Een huis staat te koop met een vraagprijs van 300.000 euro. Dit is jouw droomhuis dus je brengt een bod uit. Je wilt er geen koehandel van maken met handjeklap dus je probeert niet eens onder de vraagprijs te bieden en je gaat voor de volle drie ton. Later blijkt de gelukkige koper 320.000 euro te hebben betaalt voor dit nederige stulpje. Als jij steeds misgrijpt dan bied je wellicht te weinig voor de woning. Hoeveel moet je bieden op een huis? En kan een huis ook gewoon te duur zijn om te kopen? Dat en meer leggen we uit op deze pagina.

Hoeveel moet je overbieden?

Laten we beginnen met het meest belangrijke advies dat we je kunnen geven. Je moet namelijk nooit meer overbieden dan je kunt betalen. Je wilt dat huis, je raakt verblind en biedt veel meer dan de vraagprijs om maar een kans te maken. Het zal je niet nogmaals overkomen dat je naast de prijzenpot grijpt. Maar dan gaat de verkoper daadwerkelijk in op je bod en je moet maar zien waar je het geld vandaan haalt. Niet alleen kun je veel tijd verliezen op deze manier, het kan je ook veel geld kosten als jouw ontbindende voorwaarden niet op orde zijn. Meer weten over hoeveel je moet overbieden? Lees het volgende artikel: Hoeveel moet ik overbieden.

Op dit moment bevinden we ons in een huizenmarkt met een grotere vraag dan het aanbod. Dit zal niet snel veranderen, er is wel een kans dat op termijn de druk iets van de ketel gaat. Overbieden is de norm, er zijn weinig huizen die onder de vraagprijs van eigenaar wisselen laat staan goedkoper zijn dan de oorspronkelijke prijs die ervoor betaald is. Zonder overbieden zul je momenteel niet ver komen om voor een passende woning in aanmerking te komen. Je hoeft echter niet altijd het hoogste bod uit te brengen om de nieuwe eigenaar te worden.

Lees ook onze pagina over het bedrag dat je moet overbieden om een hogere kans te maken op een koopwoning.

Hoe bied je slim op een huis?

Kennis is macht. Door vooraf zoveel mogelijk informatie in te winnen over de waarde van een woning maak je meer kans om door de biedingen oorlog heen te komen. Controleer de WOZ-waarde, bekijk prijzen van vergelijkbare woningen die in dezelfde omgeving verkocht zijn. Je zou ook een waardebepaling of online taxatie aan kunnen vragen zodat je weet wat de geschatte waarde van de woning is. Dit zegt niet alles maar het wijst je wel in de goede richting.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Zorg dat je weet wat de werkelijke waarde is. De verkoper kan er wel een mooi prijskaartje op zetten, dat betekent niet automatisch dat de woning dit bedrag werkelijk waard is. De verkoper hoeft namelijk geen taxatie uit te laten voeren, dit is optioneel. De koper zal echter wel een erkend taxatierapport moeten overleggen om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Er zijn verkopers die gebruik of misschien zelfs misbruik maken van de krappe woningmarkt en meer vragen dan de woning werkelijk waard is. Denk aan een huis dat op papier net zo duur zou zijn als een vergelijkbare woning maar in slechte staat van onderhoud verkeert.

Tactiek bieden op een huis

Bij blind bieden weet je niet wat een ander biedt. Je kunt wel kijken naar verkoopprijzen van soortgelijke woningen die in hetzelfde kwartaal zijn verkocht. Er zijn soms openbare veilingen maar dat is weer een heel andere tak van sport. Je wilt niet de eerste bieder zijn maar je moet ook weer niet te laat instappen, timing kan zeker voordeel opleveren om op te vallen. Ruim boven de marktprijs bieden kan je later opbreken, zeker als de woning getaxeerd wordt om voor een hypothecaire lening in aanmerking te komen. Probeer iets meer te bieden dan de meeste kapers op de kust, maar let op dat je ook weer niet een onrealistisch bedrag biedt. Aankoopmakelaars kennen de tactiek van bieden op een huis, maak daar zeker gebruik van.

Bieden op een huis brief

Je kunt een bod op een post-it zetten en die in de brievenbus gooien maar dat komt natuurlijk niet serieus over. Als je de woning via een aankoopmakelaar probeert te bemachtigen maak je een grotere kans dat de verkoper op je bod ingaat. Daarnaast mag je naast het bod ook toelichten wie je bent, wat je wilt en op welke wijze je de verkoper tegemoet kunt komen. Naast een geldbedrag kunnen er namelijk ook andere aandachtspunten zijn. Wellicht heeft de verkoper wat tijd nodig om een vervangende woonruimte te vinden of er moeten zaken gerepareerd worden die je zelf op je wilt nemen.

Maak er geen zielig verhaal van en ook zeker niet te persoonlijk, laat wel weten dat je een echt mens of echt gezin bent. Er zijn namelijk behoorlijk wat verkopers die liever met personen in onderhandeling treden dan met een vastgoedmakelaar of investeerder. Deze organisaties doen zich soms voor als personen die op zoek zijn naar een woning maar in feite gewoon in vastgoed handelen. Als je laat blijken dat je net zoveel liefde hebt voor de woning als de huidige eigenaar dan kan dit zeker in je voordeel werken.

Alleen een hoger bedrag is zeker niet de enige manier om de aandacht van een huiseigenaar te trekken. Lees ook het artikel over een brief opstellen bij het bieden op een huis.

Stel je grenzen

Je mag niet meer lenen dan de taxatiewaarde die een erkend taxateur afgeeft op de woning. Je mag wel een hoger bedrag bieden, voor de rest zul je dan een andere manier moeten bedenken om te betalen. Zo mogen ouders hun kinderen tot aan de leeftijd van 40 jaar een flink bedrag schenken, ook is het mogelijk om naast de hypotheek een aanvullende lening aan te vragen. In dat geval moeten jouw financiële zaakjes wel goed op orde zijn en dan nog bestaat de kans dat je lening niet toegewezen wordt.

Bied nooit meer dan je redelijkerwijs kunt opbrengen. Dan kom je later wellicht in de problemen en val je mogelijk diep in de schulden. Laat je ook niet verleiden tot de mogelijke overwaarde die op je huis kan komen te liggen, de woningmarkt kan veranderen zoals dit in het verleden al vaker gebeurd is. Soms moet je verlies kunnen nemen, er is altijd weer een nieuwe kans…