Een scheiding zal doorgaans geen aangename situatie zijn. Zelfs als het mogelijk is om vriendschappelijk uit elkaar te gaan verandert er veel in je leven. Als jullie samen een koopwoning bezitten kan een scheiding ook grote financiële consequenties hebben. Scheiden en je huis verkopen, hoe pak je dit aan? Op deze pagina geven een aantal praktische tips.

Scheiden en je huis verkopen hoe pak je dat aan?

Er moet veel geregeld worden in deze periode, vergeet niet om de verplichtingen omtrent de woning goed af te handelen. Een hypotheek is namelijk een lening waar een flink bedrag mee gemoeid is, die verdwijnt niet zomaar als je als echtpaar uit elkaar besluit te gaan. Als jullie beiden voor de helft eigenaar zijn dan zijn jullie ook beiden financieel verantwoordelijk voor een gelijk deel.

Staat het huis onder water?

Het maakt veel verschil of er overwaarde is (het huis is meer waard dan je ervoor betaald hebt) of onderwaarde (het huis staat ‘onder water’ en je zult deze met verlies verkopen). Bij scheiden en een huis verkopen met overwaarde levert het jullie beiden voordeel op, de details zijn afhankelijk van de voorwaarden waaronder jullie getrouwd zijn. Het is ook mogelijk dat jullie na verkoop met een flinke schuld worden opgezadeld. Momenteel hebben de meeste huizen overwaarde, een makelaar kan vaak gratis een waardebepaling uitvoeren.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Uit elkaar na scheiden maar toch verbonden

Als jullie besluiten om uit elkaar te gaan is dit nog niet hetzelfde als een scheiding. Als bijvoorbeeld één persoon (tijdelijk) bij iemand anders intrekt ben je nog steeds fiscale partners tot het moment dat:

  • Er een verzoek tot scheiding is ingediend.
  • Er is een verzoek tot scheiding van tafel en bed ingediend.

En jullie staan niet langer ingeschreven op hetzelfde adres in de gemeentelijke basisadministratie.

Echtscheidingsregeling

Als je niet langer in de woning verblijft maar nog wel meebetaalt, dan heb je niet langer recht op hypotheekrenteaftrek. De Belastingdienst heeft hiervoor een echtscheidingsregeling, je mag tot uiterlijk twee jaar nadat je vertrokken bent uit de woning de hypotheekrente aftrekken. Als het traject langer duurt kun je het beste contact opnemen met de boekhouder of hypotheekadviseur.

Uitkopen na scheiden

In plaats van beiden een nieuw onderkomen te zoeken is het ook mogelijk dat één partner de ander uitkoopt. Dit is niet alleen een financiële maar ook een emotionele keuze. Ook praktisch gezien, als kinderen bijvoorbeeld in de buurt naar school gaan, kan dit een optie zijn. Als we uitgaan van een situatie met overwaarde zal de vertrekkende ex-partner uitgekocht moeten worden. Dit kan voordelig zijn omdat er geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden. De persoon die blijft zal wel de volledige hypotheek op zich moeten nemen. Dit betekent naast je eigen deel van de bestaande hypotheek ook het bedrag om de andere persoon uit te kopen. Dit moet je als blijvende partij dus op kunnen brengen. Als er een overwaarde op het huis zit kan dit bedrag flink oplopen.

Bespreek de mogelijkheden van scheiden en je huis verkopen met zowel de hypotheekadviseur als de fiscalist.