Bijna niemand heeft zin om uitgebreid een oven schoon te maken. Toch moet het soms gebeuren. Het is zwaar werk en je moet het jezelf vooral niet te moeilijk maken. Zo bestaan er een aantal handige schoonmaakmiddelen zonder gevaarlijke chemicaliën waarmee je deze klus in enkele uren klaart. Hoe maak je een oven grondig schoon? Lees snel verder voor het antwoord!

Maak zelf je oven schoon

Een vette, plakkerige of verbrande pan ziet er vreselijk uit. Ze zijn moeilijk schoon te maken en lijken soms niet in staat om donkere plekken en voedselresten te verwijderen. Daarom is de verleiding om op te geven en gewoon een nieuwe set bakvormen te kopen. Maar je hoeft echt niet naar de winkel. Dankzij aantal handige schoonmaakmethodes heb je binnen no-time weer een brandschone oven.

Gebruik een natuurlijke ovenreiniger zonder chemicaliën

Heb je ooit wel eens gekeken op het etiket van een ovenreiniger uit de winkel? Dit is een lijst met chemicaliën waar je U tegen zegt. Standaard ovenreinigers bevatten allerlei chemicaliën, zoals kaliumhydroxide, monoethanolamine, natriumhydroxide en butylene glycol. Ze kunnen jouw luchtwegen irriteren en zelfs je huid, longen en ogen verbranden. De instructies voor het gebruik van in de handel verkrijgbare ovenreinigers raden u aan lange handschoenen te dragen en inademen van dampen te vermijden.

Alternatief in de vorm van zuiveringszout

Het is begrijpelijk dat veel mensen zich zorgen maken over het gebruik van deze chemicaliën in hun woning in de buurt van huisdieren of in keukengerei dat wordt gebruikt voor het bereiden van voedsel. Gelukkig is er tegenwoordig een duurzaam en veilig alternatief beschikbaar. Het dragen van handschoenen is daardoor niet meer nodig. Bovendien kost deze optie slechts een fractie van de prijs van ovenreinigers die in sprayvorm kunnen worden aangebracht. Ook het geen chemische resten achter die de volgende keer dat de oven wordt gebruikt een rare geur produceren. Een alternatief is zuiveringszout.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Oven reinigen met zuiveringszout

Zuiveringszout is niet giftig, goedkoop, gemakkelijk te gebruiken en zeer effectief bij het reinigen van ovenvet. Zuiveringszout is alkalisch, terwijl ovenvet gemaakt van etensresten meestal zuur is. Zuiveringszout neutraliseert zuur en breekt vetten af. Daardoor kun je het zonder veel moeite wegvegen. Bovendien is het een mild schuurmiddel, zodat het droog, plakkerig voedsel goed kan verwijderen. Je hoeft de oven niet eens aan te zetten. Je kunt hem direct gebruiken nadat je met zuiveringszout aan de slag bent geweest.

Stappenplan: aan de slag met zuiveringszout en baking soda

In de meeste gevallen werkt zuiveringszout binnen 15 minuten werken. Daardoor kost  het schoonmaken van de oven veel minder tijd. Gebruik 3 eetlepels water en ½ kopje ARM & HAMMER™ Baking Soda om je oven op een natuurlijke manier schoon te maken. Volg daarna dit stappenplan:

 1. Meng de baking soda en water in een kleine kom tot een mengsel.
  Haal het rek uit de oven.
 2. Strooi het mengsel op vuile plekken zoals metaal of glas met een rubberen spatel of gehandschoende handen. Gebruik geen verwarmingselementen!
 3. Laat het mengsel 15 tot 20 minuten zitten.
 4. Veeg het mengsel, los vuil en vet weg met vochtig keukenpapier.
 5. Veeg de binnenkant van de oven af ​​met natte papieren handdoeken, water of een 3: 1-mengsel van water en gedistilleerde azijn.
 6. Maak de oven schoon met appelazijn. Om de oven met appelciderazijn te reinigen, dien je 1 kop (235 ml) appelciderazijn met twee eetlepels suiker te mengen. Deze reinigingsoplossing kan het vuil in de oven verzachten.

 

Wat te doen als de oven te heet is?

