

Het is belangrijk om deze nadelen af te wegen tegen de voordelen van een schilddak en rekening te houden met de specifieke behoeften en doelen van het bouwproject voordat een definitieve beslissing wordt genomen. Er kunnen ook restricties zijn vanuit de gemeente.

Zonnepanelen op een schilddak

Zonnepanelen kunnen op een schilddak worden geïnstalleerd en bieden voordelen voor de energie-efficiëntie van het gebouw. Bij de installatie moeten aspecten zoals de oriëntatie, helling en schaduw worden overwogen.

Het is belangrijk om de constructie en draagkracht van het dak te beoordelen en te zorgen voor een nette integratie van componenten. Onderhoud en reiniging van de panelen kunnen uitdagingen met zich meebrengen. Zonnepanelen kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan een schilddak, je kunt zo duurzame energie opwekken en de energiekosten verlagen.

Is een zadeldak duurzaam?

Naast de functionele voordelen en esthetische aantrekkingskracht kan het schilddak ook bijdragen aan de energie-efficiëntie van een gebouw. Door de compacte vorm is er minder oppervlakte blootgesteld aan direct zonlicht, wat kan helpen bij het reguleren van de binnentemperatuur en het verminderen van de koelbelasting tijdens warme zomers.

Daarnaast biedt het schilddak ruimte voor de installatie van zonnepanelen, waardoor groene energie wordt opgewekt en de ecologische voetafdruk van het gebouw wordt verminderd.

Wat is de waarde van een huis met schilddak? Vraag een gratis en vrijblijvende waardebepaling aan via watismijnhuiswaard.com.