Duurzaam, van het gas af en zonne-energie. Het zijn populaire onderwerpen maar wat gebeurt er in de praktijk? Er zijn subsidieregelingen, daarnaast is het natuurlijk prettig als jij er deze winter warmpjes bij zit. Op deze pagina geven we tips voor energiezuinig wonen waar je het hele jaar voordeel van geniet.

Wat zijn de voordelen van energiezuinig wonen?

De voornaamste redenen om je huis duurzaam te maken zijn:

  • Minder kosten voor energie
  • Minder belasting op het milieu
  • Minder afhankelijk van energieleveranciers
  • Minder last van tocht, vocht en andere ongemakken

De grote overeenkomst is dus ‘minder’. Dit is een belangrijk woord bij energiezuinig wonen. Alles wordt minder, wat in praktijk heel voordelig is. Dat kan even wennen zijn want we zijn juist gewend dat ‘meer’ automatisch ‘beter’ is. Consuminderen is een trend die je door alle lagen van bevolking ziet, waar bedrijven niet altijd gelukkig mee zijn. Het uitgangspunt is dat jouw persoonlijke belang ook in het grote belang is. Als jij minder verbruikt dan is dat ook beter voor je omgeving. Ben jij klaar om deze omslag te maken?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Hoe kun je energiezuinig wonen?

Verduurzamen is geen revolutie maar een evolutie. Je hoeft dus niet alles direct aan te pakken. Ga voor de ‘quick-wins’ die direct voordeel opleveren en kies de aanpassingen die aansluiten op jouw wijze van leven.

1. Isoleren

Wat er niet uit gaat hoeft er ook niet in. Met andere woorden; woningisolatie is dè manier om energie te besparen. Met een eigen huis zijn er diverse subsidieregelingen, zowel op landelijk als lokaal niveau. Ook zijn er belastingvoordelen waar je belastingadviseur meer over kan vertellen. De meeste warmte gaat via het dak verloren, dakisolatie is dus een goede start. Toch kun je met bijvoorbeeld radiatorfolie al voordeel behalen. Bij oudere woningen is het mogelijk dat de spouwmuurisolatie is verzakt of gewoon niet aanwezig is. Let bij aankoop van een huis zeker op de isolatiewaarde.

2. Slimme ventilatie

Alles dichtplakken betekent niet automatisch een hogere energie efficiëntie. Luchtdoorstroming is van groot belang bij een energiezuinige woning. Er zijn mechanische ventilatie mogelijkheden of op basis van een elektrisch systeem. Naast temperatuurbeheer speelt de luchtvochtigheid ook een belangrijke rol bij ventilatie. Vochtige lucht die blijft hangen verhoogt de kans op schimmelvorming.

3. Smart home

Met alle mogelijkheden lijkt het wel alsof je een dagtaak hebt aan energiebesparing. Met een slimme thermostaat en op afstand bedienbare radiator kranen kun je de temperatuur in iedere ruimte centraal regelen. Een slimme thermostaat leert het gedrag van de bewoners en kan zo de badkamer opwarmen in de ochtend en de temperatuur wat lager zetten als je van huis gaat. Dit is mogelijk met ‘geofencing’, zodra jouw smartphone buiten de woning is weet de thermostaat dat je niet langer thuis bent.

4. Zonne-energie salderen

Tot 2023 is er een salderingsregeling waarmee jouw energieleverancier een overschot aan stroom van je afneemt tegen een vastgesteld tarief. Dit kan per leverancier verschillen. Na 2023 kan deze regeling afgebouwd worden hoewel dit nog niet helemaal concreet is vastgelegd. Jouw zonnepanelen kunnen dus extra voordeel opleveren, normaal gesproken kun je deze investering binnen een redelijke termijn terugverdienen, daarna levert het een flinke besparing op.