Zelfstandig ondernemer zijn heeft voordelen maar zeker ook nadelen. Als je niet iedere maand netjes een loonstrookje overhandigd krijgt wordt je toch nèt iets anders behandeld dan de rest van het werkend volk. Kun je als ZZP’er eigenlijk een huis kopen? En waar kun je als zelfstandig ondernemer een hypotheek krijgen? Als jij een eigen zaak hebt en een huis wilt kopen dan moet je deze pagina zeker even lezen.

Als je binnen een VOF actief bent gelden dezelfde regels.

Kan ik als ZZP’ER een huis kopen?

Ja, dat kan. Een zelfstandig ondernemer heeft het druk. Er zullen weinig ZZP’ers zijn die rustig achterover leunen. Daarom hebben we alvast het antwoord gegeven, dan kun jij lekker weer aan het werk gaan. Als je nog een paar minuutjes tijd hebt dan zullen we dit antwoord toelichten. Maar het belangrijkste om te onthouden is dit: Je kunt een huis kopen als je ZZP bent.

Wat heeft een ZZP’er nodig om een huis te kopen?

Het voornaamste dat je nodig hebt om als zelfstandig ondernemer een huis te kopen is geld. Je kunt eigen kapitaal inleggen, in de meeste gevallen ontkom je er niet aan om een hypotheek af te sluiten. Als je starter bent is het goed om te weten dat je zelfs zonder bedrijfshistorie in aanmerking kunt komen voor een hypotheek, al gaat dit niet zo eenvoudig. Als je meerdere jaren op je naam hebt staan zal je inkomen over de laatste drie jaren als uitgangspunt worden genomen. Meer is altijd beter, anders kun je eventueel ook nog inkomensverklaringen overleggen uit een voormalige dienstbetrekking.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Bruto of netto inkomen als ZZP?

Voor iemand in loondienst wordt de berekening van bruto en netto inkomen anders berekend dan voor een zelfstandig ondernemer. De hypotheekverstrekker gaat uit van je totale omzet min de kosten die je hebt gemaakt. Dit bedrag wordt ook wel de fiscale winst genoemd, voordat je belasting hebt betaald dus. Standaard worden de bedragen van de laatste drie jaar bij elkaar opgeteld en gedeeld. Dat gemiddelde is de basis voor het maximale bedrag dat je kunt lenen om een huis te kopen.

Mijn inkomsten dalen, wat nu?

Als jouw inkomen in de laatste drie jaar is gedaald, dan wordt uitgegaan van het laatste jaar en daarmee het laagste bedrag. Als je meer gaat verdienen wordt een gemiddelde genomen. Banken zijn al een beetje argwanend ten opzichte van kleine zelfstandigen, als ze niet zeker zijn van jouw omzet gaan de alarmbellen rinkelen. Maar onthoud; het is mogelijk om als ZZP’er een huis te kopen.

Werk samen met de boekhouder

Een boekhouder, belastingadviseur of fiscalist kan voor ondernemers uitstel aanvragen van aangifte. Zo kan er een paar jaar overheen gaan voordat jouw inkomen definitief is vastgesteld. Als je een huis wilt gaan kopen is het verstandig om dit te bespreken. Wellicht kun je een voorlopige berekening krijgen, of jouw aangifte wordt eerder verwerkt. Je wilt bij een hypotheekaanvraag zoveel mogelijk informatie op tafel kunnen leggen om twijfel te voorkomen.

Heb je een partner in loondienst of heb je zelf nog een bijbaan? Dat telt allemaal mee in de hypotheekaanvraag. Bekijk de mogelijkheden met een hypotheekadviseur.