Wanneer een huis ‘onder water’ staat, dan is de hypotheekschuld hoger dan de waarde van het huis. Je blijft zitten met een restschuld. Je kunt wel een nieuw huis kopen maar dit gaat niet zomaar. Het is zelfs mogelijk dat de geldverstrekker de overdracht bij de notaris blokkeert. Hoe je huis verkopen met restschuld en deze schuld aflossen werkt lees je op deze pagina.
Huis verkopen met restschuld en nieuw huis kopen
Er zijn organisaties die bemiddelen in snelle manieren om je huis te verkopen. Bij deze constructie zul je doorgaans een lager bedrag krijgen voor de woning, je kunt wel snel van je huis afkomen. Omdat er geen voorbehoud van financiering in de voorwaarden wordt opgenomen is een verkoop ook echt definitief. Omdat jouw hypotheekverstrekker belang heeft bij de verkoop van jouw woning kun je niet zomaar een huis verkopen met verlies, bespreek de mogelijkheden eerst met jouw geldverstrekker.
Huis verkopen schuld aflossen
Als je nog niet direct de woning gaat verkopen, dan kun je naar de mogelijkheden kijken om extra schuld af te lossen op de hypotheek. Je kunt in de hypotheekvoorwaarden opzoeken wat het maximale bedrag is dat je boetevrij mag aflossen. Als je meer schuld wilt aflossen dan zul je doorgaans een boeterente moeten betalen.
Als je een kapitaalverzekering of bankspaarrekening hebt die bij de hypotheek hoort, dan kun je deze rekening aanspreken om de restschuld af te lossen. Hier zijn specifieke belastingregels op van toepassing. Ook zul je het geld op tijd vrij moeten maken zodat je hiermee de schuld kunt aflossen.
Het is mogelijk om een deel van de eigenwoningschuld af te lossen met een schenking. Er is een eenmalige vrijstelling van schenkbelasting mogelijk met een maximumbedrag van € 104.87,- voor 2021. De ontvanger van de schenking moet in de leeftijd tussen 18 en 40 jaar oud zijn. Deze schenking mag over drie jaar worden verspreid mits je in het laatste jaar jonger bent dan 40 jaar.
Enkele andere mogelijkheden zijn:
- Eigen geld besteden. Zorg dat je naast de hypotheek ook dat je aan andere betalingsverplichtingen kunt voldoen.
- Leen geld bij familie of vrienden. Zorg dat alle voorwaarden goed geregeld zijn. Dit soort regelingen kunnen ook van invloed zijn op het afsluiten van een hypothecaire lening.
- Het is mogelijk dat je in aanmerking komt voor een persoonlijke lening bij de bank. Hiervoor wordt je getoetst op zaken als inkomen en je uitgavenpatroon.
Het is mogelijk dat jouw geldverstrekker een betalingsregeling met je wil overeenkomen. Uiteindelijk kun je van een kale kip niet plukken, de hypotheekverstrekker heeft er ook baat bij dat je schulden kunt aflossen.
Hoe kun je de restschuld berekenen?
Neem de verkoopprijs van je huidige woning, trek daar de verkoopkosten af en de eigenwoningschuld, zo bepaal je de restschuld. Onder de verkoopkosten vallen alle kosten om jouw huis geschikt te maken voor de verkoop. Hier valt ook de makelaarscourtage onder. De eigenwoningschuld is het bedrag dat je hebt geleend om de woning aan te schaffen, te verbeteren en onderhouden.