Is de oven erg heet? Meng en gebruik dan bovenstaande reinigingsoplossing en plaats deze 1-2 uur op de oven. Laat het afhangen van de mate van vuil in de oven. Nadat de appelciderazijn in werking is getreden, dien je al het overtollige vuil en vet in de oven af  te vegen​​met een vochtige microvezeldoek. Soms blijft er nog steeds vuil achter. Spuit in dat geval meer appelciderazijn op de oven en laat het 30 minuten staan voordat je de vuilresten weghaalt.

Oven schoonmaken met stoom: zo doe je dat

Je kunt een oven ook schoonmaken met stoom. Dit klinkt misschien niet voor de hand liggend, maar na het lezen van dit stappenplan zul je het begrijpen:

 1. Verwijder het ovenrek en gebruik een stofzuiger om vuile resten te verwijderen. Plaats daarna het rek terug.
 2. Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur.
 3. Vul een grote kom of pot met de helft van het water en voeg een half kopje azijn toe.
 4. Zet de pan in de oven en laat hem 20 tot 60 minuten staan. Op die manier maakt de stoom het vet en vuil van de ovenvloer, ovenwanden en het plafond los.
 5. Zet de oven uit en laat hem afkoelen.
 6. Nadat de oven voldoende is afgekoeld, moet je het condenswater in de oven weghalen. Gebruik daarvoor een schone en droge doek. Je zult zien dat het vet en het vuil gemakkelijk te verwijderen is.
 7. Zijn er nog vlekken achtergebleven? Maak dan een mengsel van 120 ml azijn, twee eetlepels zuiveringszout en 150 ml water. Doe een deel van het mengsel op een keukensponsje en veeg er de vlekken mee weg.
 8. Veeg de oven droog met een zachte doek. Plaats daarnaast ovenrek en alle bakvormen in een speciale ovenreinigingszak. Laat ze een nacht weken.

Schrobben in de ochtend

De volgende ochtend is het tijd om weer aan de slag te gaan. Gebruik een spons en een bak met warm zeepsop en schrob het vuil op de planken en bakvormen weg. Het citroenzuur in citroen bevat antibacteriële en antiseptische effecten. Daardoor is het een soort bleekmiddel waardoor allerlei viezigheden als sneeuw voor de zon verdwijnen. Bovendien zorgt de fruitolie in de schil voor een mooie glans.

Stoomreiniging en citroen: een perfecte combi om je oven schoon te maken

Ook het gebruik van stoomreiniging in combinatie met citroen is een goede manier om je oven schoon te maken. Volg dit stappenplan en je zult blij verrast zijn door het resultaat:

 1. Vul een hittebestendige kom met water.
 2. Neem een ​​paar citroenen. Halveer en pers het sap in een kom.
 3. Zet de kom in de oven.
 4. Sluit de ovendeur en zet de oven aan.
 5. Hou het water goed in de gaten. Zodra je ziet dat het water begint te koken zet je de oven uit en laat je hem afkoelen. Ondertussen circuleert de stoom en wordt jouw oven binnen no-time brandschoon.

Deur oven schoonmaken met citroen

Citroen is een natuurlijk ontvettingsmiddel. Dit maakt het een prima middeltje om de deur van jouw oven mee schoon te maken.  Is dit broodnodig? Gebruik dan dit stappenplan:

 1. Halveer de citroen en wrijf hem op het vuur.
 2. Veeg het vervolgens af met een warme en vochtige doek.
 3. Herhaal dit proces voor de glazen deur van de oven.
 4. Citroen is een geweldige manier om glas te herstellen. Het zorgt namelijk voor een mooie glans en een frisse geur.

Natuurlijke ovenreiniger: citroen, maizena en afwasmiddel

Een andere populaire reiniger die vaak voor ovens wordt gebruikt is een natuurlijke ovenreiniger die bestaat uit een kopje citroensap, 1 eetlepel maizena en 1 theelepel afwasmiddel. Volg dit stappenplan:

 1. Roer citroensap en het maizena door elkaar. Verwarm het mengsel tot het dik genoeg is.
 2. Haal het mengsel van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg afwasmiddel toe nadat het voldoende is afgekoeld,
 3. Gebruik het citroenmengsel om de oven schoon te maken. Breng het aan op het vuil en laat het ongeveer een kwartier intrekken. Gebruik het mengsel vervolgens opnieuw om schoon te maken, totdat je oven er weer als nieuw uitziet.

