Als je een huis wilt kopen dan zul je vast een keer de website van funda bezoeken. Dit is niet de enige huizensite, het is wel een website met een groot aanbod van veel makelaars in Nederland. Als je op zoek gaat naar een funda recreatie woning dan is het aanbod meer beperkt. Ook de informatie kan tekortschieten. Waar vind ik recreatie woningen en hoeveel dagen mag je er wonen? Er zijn veel vragen over vakantiehuizen, op deze pagina geven we de antwoorden.

Wat is een recreatiewoning?

Een recreatiewoning of vakantiewoning is een woonruimte die je huurt of koopt maar waar je niet permanent woonachtig bent. Deze huizen zijn specifiek bestemd voor tijdelijke bewoning door een huishouden.

Hier zijn enkele beperkingen van een recreatie woning:

  • Een huishouden mag niet permanent in een recreatiewoning verblijven.
  • Het is niet mogelijk om post te laten bezorgen op dit adres.
  • De locaties zijn voornamelijk in het buitengebied.
  • Winkels en andere faciliteiten zijn niet altijd in de buurt.
  • Je hebt dubbele kosten met twee woningen.

Net zoals met de reguliere woningmarkt is het aantal recreatiewoningen in Nederland op dit moment beperkt. Dit komt ook omdat mensen vanwege de woningnood permanent een vakantiewoning betrekken.

Waar kun je recreatiewoningen kopen?

Het voornaamste verschil tussen een funda recreatiewoning en andere websites met vakantiehuizen is de aanbieder. Funda recreatie werkt met erkende makelaars die aangesloten zijn bij NVM, VBO of Vastgoedpro. Niet alle huizen worden via makelaars verkocht. Bij vakantiewoningen zijn er gespecialiseerde makelaars in binnen- en buitenland, het is ook mogelijk dat particuliere eigenaren hun recreatiewoning verkopen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Funda vakantiewoning kopen

Laten we beginnen met zoeken op het grootste huizenplatform van Nederland. Hoewel koopwoningen het grootste deel van het aanbod vertegenwoordigen zijn er ook andere categorieën te vinden. Zo kun je huizen huren, een kantoorpand of winkelpand zoeken etc.

funda recreatiewoning

Ook is er een categorie ‘recreatie’ waar je de funda recreatiewoningen kunt vinden. Het is mogelijk om een adres, plaats of buurt in te geven, je kunt ook direct via de kaart naar een woning zoeken. De meeste objecten staan in Nederland, er zijn ook wat vakantiehuizen in het buitenland te vinden.

Waar kun je nog meer zoeken?

Er zijn nog meer huizensites die recreatiewoningen aanbieden zoals Recreatiewoning.nl of UwBuitenhuis.nl. Dit zijn sites waar je tweede huizen kunt vinden die niet op funda geplaatst worden. Dit komt omdat ze niet via één van de grote makelaarsverenigingen te koop zijn. Is dat een probleem?

Dat hoeft niet, je kunt met een particuliere eigenaar of onafhankelijke makelaar ook tot een overeenkomst komen. Je hebt als koper wellicht minder garanties zoals een onafhankelijke geschillencommissie. Je zou een aankoopmakelaar kunnen inschakelen die precies weet wat er geregeld moet worden en controleert of alle informatie klopt.

Wat kost een recreatie woning?

De vraag naar recreatiewoningen blijft toenemen, het aanbod neemt af. Waarom worden er zoveel tweede woningen verkocht, zijn we zo rijk in Nederland? Voor een deel is de vraag te wijten aan de lage rentes op spaargeld. Het is daarnaast lucratiever om te beleggen in stenen dan op de beurs. Wat een recreatiewoning kost is dan van minder belang dan wat het oplevert. Een tweede huis wordt gezien als investering waar je ook nog eens van een heerlijke vakantie kunt genieten!

Enkele jaren geleden lag de gemiddelde prijs voor een recreatiewoning op 150.000 euro waarbij de meeste woningen voor 100.000 of 200.000 euro van eigenaar wisselde. Vrij goedkoop of juist wat duurder dus, met vrij weinig aanbod in het middensegment. De prijzen stijgen ieder jaar, net zoals bij reguliere koopwoningen het geval is.

Hoe lang mag je wonen in een recreatiewoning?

Het beleid voor het aantal dagen dat je mag wonen in een recreatiewoning wordt bepaald op gemeentelijk niveau. De gemeente stelt de regels voor deze vakantiehuizen. In het bestemmingsplan staat voor ieder gebouw wat de bestemming is. Dit kan recreatie of permanente bewoning zijn. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de handhaving van de regels, hier bestaat geen landelijk beleid voor.

Hoe lang je mag wonen in een recreatiewoning wordt niet alleen bepaald door het bestemmingsplan maar ook de regels omtrent je primaire woonruimte. Als je bijvoorbeeld een huis huurt bij een woningcorporatie dan kun je niet zomaar dit huis onbewoond laten staan terwijl je elders maandenlang verblijft.

Bij een koopwoning is bewoning in beginsel niet verplicht maar je kunt wel problemen krijgen met verzekeringen. In gemeenten met populaire vakantiebestemmingen kan tijdelijk wonen voor overlast zorgen als er veel huizen staan die lange tijd niet in gebruik zijn. Er kunnen lokale verordeningen van kracht zijn.

Als conclusie kun je stellen dat er geen minimum of maximum aantal dagen vastgelegd is in de wet, een recreatiewoning is echter niet bestemd voor permanente bewoning.

Hoe werkt het gedoogbeleid?

Permanent wonen mag eigenlijk niet maar het wordt soms wel oogluikend toegestaan. Er zijn meerdere regels waarbij een gedoogbeleid wordt gehanteerd, ook bij recreatiewoningen is er sprake van een grijs gebied. Zo is het mogelijk dat een woning volgens het bestemmingsplan alleen voor recreatieve doeleinden bestemd is maar de gemeente voert geen actieve controles uit op vakantieparken. De hypotheekverstrekker zal het object altijd als recreatiewoning beoordelen ongeacht het beleid dat de gemeente voert. Want bij ongeschreven regels heb je geen zekerheid.

Bij een funda recreatie woning is er wel een uitzondering voor woningen met objectgebonden gedoogbeschikking. Als de gemeente een dergelijke beschikking heeft toegekend dan mag het object onder de reguliere koop aangemeld worden. In dat geval kunnen de kosten voor de recreatiewoning aanzienlijk stijgen omdat het huis geschikt is voor permanente bewoning. Als er sprake is van een persoonsgebonden gedoogbeschikking dan komt de uitzondering te vervallen op het moment dat de woning van eigenaar wisselt.

Wonen op een vakantiepark

Het leven op een vakantie- of bungalowpark is anders dan in een standaard woonwijk. Vaak zul je in een meer natuurlijke omgeving verblijven met diverse recreatieve faciliteiten in de buurt. Per locatie kan de sfeer heel anders zijn. Als er ook huurobjecten in het park staan zal er veel verloop zijn met minder sociale cohesie. Het is daarom verstandig om naast foto’s van de woning ook de locatie te bezoeken om de sfeer te proeven en de omgeving te verkennen voordat je een recreatiewoning koopt. Meer ontdekken? Bekijk hier het uitgebreide artikel over funda.