Huis verkopen hoe zit het met de overwaarde?

Het is mogelijk dat jouw huis onder water staat, de kans is groter dat je een overwaarde bezit. Dit betekent dat jouw huis meer waard is dan je er destijds (samen met de bank) voor betaald hebt. Deze overwaarde kun je na verkoop van je oude woning steken in een nieuwe woning. Je kunt ook de hypotheek aflossen en met de winst een wereldreis maken. Krijg je eigenlijk de woningwaarde contant uitgekeerd of ligt het niet zo eenvoudig? We bekijken op deze pagina enkele mogelijkheden en beperkingen die van toepassing zijn op de overwaarde.

Geen geld zonder voorwaarden

Het is een vraag die vaak wordt gesteld maar zelden duidelijk wordt beantwoord: “Krijg ik de overwaarde contant? Ja of nee.” Het lijkt een heel eenvoudige vraag, toch is het systeem niet ingesteld om dit soort transacties eenvoudig te maken. De belastingdienst vind het eigenlijk niet zo prettig als je een huis verkoopt zonder een nieuw huis terug te kopen, daarom maken ze het best lastig om jouw winst uitgekeerd te krijgen. Ook hypotheekverstrekkers wringen zich in allerlei bochten met boeterente en andere restricties om een hypotheek maar niet voortijdig af te lossen. Die overwaarde is een fictief bedrag dat in stenen zit, niet in je portemonnee.

Wanneer moet ik over mijn overwaarde belasting betalen?

Op het moment dat je een huis verkoopt zal eerst de hypotheek afgelost worden. Het resterende bedrag noemen we overwaarde. Dus een nieuwe auto kopen en naar het uiteinde van de wereld rijden? Niet zo snel, want bij verkoop treedt de zogenaamde bijleenregeling in werking. De Belastingdienst wil namelijk dat je de overwaarde investeert in de aankoop van een nieuwe woning. Je hebt drie jaar de tijd om een nieuwe woning te kopen, in die periode moet de overwaarde weer in het nieuwe huis geïnvesteerd worden. Daarna komt deze verplichting te vervallen en kun je een woning komen met volledige renteaftrek.

Is een hypotheek opeten een goed idee?

Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor een ‘opeethypotheek’. Met name senioren die liever nu incasseren zodat ze nog een paar jaar kunnen genieten van het leven, of gewoon een klein pensioentje willen aanvullen. Deze optie is bestemd voor hypotheekvrije woningen met een maximale overwaarde. Toch zijn er veel mensen die nog een restschuld hebben staan. In praktijk kun je slechts een deel per jaar opnemen met ook nog een flinke rente. In de loop der jaren levert dit een flink verlies op. Je moet het geld dus echt dringend nodig hebben, anders zijn dergelijke constructies doorgaans niet interessant.

Geld in stenen zijn meer waard

Als je overwaarde direct op je rekening laat storten, dan is het mogelijk dat je vermogensbelasting moet betalen. In praktijk komt het zelden voor dat overwaarde contant wordt opgenomen, het Nederlandse systeem is hier gewoon niet op ingericht. Waarde in stenen gebruiken is afhankelijk van de voorwaarden binnen de lopende hypotheek en de belastingregels. Daarnaast kun je bij grotere bedragen op een spaarrekening momenteel zelfs negatieve rente verwachten. Bespreek de mogelijkheden vooraf met een hypotheek- of financieel adviseur, een minder voordelige keuze kan je enorm veel geld kosten.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.