Hoe maak je een ovenschaal schoon?

Een vieze ovenschaal: bah! Maak je geen zorgen: ook dit onderdeel is eenvoudig schoon te maken met dit stappenplan:

 1. Veeg de ovenschaal af met een handdoek om overtollig vet en vuil te verwijderen.
 2. Maak een mengsel van heet water en afwisselmiddel en dompel de ovenschaal onder in een gootsteen of badkuip.
 3. Week de ovenschaal minstens een uur. Daardoor kan het zeep het vet van de bakvormen verwijderen.
 4. Schrob al het stof en vuil van de ovenschaal met een schuurspons.
 5. Spoel de ovenschaal grondig af met heet water.
 6. Plaats de ovenschaal tenslotte in de vaatwasser.
 7. Droog de ovenschaal af met keukenpapier om eventueel achtergebleven vet en stof te verwijderen.

Hoe maak je een verbrande ovenbodem schoon met zuiveringszout?

Zuiveringszout is net als citroen is een natuurlijke manier om de oven schoon te maken. De alkaliteit van zuiveringszout absorbeert bakvuil en breekt het af. Bovendien is het een mild schuurmiddel, wat inhoudt dat je vuil kunt weghalen zonder de ovenbodem te beschadigingen. Gebruik deze ingrediënten:

 • Zuiveringszout scrub
 • 3 kopjes zuiveringszout
 • 1 kopje warm water

Stap 1: Maak een mengsel van heet water en zuiveringszout
Meng heet water en zuiveringszout in een kleine kom, Voeg eventueel meer zuiveringszout toe om de juiste consistentie te behouden. Je dient een flinke hoeveelheid zuiveringszoutmengsel te maken. Doorgaans is een kopje zuiveringszout niet voldoende om een zeer vieze oven schoon te maken.

Stap 2: Bedek de bodem met het mengsel
Bedek de bodem van de oven met zuiveringszoutmengsel. Strooi het mengsel overal zodat het stof en vuil verdwijnt. Laat het een tijdje intrekken en gebruik dan een schuursponsje en een plastic spatel om het vuil te verwijderen.

Stap 3: Tijd om voorgoed af te rekenen met verbrande plekken
Gebruik het mengsel totdat alle vieze resten verwijderd. Veeg de oven tenslotte grondig schoon. Wist je dat je dit mengsel zelfs kunt gebruiken om verbrande plekken in een kachel schoon te maken? Het is dus multifunctioneel.

Tenslotte nog wat tips voor het schoonmaken van de oven

Het is ontzettend balen wanneer je ovenbodem vies of verbrand is. Bovendien stinkt het ook nog eens behoorlijk. Gelukkig kun je hier eenvoudig wat aan doen.  De meeste kookgerei bevat een automatische reinigingsfunctie. Daardoor wordt de ovendeur vergrendelt en tot een hoge temperatuur verwarmt. Voedselresten en vuil worden verbrand. Laat de oven even afkoelen nadat dit proces is voltooid. Het enige wat je nog hoeft te doen is het verwijderen van de as met een doekje.

Wat zijn de nadelen van deze methode?

De zelfreinigende methode brengt helaas ook enkele nadelen met zich mee. Op het moment dat de oven een zeer hoge temperatuur heeft, wat nodig is om vuile resten te verbranden, geeft de PTFE-coating giftig PTFE-gas af. Dit kan in het ergste geval jouw luchtwegen beschadigen. Kom tijdens het proces dus niet te dicht bij de oven.

Pas op voor koolmonoxide

Wanneer vuil wordt afgebroken door hoge temperaturen, heeft het brandende voedsel koolmonoxide vrij. Terwijl de automatische reinigingsfunctie zijn werk doet, kun je beter even een blokje omlopen met je huisdier. Of zet je ramen goed open en geniet even van een hapje en een drankje in de tuin. Je oven wordt automatisch schoongemaakt terwijl je niets hoeft te doen. Klinkt goed, toch?