Loods 5 is een woonwinkel concept dat de laatste jaren flink aan naamsbekendheid heeft gewonnen. Naast 5 winkels in Nederland en ruim 250 deelnemers (verkopers) is er ook een webshop waar je allerlei artikelen voor in huis kunt bestellen. Wat is Loods 5 en wat kun je er allemaal vinden? Wij nemen een kijkje in de enorme woonwinkels om te ontdekken wat er zo speciaal is aan dit nieuwe concept.

Wat is Loods 5?

Heel eenvoudig gesteld is Loods 5 een woonwinkel waar je meubels en allerlei woonaccessoires kunt kopen. De winkels zijn erg groot en ruim ingericht, er is een horeca faciliteit en als je liever thuis winkelt dan kun je ook terecht in de webshop. Toch is het vooral die beleving in de winkel die Loods 5 zo bijzonder maakt.

Loods 5 is een shop-in-shop winkel wat betekent dat er meerdere ondernemers onder één dak te vinden zijn. Voor de klant is dit opzettelijk niet duidelijk aangeduid, op het eerste gezicht lijkt het op een normale winkel met diverse afdelingen. Maar ondernemers huren een aantal vierkante meters en zijn verantwoordelijk voor hun eigen assortiment.

Om het voor de klant zo eenvoudig mogelijk te houden reken je alles af bij een centrale kassa. Het enige moment dat je merkt dat er meerdere leveranciers zijn is bij levering. Zo is het mogelijk dat een bank later arriveert dan de vazen die je hebt besteld.

Loods 5 assortiment

Meubels voor binnen en buiten, woonaccessoires, verlichting en in enkele filialen zelfs complete keukens. Als je net een huis hebt gekocht of binnenkort gaat verhuizen dan kun je hier inspiratie opdoen en die lege kamers tot het plafond toe vullen.

De merken zullen je niet allemaal even bekend voorkomen, dit komt omdat het overwegend kleinere merken zijn die zich richten op een beperkt assortiment. Door al deze merken samen te brengen onder één dak kun je een huis van kelder tot zolder inrichten met de spulletjes die je in de enorme ‘loodsen’ zult tegenkomen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

De grootse aanpak met enorme winkelpanden betekent niet dat het een goedkope meubel stunter is. Het assortiment is divers met producten in meerdere prijsklassen maar doorgaans zijn het geen budget artikelen. Het is daarmee geen concurrent van winkels als IKEA en Jysk maar meer een meubelboulevard met een grote collectie aan originele meubels en woonaccessoires.

Loods 5

Korte historie van Loods 5

De geschiedenis van Loods 5 gaat terug tot 1999. Het basisconcept was een fabrieksoutlet die in Amsterdam gepland was. De locatie heette de “Vijfde Loods”. Op het laatste moment werd de vergunning niet toegekend en moesten ze uitwijken naar Zaandam.

Vier locaties verspreid door Nederland zouden in de jaren erna hun deuren openen. Soms in een voormalig fabriekspand maar ook nieuwbouw. De focus op restpartijen en tweede keuze artikelen zou naar de achtergrond verdwijnen, nu is het vooral een grote en hippe woonwinkel met producten en merken die je elders niet zo snel zult tegenkomen.

Is deze shop-in-shop formule bijzonder?

Als consument kunnen we een groot aantal merknamen herkennen en onthouden. Als je bij IKEA gaat winkelen dan betreft het één winkel die hun eigen producten maakt en verkoopt. Als je echter naar de Bijenkorf gaat dan kom je per merk een klein ‘winkeltje’ tegen. Dit merk huurt een deel van de ruimte. In supermarkten en elektronica winkels kunnen merken ook ruimte huren om hun waren aan te prijzen terwijl de klant bij een centrale kassa afrekent.

Daarmee is het concept op zich niet uniek, ze voeren wel een aantal merken die je elders niet tegenkomt. In plaats van aan bekende merken vloerruimte verhuren betreft het vaak kleinschalige en jonge ondernemers die binnen dit overkoepelende concept beter zichtbaar worden.

Waar is Loods 5 gevestigd?

