Een huis kopen voor 300.000 euro kost je veel meer dan dit bedrag. Je moet overdrachtsbelasting betalen, een taxateur voor de hypotheekaanvraag, rente op die hypotheek en de notariële kosten want je hebt de kosten koper aanvaard. Wat zijn de kosten voor een aankoopmakelaar en wat krijg je hiervoor terug?
Het antwoord is niet eenvoudig in een standaard bedrag te noemen, de dienstverlening kan ook flink uiteenlopen. Wat de aankoopmakelaar kosten zijn en wat je krijgt voor dat geld leggen we uit op deze pagina. En uiteraard ook hoe je voor een scherp tarief een aankoopmakelaar kunt vinden.
Wat is een aankoopmakelaar?
Een makelaar is een tussenpersoon die namens de klant onderhandelingen voert en andere diensten uitvoert bij de koop of verkoop van een woning. Een verkoopmakelaar werkt in opdracht van de verkoper en de aankoopmakelaar in opdracht van de koper.
Een makelaarskantoor zal vaak beide diensten aanbieden, er zijn echter wel gespecialiseerde kantoren die zich hebben toegelegd op een specifieke dienstverlening.
Wat doet een aankoopmakelaar?
Als je een huis gaat kopen dan moet je andere zaken regelen dan de verkoper. Een aankoopmakelaar kan verschillende diensten voor je uitvoeren waaronder:
- Zoeken naar een passende woning die voldoet aan jouw wensen.
- Onderhandelen met de eigenaar over de koopsom en voorwaarden.
- Opstellen en/of controleren van het voorlopig koopcontract.
- Coördineren bij zaken als de bouwtechnische keuring en taxatie.
- Adviserende en informerende rol tijdens het gehele traject.
- Begeleiden bij de eindinspectie en aanwezigheid bij de notaris.
Je ziet dat er in de kosten voor een aankoopmakelaar veel diensten geleverd kunnen worden. Omdat een behoorlijk aantal van deze diensten optioneel zijn geven de gemiddelde kosten voor een aankoopmakelaar niet echt een heel goed beeld van de situatie.
Zo zijn er aanbieders die schermen met tarieven onder 500 euro terwijl andere kantoren richting 5000 euro gaan. Dit komt omdat het dienstenpakket flink kan afwijken per aanbieder. Vergelijken loont dus bij het kiezen van de juiste makelaar.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Hoeveel kost een aankoopmakelaar?
Dan komen we op de vraag wat een aankoopmakelaar kost voor de koper. De gemiddelde kosten voor een aankoopmakelaar liggen tussen 1 en 1,5 procent van de koopsom, met uitschieters naar boven en beneden. Dit heet een makelaarscourtage en dit bedrag wordt achteraf gecalculeerd.
De notaris zal het verschuldigde bedrag doorgaans overmaken op het moment dat de notariële akte wordt vastgelegd. Dus na het toekennen van de hypotheek en rond de feitelijke sleuteloverdracht.
Niet alle makelaars werken op basis van een makelaarscourtage. Zo zijn er ook aanbieders die werken op basis van afzonderlijke diensten. Hoeveel kost een aankoopmakelaar die op basis van een tariefkaart werkt? In dit geval worden de diensten zoals je die hierboven hebt kunnen lezen opgesplitst.
In plaats van een percentage van de koopsom worden er vaste tarieven gehanteerd. Denk aan een plaatsing op funda, het uitvoeren van bezichtigingen of het controleren van de koopovereenkomst. Dit is een oplossing voor kopers die graag een flink deel van de aankoop zelf regelen.
Dit kan zijn om kosten te besparen of gewoon om zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van het proces. Als je alle losse diensten bij elkaar zou optellen dan kom je wellicht zelfs hoger uit dan bij de gemiddelde kosten voor een aankoopmakelaar die een courtage rekent.
Een vast tarief voor aankoopmakelaar is ook mogelijk. In dat geval weet je vooraf welk bedrag je moet betalen. Met een courtage zal het bedrag variëren. Als de koopsom hoger uitvalt dan verwacht, dan betaal je namelijk ook meer makelaarscourtage. Een vaste prijs betekent echter niet automatisch goedkoper.
Er zijn namelijk ook full-service makelaarskantoren die je alles uit handen nemen en daar een flink tarief voor rekenen. Dat stukje zekerheid kan weer prettig zijn voor kopers in een periode dat er zoveel onzekerheden zijn.
Een gratis aankoopmakelaar?
Vind je de aankoopmakelaar kosten aan de hoge kant? Je kunt ook voor een no cure, no pay makelaar kiezen. Dan betaal je alleen bij een succesvolle aankoop. Kan er binnen de afgesproken termijn geen deal worden gemaakt? Dan betaal je helemaal niets, los van mogelijk wat administratieve of promotionele kosten.
Als de koop wel doorgang vindt dan betaal je doorgaans de standaard makelaarscourtage, die soms wat hoger ligt dan het gemiddelde. Je kunt dus niet echt van ‘gratis’ aankoopmakelaar spreken omdat je natuurlijk graag ziet dat de koop doorgaat. Bij Vereniging Eigen Huis kun je eventueel terecht voor een aankoopcoach
Hoe kun je prijzen van aankoopmakelaars vergelijken?
De vraag “wat kost een aankoopmakelaar” is nu beantwoord in algemene zin, maar hoe moet je nu verder? Als het ene kantoor 1 procent vraag en een ander 2 procent, hoe kom je hier dan achter? En is een online makelaar altijd goedkoper dan een lokaal makelaarskantoor?
Begin eerst met aankoopmakelaar tarieven te vergelijken door meerdere offertes aan te vragen. Vraag naar dezelfde diensten en laat makelaars in de buurt offertes uitbrengen. Vaak zullen ze even persoonlijk contact opnemen om de details door te spreken. Naast de prijs voor een aankoopmakelaar merk je zo ook snel hoe de communicatie verloopt.
Want een goede ‘klik’ met de makelaar is goud waard. Naast een offerte per mail kun je telefonisch of tijdens een vrijblijvende waardebepaling bekijken welke aanbieder het beste past bij jouw wensen en budget. Vergeet nooit dat de kosten voor een aankoopmakelaar vaak terugverdiend worden door een lagere koopsom of betere voorwaarden.
Wat kost een aankoopmakelaar?
Als je tot de conclusie bent gekomen dat er geen eenvoudig antwoord te geven is op de vraag “wat kost een aankoopmakelaar?” dan heb je het helemaal begrepen. Als je meer wilt uitbesteden dan zul je ook meer moeten betalen. Als je kiest voor een minimale begeleiding dan zul je vooral veel tijd moeten investeren en rekening moeten houden met de regels en details.
Want een kleine fout kan je veel geld kosten. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van een koopcontract. Als je tekent dan ben je gebonden aan de inhoud van de overeenkomst.
En met bedragen van minimaal 6 cijfers voor de komma wil je uiteraard geen fouten maken. Kijk niet alleen naar de kosten maar lees ook ervaringen van gebruikers. Zo krijg je een goed beeld van de service die je krijgt.