Toen de Corona pandemie uitbrak kreeg de huizenmarkt even een dip te verwerken, toch zou dit slechts van korte duur zijn. Al snel stegen de huizenprijzen weer als vanouds. Maar wat gebeurt er als een koper door de COVID-19 maatregelen in de problemen komt? Hypotheekverstrekkers vragen momenteel naast bijvoorbeeld een werkgeversverklaring ook naar een coronaverklaring. Wat dit betekent en welke invloed dit heeft op jouw hypotheekaanvraag lees je op deze pagina.

Wat is een coronaverklaring?

Nee, je hoeft niet te bewijzen dat je vrij bent van het coronavirus om een huis te kunnen kopen, ze staan ook niet klaar met een wattenstaafje om een test uit te voeren. In een coronaverklaring worden een aantal vragen gesteld om te bepalen of je extra risico loopt om minder inkomsten te genereren tijdens de Corona pandemie.

Waarom heb ik een coronaverklaring nodig?

Als je werkt voor een bedrijf dat door de coronamaatregelen in de problemen komt, dan is het mogelijk dat jouw vaste baan toch op de tocht komt te staan. Dit kan betekenen dat je de hypothecaire lening niet meer kunt afbetalen in de nabije toekomst. Ook een ZZP-er die net een restaurantje heeft geopend zal minder snel voor een hypotheek in aanmerking komen omdat ook hier de inkomstenstroom momenteel beperkt is. Dan kan er een afwijzing volgen met de boodschap “probeert u het later nog eens, succes verder”.

Als je een werknemersverklaring moet overleggen, dan is het mogelijk dat de hypotheekverstrekker naast een handtekening van de werkgever vraagt, of zelf contact opneemt met het bedrijf waar je voor werkt. Zelf een krabbeltje zetten dat het in orde is zal niet voldoende zijn.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Mag een geldverstrekker me zomaar afwijzen?

Er zijn bepaalde criteria gesteld bij het toewijzen van een hypotheek. Een aantal jaar geleden is bijvoorbeeld bepaald dat je niet meer mag lenen dan de verkoopwaarde. Daarnaast kun je op basis van jouw toetsingsinkomen een maximaal bedrag lenen. De coronaverklaring is wellicht een tijdelijke maatregel maar wel een extra horde om te nemen.

Minder kans op een hypotheek door de coronaverklaring?

Omdat er een toetsing bij is gekomen, kan dit betekenen dat het meer moeite kost om een hypotheek rond te krijgen. De kans op afwijzingen ligt inderdaad hoger, voor een deel om kopers te beschermen. Als jij inderdaad jouw inkomen verliest door COVID-19 dan is het mogelijk dat je de hypotheeklasten niet meer kunt dragen. Er bestaat wel een risico dat jouw droom om een huis te kopen tijdelijk in het water valt.

Nationale Hypotheek Garantie

De NHG draagt de kosten als de koper om bepaalde redenen niet meer de hypotheek kan aflossen. Veel hypotheekverstrekkers vragen om een Nationale Hypotheek Garantie als voorwaarde. Omdat deze organisatie het geen goed idee vindt dat hypotheekverstrekkers allemaal met andere voorwaarden komen hebben ze zelf ook een coronaverklaring lijst met vragen opgesteld. Hiermee willen ze een uniforme beoordeling stimuleren. Overigens kunnen geldverstrekkers nog steeds afwijkende keuzes maken, het geeft wel handvatten voor zowel banken als voor kopers.

Het is niet duidelijk voor welke periode de coronaverklaring van toepassing zal zijn, neem contact op met de hypotheekadviseur voor meer informatie.