Een recreatiewoning of vakantiehuisje is pure luxe. Als je een paar dagen vrij hebt kun je heerlijk genieten van je huis weg van thuis. Dat voelt toch anders dan een camper huren op een vakantieoord. Kun je een hypotheek krijgen voor een recreatiewoning en hoe zit het met de rente aftrek? Dat en meer leggen we uit op deze pagina.
Kun je hypotheek krijgen voor een recreatiewoning?
Laten we direct met de deur in vakantiehuis vallen; ja, het is mogelijk om een hypotheek aan te vragen voor een recreatiewoning. Dit is een huis dat niet bestemd is voor permanente bewoning en naast je reguliere huis wordt gekocht. Het recreatieve karakter maakt het anders dan een tweede huis, er zijn wel overeenkomsten tussen een recreatie- of tweede woning.
Is een recreatiewoning hetzelfde als een chalet? Dat hangt er vanaf welke definitie je precies gebruikt maar in principe hebben deze termen een andere betekenis. Dit heeft als gevolg dat je voor een recreatiewoning een hypotheek kunt afsluiten maar voor een chalet niet. Het voornaamste verschil is dat een chalet doorgaans minder duurzaam van aard is, denk aan een huisje gemaakt van hout in plaats van met stenen. Een camper of een andere mobiele oplossing valt ook niet onder de recreatiewoningen.
De voorwaarden voor een chalet zijn anders omdat de huisjes niet bestemd zijn voor permanente bewoning. Dit betekent dat je er in principe geen hypotheek voor kunt afsluiten. Ook voor een recreatiewoning bieden niet alle hypotheekverstrekkers een oplossing, lees verder op deze pagina welke bank een hypotheek verleent voor een recreatiewoning. Ook geven we onderaan deze pagina enkele tips voor het financieren van een chalet.
Hypotheek voorwaarden recreatiewoning
Wat zijn zoal de voorwaarden als je een recreatiewoning hypotheek wilt afsluiten? Per hypotheekverstrekker kunnen de voorwaarden anders zijn, hier zijn een aantal algemeen toegepaste voorwaarden:
- De locatie moet in Nederland zijn.
- Het gebouw moet op eigen grond staan, dus geen huur op een recreatiepark.
- Het bouwwerk moet van steen zijn.
- Het bouwwerk mag niet verplaatsbaar zijn, dus geen woonwagen.
- De locatie moet aangesloten zijn op de openbare weg.
- Er wordt voornamelijk zelf gebruik van gemaakt.
- De recreatiewoning is in alle seizoenen bewoonbaar.
Je kunt voor een recreatiehypotheek niet tot 100 procent van de woningwaarde lenen zoals dit met een reguliere hypotheek mogelijk is. Wat je kunt lenen verschilt per hypotheekverstrekker maar ga uit van maximaal 70 procent. De rest zul je op een andere wijze moeten financieren. Het is mogelijk om de overwaarde op je eerste woning te gebruiken in de hypotheek voor de recreatiewoning. Bespreek het met de hypotheekadviseur of geldverstrekker.
Permanente bewoning recreatiewoning
Hoewel het een duurzaam bouwwerk betreft dat in ieder jaargetijde bewoonbaar is mag je er toch niet 365 dagen per jaar in wonen. Met de druk op de huizenmarkt is het niet verbazingwekkend dat steeds meer mensen permanent op een recreatiepark verblijven. Er zijn gemeenten die het toestaan, of in ieder geval geen actieve controle uitvoeren, maar in principe mag het niet. Je zult minimaal elders een postadres nodig hebben.
Als je een recreatiehypotheek wilt afsluiten dan zul je een hoofdverblijf moeten vermelden. Dit geeft aan dat de recreatiewoning niet je voornaamste verblijfplaats is. Hoeveel dagen je gebruik maakt van de woning bepaal je uiteindelijk zelf maar het jaar rond hier verblijven is niet de bedoeling.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Mag je een recreatiewoning verhuren?
Je mag een recreatiewoning verhuren als de hypotheekverstrekker dit toestaat. Er moet dus expliciete toestemming voor worden gegeven. Dit is voornamelijk een verzekeringskwestie, de bank of andere geldverstrekker wil het risico op schade zoveel mogelijk beperken. Houd ook rekening met de opstalverzekering en inboedelverzekering als je van plan bent om de recreatiewoning te verhuren.
Als je ervoor kiest om de ruimte te verhuren voor een deel van het jaar dan zul je ook te maken krijgen met gemeentelijke regels en de Belastingdienst. De inkomsten uit verhuur moet je opgeven op het aangiftebiljet, hier betaal je belasting over. Hoe zit het met de rente aftrek en in welke box moet je dit bezit plaatsen?
Geen recht op hypotheekrente aftrek recreatiewoning
Wat betreft de rente aftrek waar je normaal gesproken recht op hebt voor je huis geldt dit niet voor een recreatiewoning. Een tweede woning of recreatiewoning wordt voor de Belastingdienst gezien als vermogen wat betekent dat het in box 3 van het aangiftebiljet komt te staan. Het is mogelijk om de schuld van de lening af te trekken van je vermogen, het is niet mogelijk om de kosten voor onderhoud en de rente af te trekken van de belasting.
Welke bank geeft een hypotheek voor een recreatiewoning?
Niet alle banken verstrekken hypotheken voor recreatie- of tweede woningen. Enkele hypotheekverstrekkers die deze optie wel aanbieden zijn Rabobank, RegioBank, ING en BLG Wonen. Ze zullen allemaal hun eigen voorwaarden stellen, het biedt voordeel om ze met elkaar te vergelijken.
Lenen voor een chalet
Je wilt een chalet kopen en komt niet in aanmerking voor een recreatiehypotheek. Toch zijn er nog enkele opties in deze situatie:
- Je kunt een persoonlijke lening afsluiten. De rente kan per persoon verschillen op basis van de persoonlijke situatie. Een mogelijk voordeel is dat je ditmaal wel voor 100 procent van de waarde een lening kunt afsluiten.
- Je kunt eigen spaargeld in een chalet steken. Je moet bij aankoop van een chalet ook BTW betalen. Als je echter de chalet verhuurt dan kun je de BTW terugvorderen omdat er zakelijk gebruik van wordt gemaakt.
- Je kunt geld investeren in een chalet met als doel deze (een deel van het jaar) te verhuren. In dat geval kun je een permanente bron van inkomsten genereren en later de chalet weer verkopen voor de restwaarde.
- Je kunt een lening afsluiten bij vrienden of familieleden. Je zou ook samen een chalet kunnen kopen en het gebruik verdelen. Regel de verzekeringen goed en zorg dat er geen persoonlijke conflicten ontstaan.
Als je de chalet verkoopt dan zul je net als bij een huis of recreatiewoning overdrachtsbelasting moeten betalen. Dit is een heffing die van toepassing is op onroerende zaken. Dat geldt dus ook voor de verkoop van de recreatiewoning maar niet als het nieuwbouw betreft. Dan valt er namelijk geen bestaand pand over te dragen maar je geeft de aannemer opdracht een huis te bouwen.