De winkels van Loods 5 vind je momenteel in de volgende steden:

  • Amersfoort: Deze locatie is speciaal gebouwd voor Loods 5 en werd geopend in 2015. De oppervlakte is 18.000 vierkante meter.
  • Duiven: Dit pand aan de Duitse grens werd gebouwd in 2019 en bestrijkt 19.000 vierkante meter.
  • Maastricht: Ook deze winkel zou in 2019 geopend worden, ditmaal is het industrieel erfgoed dat gerenoveerd werd met aangrenzende nieuwbouw.
  • Sliedrecht: Op deze locatie werd voorheen de eerste IKEA van Nederland gehuisvest, in 2007 zou Loods 5 hier een winkel openen.
  • Zaandam: Dit is de eerste en grootste locatie die gevestigd is in de monumentale Bruynzeel fabriek. De oppervlakte is maar liefst 23.000 vierkante meter.

Alle winkels zijn iedere dag geopend van 10.00 tot 17.30. In Sliedrecht is het aantal koopzondagen beperkt tot 12 en de locaties in Amersfoort en Sliedrecht hebben ook koopavonden.

Je zou bijna gaan denken dat de naam Loods 5 gekoppeld is aan de 5 locaties waar deze winkel gevestigd is. Dat is echter niet het geval. Maar door strategische locaties te kiezen verspreid door het land is het niet nodig om in iedere Nederlandse gemeente een filiaal te openen. In plaats van zoveel mogelijk kleinere winkels kiest Loods 5 voor een beperkt aantal mega stores.

Omdat het concept zo grootschalig is hoeven ze niet in iedere uithoek van Nederland een pand te bouwen. Klanten zijn bereid om wat verder te reizen en er een uitje van te maken. Er zijn nog geen concrete plannen om vestigingen te openen in het buitenland.

Loods 5 online winkel

Shop je liever thuis? Sinds 2009 is er een webshop waar je online kunt bestellen met levering aan huis. Omdat een aantal wederverkopers zelf hun goederen uitleveren is het mogelijk dat jouw bestelling in delen thuis bezorgd wordt. Naast de standaard betaalmethoden heeft Loods 5 een eigen cadeaukaart. Je kunt echter geen kaarten van andere organisaties verzilveren.

Ga je speciaal naar de winkel omdat je niet digitaal wilt betalen? Let op want hoewel Loods 5 een ‘Cash & Carry’ formule hanteert is het niet mogelijk om met contant geld te betalen. Je kunt alleen afrekenen met pinpas, creditcard of Loods 5 cadeaukaart.

Met bijna 100.000 vierkante meter aan vloeroppervlak, meer dan 250 deelnemende verkooppartners en een webshop is Loods 5 uitgegroeid tot sterk merk in de Nederlands woonwinkel sector.

Veel gestelde vragen

  • Wat is Loods 5 en wat voor soort producten bieden ze aan? Loods 5 is een grote woonwinkel in Nederland die een breed assortiment aan meubels en woonaccessoires biedt. Ze staan bekend om hun unieke en gevarieerde collectie die varieert van moderne en design meubels tot vintage en industriële stukken. Bij Loods 5 vind je alles voor je interieur, van banken en bedden tot verlichting en decoratieve artikelen.
  • Waar kan ik Loods 5 winkels vinden? Loods 5 heeft meerdere vestigingen in Nederland. De exacte locaties kunnen variëren, maar ze hebben grote vestigingen in steden zoals Sliedrecht, Amersfoort, Zaandam, Duiven en Maastricht. Het is aan te raden om de website van te bezoeken voor de meest actuele informatie over winkellocaties.
  • Is het mogelijk om producten van Loods 5 online te bestellen? Ja, het biedt de mogelijkheid om een groot deel van hun assortiment online te bestellen via hun website. Ze hebben een uitgebreide webshop waar je gemakkelijk kunt zoeken naar producten en deze direct kunt bestellen.
  • Hoe werkt de retour- en ruilpolicy bij Loods 5? Het heeft een specifiek beleid voor retourneren en ruilen. Klanten worden geadviseerd om bij de aankoop goed op de voorwaarden te letten. Over het algemeen biedt Loods 5 de mogelijkheid om binnen een bepaalde termijn producten te retourneren of te ruilen, mits ze in originele staat en verpakking zijn. Voor specifieke details is het het beste om de algemene voorwaarden op de website te raadplegen of contact op te nemen met de klantenservice.
  • Organiseert Loods 5 ook speciale evenementen of workshops? Ja, het organiseert regelmatig speciale evenementen, workshops en andere activiteiten gerelateerd aan wonen en interieur. Deze kunnen variëren van creatieve workshops tot lezingen over interieurdesign en styling. Informatie over aankomende evenementen is meestal te vinden op hun website of via hun sociale media kanalen.