BerekenHet.nl is geen huizensite, je kunt wel een aantal rekentools gebruiken om de kosten voor wonen te berekenen. Met op dit moment 234 rekentoets en ruim 22 miljoen berekeningen per jaar kun je meer of minder complexe financiële zaken zelf berekenen, geheel gratis, zonder verplichtingen en anoniem.

Wat is Bereken Het?

De webservice van BerekenHet is een initiatief van Webbridge BV, een bedrijf dat gevestigd is in Wezep. Dit is een internet uitgever en ontwikkelaar van financiële rekentools. Met klanten als Nibud, KNAB, Achmea en het Ministerie van Financiën weten ze wel het één en ander over berekeningen.

Het uitgangspunt van BerekenHet is het onafhankelijke karakter. De website is niet verbonden aan een bank, verzekeraar of advieskantoor. Het is niet mogelijk om als bezoeker klant te worden en er worden geen producten of diensten verkocht. Daarmee kun je rekenen op onafhankelijke informatie zonder achterliggende motivatie. Om dit mogelijk te maken worden er advertenties weergegeven op de diverse pagina’s.

Hoe werkt BerekenHet?

Op berekenhet.nl kun je direct een keuze maken uit de standaard categorieën of zoek naar de berekening die je wilt maken. Zo is er naast Sparen & Beleggen of Schenken & Erven de categorie Hypotheek, actuele hypotheekrente & Wonen. Daar kun je weer filteren op bijvoorbeeld:

  • Aflossen
  • Huis kopen
  • Hypotheek
  • Maandlasten
  • Oversluiten
  • Vastgoed
  • Verhuizen

Op het moment van publicatie waren er 57 rekentools in deze categorie aanwezig, daar moet je dus een heel eind mee kunnen komen.

Wat kun je vinden op BerekenHet?

Je kunt hier rekentools vinden in meerdere categorieën die je los van elkaar kunt gebruiken, omdat er overlappende onderwerpen zijn kun je zo een compleet beeld vormen. Je moet wel zelf de resultaten in context plaatsen, vaak zijn er externe koppelingen naar pagina’s die bij het onderwerp horen.

Naast hoofdcategorieën en een lijstje met opties is er ook een inhoudsopgave met duidelijke beschrijvingen van situaties. Zo kun je kiezen om de maximale hypotheek van je woning te berekenen. Ook minder bekende onderwerpen zoals de opeethypotheek ontbreken niet.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Op het moment dat je een resultaat ziet kun je onder het kopje ‘Meer Informatie’ koppelingen vinden naar pagina’s die dieper ingaan op het onderwerp. Zo vind je na het berekenen van de actuele hypotheekrentes koppelingen naar het Nationaal Bespaar centrum en de website van Hypotheek Berekenen.

Wil je weten hoe het verloop van hypotheekrentes is over de laatste jaren? Die kun je bekijken op een pagina met data van de Europese Centrale Bank. De bron wordt netjes vermeld maar een directe koppeling ontbreekt.

Dit moet je weten over BerekenHet

Een aantal rekentools op BerekenHet maken gebruiken van openbare bronnen en andere websites. Daarnaast is het ook mogelijk voor organisaties om rekenmodules van BerekenHet op externe websites aan te bieden. Dit is een betaalde dienst van het bedrijf achter berekenhetnet.nl.

Achter de uitkomsten liggen cijfers die van meerdere bronnen afkomstig zijn. Dit kunnen commerciële partijen zijn. Hoewel de berekeningen neutraal van aard zijn kan de achterliggende partij wel belang hebben bij het geven van informatie. Zo kan objectieve informatie toch ‘gekleurd’ zijn.

Dat deze dienst anoniem is kan voor veel gebruikers als voordeel worden gezien omdat andere websites vaak vragen naar mailadres of telefoonnummer. Je kunt bij accepteren van cookies zelf kiezen hoeveel tracking je toestaat. De site wordt namelijk gefinancierd door banners, met cookies kan wordt bepaald welke banners voor jou het meeste van toepassing zijn.

Hoe werkt een waardebepaling via BerekenHet?

Je zou denken dat het berekenen van de woningwaarde zeker niet zal ontbreken op berekenhet.nl, toch is hier geen rekentool voor aanwezig. Dus als je wil weten wat je huis waard is kun je via deze link een waardebepaling aanvragen. Er is wel een pagina over de WOZ-waarde maar ook hier ontbreekt een koppeling naar een waardebepaling. Je kunt hiervoor wel terecht op andere sites of bij je lokale makelaar, het is opvallend dat juist deze berekening niet mogelijk is omdat er online voldoende informatie beschikbaar is.

Ervaringen Bereken Het?

De dienstverlening van BerekenHet valt niet helemaal onder de huizensites, toch kun je veel berekeningen maken die voor een koper, verkoper, huurder of verhuurder en zelfs werkgever van belang kunnen zijn. Het gebruik van deze website is gratis, er worden hier en daar advertenties geplaatst.

De pagina op zich zal geen prijzen in de wacht slepen voor opvallend design, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Het is duidelijk een ontwerp waarbij functie boven de vorm staat, met diverse ingangen om op de meest up to date relevante tool uit te komen. Naast een lange lijst aan rekentools word je aan de hand van praktijkgerichte onderwerpen naar de juiste pagina’s geleid.

Volgens berekenhet.nl heeft de categorie Hypotheek & Wonen op deze website een gemiddelde beoordeling van 8.4/10 op basis van 11.514 stemmen. Dat is een mooie score, al is deze waardering direct van de gebruikers afkomstig dus niet van een onafhankelijke review site. Het lijkt er in ieder geval op dat de meeste gebruikers tevreden zijn met de resultaten.

Woningwaarde berekenhet

Cijfers liegen niet, BerekenHet biedt objectieve berekeningen zonder hier conclusies aan te verbinden. Dat is wel prettig in een wereld waarin iedereen naast jouw belangen ook bezig is met het eigenbelang. Denk aan de hypotheekadviseur van een bank of een makelaar die werkt op basis van een makelaarscourtage. De keerzijde van de munt is dat je zelf niet altijd in staat bent om de cijfers in context te plaatsen, op een gegeven moment zie je door al die cijfers de uitkomst niet meer.

Veel is niet altijd beter. Zo is er de rekentool “maximale huizenprijs” en “kan ik dat huis betalen?” Die ongeveer dezelfde vraag beantwoorden. Er zijn doorgaans wel subtiele verschillen maar op een gegeven moment ben je wel even klaar met getallen ingeven. Als tools niet meer relevant zijn worden ze verwijderd uit de index, je kunt ze nog wel vinden onder het kopje “Oude Berekeningen”.

Voor mensen die graag de cijfers op een rijtje willen zetten maar zelf niet de kennis of middelen hebben om de berekeningen te maken biedt BerekenHet een groot aantal eenvoudig te gebruiken tools om de informatie op te zoeken die je nodig hebt. Als je al duizelig wordt bij het zien van een rij getallen dan zullen de uitkomsten op deze website je minder van dienst zijn, hoewel sommige data in context wordt geplaatst blijft het vaak een theoretisch verhaal.

Klik hier om jouw woningwaarde te bereken