Er zijn twee soorten makelaars. Aan de ene kant heb je de verkoopmakelaar. Die helpt een huiseigenaar om een huis voor een goede prijs te verkopen en zorgt ervoor dat een woning op huizensites als funda wordt gepubliceerd. Wat is een aankoopmakelaar? Dit is een makelaar die handelt in opdracht van de koper. Denk aan het zoeken naar een passende woning, het koopcontract opstellen of onderhandelen over de koopsom. Omdat de kosten voor deze dienstverlening flink op kunnen lopen rijst de vraag: Wat doet een aankoopmakelaar voor die makelaarscourtage? Je leest het op deze pagina!
Wat is een aankoopmakelaar?
De meeste makelaarskantoren bieden hun diensten aan voor zowel kopers als verkopers. Op basis van de opdracht vervullen ze de taken die hierbij horen. Wat is een aankoopmakelaar? Dit is een makelaar die de kopende partij bijstaat met advies, kennis en diverse werkzaamheden om een woning aan te kopen. Het is geen neutrale partij omdat de koper de makelaar inschakelt. Het is wel iemand die het hoofd koel kan houden wat voor kopers niet altijd even eenvoudig is. Dit zijn enkele voordelen van een aankoopmakelaar:
- Sneller de juiste woning vinden.
- Minder stress en zorgen omdat er een specialist voor je klaar staat.
- Een sterke onderhandelaar bij het bepalen van de koopsom.
- Een sluitend koopcontract met alle (ontbindende) voorwaarden die van belang zijn.
- Advies bij het inschakelen van een bouwkundig inspecteur, hypotheekadviseur of notaris.
Wat doet een aankoopmakelaar?
Als je gaat zoeken op huizensites als funda dan hoef je niet direct een aankoopmakelaar in te schakelen. Je kunt het voorwerk ook zelf uitvoeren. Als je een leuk huisje hebt gevonden dan schakel je de makelaar in om je verder in het traject te begeleiden. Er zijn echter ook klanten die graag al in het oriëntatie stadium een aankoopmakelaar naast zich hebben staan. Hier zijn een aantal diensten die een aankoopmakelaar voor je kan verrichten:
- In kaart brengen van de woonwensen en mogelijkheden. De makelaar kan je vragen stellen over je huidige situatie, jouw ambities en plannen voor de toekomst. Zo weet je in welke richting je moet zoeken.
- Je kunt op eigen houtje naar bezichtigingen gaan, het is ook mogelijk om je te laten begeleiden de aankoopmakelaar. Als koper ben je niet altijd even scherp en mis je wellicht belangrijke details.
- Als het openingsbod niet goed is gekozen dan stopt het traject al voordat het goed en wel is begonnen. De aankoopmakelaar helpt je een strategische prijs te kiezen.
- Onderhandelingen over de koopsom gaan niet alleen over het bedrag. Zo zullen er ook randvoorwaarden zijn, denk aan de datum van verhuizing of inboedel die ter overname wordt aangeboden.
- Er zijn standaard koopcontracten, je moet uiteraard zorgen dat er niets ontbreekt of niet klopt in jouw contract. Met name de ontbindende voorwaarden zijn hier van belang.
- Moet je een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Is een NHG echt nodig? Hoe werkt de sleuteloverdracht? Stel je vragen aan de makelaar, die heeft vaak direct het antwoord voor je.
Let op of de makelaar aangesloten is bij één van de grote belangenorganisaties NVM, VBO of VastgoedPro. Vraag ook na wat er gebeurt als er een conflict mocht ontstaan of wanneer de makelaar uit mocht vallen. Dan wil je uiteraard snel een vervangende makelaar die het werk overneemt. Stel vragen en lees de kleine lettertjes voordat je een aankoopmakelaar kiest.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Wat kost een aankoopmakelaar?
In de meeste gevallen zal er een makelaarscourtage worden berekend. Dit is een vast percentage van de koopsom. Omdat de uiteindelijke koopsom pas na de onderhandelingen vastgesteld wordt kan deze courtage nog veranderen. Een percentage tussen 1 en 1,5 procent van de koopsom is vrij standaard, met uitzonderingen die iets goedkoper of juist duurder zijn. Zoals voor alle dienstverleners geldt draait het uiteindelijk om de meerwaarde die een makelaar oplevert. Als de aankoopmakelaar tijdens de onderhandelingen een lagere prijs weet te bedingen, dan heb je die courtage alweer terugverdiend. Daarnaast kan dankzij de makelaar het proces sneller verlopen wat je tijd bespaart. Ook zal de makelaar je adviseren in de beste stappen na aankoop waar je nog jarenlang profijt van zult hebben.
Als je een huis wilt kopen met een vraagprijs van 300.000 euro dan betaal je op basis van 1,25 procent 3750 euro. Als de prijs na onderhandelingen lager uitkomt dan betaal je minder, als de koopsom hoger ligt dan betaal je meer. Het percentage blijft gelijk. Na het sluiten van een overeenkomst zal de factuur pas worden opgemaakt. Als er geen aankoop plaatsvindt dan hoef je in basis de kosten ook niet te betalen. Het is echter wel mogelijk dat de aankoopmakelaar in dit geval vaste kosten rekent. Je kunt online eenvoudig makelaarstarieven met elkaar vergelijken. Let naast de makelaarscourtage ook zeker op de diensten die in het pakket zitten. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk ze met elkaar voordat je een beslissing neemt.
Heb je een aankoopmakelaar nodig?
Het is niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen, het wordt wel aanbevolen. Zeker als je voor het eerst een huis gaat kopen zul je tegen zoveel nieuwe uitdagingen oplopen dat het behoorlijk overweldigend wordt. De zoektocht naar een huis zou een prachtig avontuur moeten zijn maar in de praktijk is het vaak een langdurig proces dat gepaard gaat met veel stress en onzekerheid. Een aankoopmakelaar staat voor je klaar om deze speurtocht soepel te laten verlopen. En wat ook van belang is; je koopt de woning die bij je past volgens de condities die aansluiten op jouw situatie. Als je uit pure wanhoop zou bieden op een woning die niet goed is voor jouw situatie, dan zal een goede aankoopmakelaar je eventjes de spiegel voorhouden. Als je alleen een opknappertje kunt betalen met als gevolg dat je later voor hoge renovatiekosten komt te staan, dan zal de makelaar je even wakker schudden. De keuzes maak je als koper uiteindelijk zelf, het is wel heel prettig om iemand aan je zijde te hebben die je bijstaat en handelt in jouw belang.
We hopen dat je hiermee antwoord hebt op de vragen “wat is een aankoopmakelaar” en “wat doet een aankoopmakelaar?”. Wat betreft de kosten kun je direct online makelaar offertes aanvragen.