Ben je van plan om je woning te verkopen en wil je graag investeren in een aanpassing of verbouwing om de waarde te verhogen? Een houtkachel speksteen kopen kan een upgrade geven aan je huis, waar je niet alleen zelf profijt van hebt maar ook de waarde kan verhogen als je je woning in de toekomst weer verkoopt.

Een woning met haardvuur blijkt gemiddeld namelijk 4,1 procent duurder te zijn dan een woning zonder. Slimme investering dus! Maar er zijn ook aanpassingen die wellicht jouw eigen woongenot doen stijgen, maar uiteindelijk een negatieve invloed hebben op de woningwaarde. Ben je benieuwd wat je beter niet kunt doen als je de waarde van je huis wilt verhogen? Lees het hier!

Voor jezelf verbouwen

Elke badkamer of keuken is op een gegeven moment aan vervanging toe. Zeker als deze erg gedateerd zijn en je je huis goed wilt verkopen, kan het een voor de hand liggende keuze lijken om deze aan te pakken. Maar in de meeste gevallen geven dit type verbouwingen vooral een upgrade van je eigen wooncomfort en in mindere mate een potentiële waardestijging van je huis.

Omdat deze verbouwingen erg smaakgevoelig zijn, is de kans dat de kopers van je huis de nieuwe keuken of badkamer vervangen voor eentje in hun eigen smaak relatief groot. Misschien houd jij van hoogglans wit en zij juist van landelijk hout. Naast dat je zelf de investering dan voor niets hebt gedaan, zullen de kopers dit incalculeren en van hun bod aftrekken.

Dubbel zonde dus! Als het je (vooral) te doen is om de waardestijging van je woning, kun je de verbouwing van de keuken en/of badkamer dan ook beter aan de volgende bewoners overlaten.

De waarde van je huis verhogen: deze aanpassingen kun je beter niet doen!

Teveel moderniseren

Als je de waarde van je woning wilt verhogen, is moderniseren in principe een goed idee, maar wel in bepaalde mate. Zonnepanelen, isolatie en andere energiebesparende aanpassingen verhogen in bijna alle gevallen de woningwaarde.

Maar heb je een gewild jaren ‘30 woning met een originele schouw, en suite-deuren, glas-in-lood, erkers en trappenhuis met houtsnijwerk, dan doe je er goed aan om dit zoveel mogelijk intact te houden. Dit type woningen zijn juist door hun authentieke details enorm populair onder woningzoekenden, dus onderzoek goed of dat wat jij misschien als ‘gedateerd’ bestempelt ook echt baat heeft bij een upgrade.

Slechte kwaliteit

Als je besluit om een aanpassing of verbouwing uit te voeren die op papier waardeverhogend werkt, wees je er dan van bewust dat deze ook in de praktijk goed uitgevoerd moet worden. Een mooie nieuwe vloer (laten) leggen, is de tijd en kosten waarschijnlijk niet waard als deze vervolgens scheef ligt of slecht wordt afgewerkt.

Houd er dus rekening mee dat je waarschijnlijk serieus moet investeren als je er zeker van wilt zijn dat een aanpassing zichzelf terugverdient. Probeer deze drie aandachtspunten dan ook in gedachte te houden als je de waarde van je huis wilt verhogen.