Hoe werkt een bouwdepot?

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt de aankoopsom van de woning door de geldverstrekker overgemaakt naar de rekening van de notaris. Als je van plan bent na aankoop een aantal zaken te verbouwen dan kun je een bouwdepot op laten nemen in de lening. Dit bedrag wordt niet direct uitgekeerd maar op een aparte rekening gezet als onderdeel van de hypotheek. Pas wanneer je de werkzaamheden gaat uitvoeren maak je aanspraak op dit bedrag. Hoe werkt een bouwdepot en waar moet je rekening mee houden? Je leest het op deze pagina.

Wat is een bouwdepot precies?

Een bouwdepot is een rekening waarop geld wordt gestort voor de financiering van bouwkosten. Het geld wordt in termijnen uitgekeerd naarmate de bouwwerkzaamheden vorderen en de rekeninghouder declaraties indient.

Bij aankoop van een huis is er een behoorlijke kans dat je verbouwingen wilt doorvoeren na aanschaf. Deze werkzaamheden kunnen veel geld kosten. In plaats van tienduizenden euro’s op je betaalrekening te laten staan kun je hiervoor ook een bouwdepot opnemen binnen de hypotheek.

Dit is een bedrag dat niet gebruikt wordt om de koopsom mee te betalen, maar gereserveerd wordt door de geldverstrekker om later zelf op te nemen. Dit bedrag blijft twee jaar na aankoop beschikbaar. Je betaalt er normaal gesproken dezelfde rente voor als van toepassing is op de rest van de hypothecaire lening, het is mogelijk dat er een lager tarief wordt gehanteerd op het bouwdepot. Bij annuïtaire of lineaire hypotheken dien je vanaf de start van de lening af te lossen over het volledige depot.

Let op: je mag niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde inclusief verbouwingskosten binnen de hypotheek. Als je een een hypotheek kunt krijgen voor 300.000 euro en je wilt voor 20.000 euro gaan verbouwen, dan kun je dus maximaal een huis kopen van 280.000 euro.

Wat is een bouwdepot?

Is een bouwdepot verplicht?

Wanneer bij de aanvraag van de hypotheek melding wordt gemaakt van een verbouwing na aankoop, dan zal de geldverstrekker standaard een bouwdepot opnemen in de hypotheek offerte. Als er een taxateur bij het bepalen van de marktwaarde reeds rekening heeft gehouden met de waarde na verbouwing dan is een bouwdepot verplicht. Als de verbouwingskosten in het taxatierapport gelijk zijn aan de kosten in de hypotheekaanvraag dan kun je hiervoor hetzelfde formulier gebruiken.

Het depot is niet leeg, wat nu?

Het is mogelijk dat de verbouwingskosten achteraf toch wat lager uitvallen dan oorspronkelijk berekend was. In dat geval zal het overgebleven bedrag gebruikt worden om de lening af te lossen. In veel gevallen zal deze aflossing boetevrij zijn, informeer bij de hypotheekverstrekker of dit het geval is. Tijdens de werkzaamheden kun je aanspraak maken op het bouwdepot door een aanvraag in te dienen bij de geldverstrekker. Dit kan bijvoorbeeld via een online formulier of via de hypotheek app van de bank. Je kunt ook invullen of je zelf het bedrag wilt ontvangen of dat het direct bijgeschreven mag worden op de rekening van de aannemer.

Maandlasten

De maandlasten zijn gekoppeld aan het bedrag dat je laat reserveren in het bouwdepot. Wanneer er geld aan het depot wordt onttrokken zul je hier geen vergoeding meer over ontvangen met als gevolg dat de maandlasten stijgen. De hypotheekadviseur kan dit voor je berekenen.