Eigen woning opeten wat bedoelen we daarmee?

Je moet wel enorm honger hebben om je eigen huis op te eten. Toch kiezen met name senioren ervoor om de overwaarde van hun woning om te zetten in klinkende munt, dit noemen we de ‘woning opeten’. In feite sluit je een nieuwe hypotheek af op jouw huis voor het bedrag van de overwaarde. Dit bedrag, of een deel ervan, zal worden uitgekeerd aan de eigenaar. Je verkoopt de woning dus niet, maar je kunt wel beschikken over (een deel van) de overwaarde. Wat zijn eigenlijk de voordelen en nadelen van een woning opeten?

Wat zijn de voordelen van een huis opeten?

1. Met stenen kun je niet betalen aan de kassa

Wil je een mooie wereldreis maken maar is je pensioen onvoldoende? Sta je bij de kassa van de supermarkt en schiet jouw AOW tekort? Door een deel van de woningwaarde te verzilveren heb je meer financiële ruimte om te genieten van het leven.

2. De waarde van je huis stijgt, profiteer hier nu al van

Het is heel mooi dat de waarde van jouw huis zoveel is gestegen in de afgelopen jaren, maar daar pluk je pas de vruchten van bij verkoop. Misschien ben je gehecht aan jouw vertrouwde omgeving, daarnaast zal een nieuwe woning ook duurder zijn geworden. Je profiteert nu van de overwaarde, niet later.

3. Het gaat niet meer over je inkomen

Met name voor senioren met een laag inkomen kan de woning opeten voordeel bieden, omdat de hypotheekverstrekker nu kijkt naar de overwaarde, niet het inkomen. Zo kun je een hypotheek krijgen die anders niet mogelijk zou zijn.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wat zijn de nadelen van een huis opeten?

1. Het is niet mogelijk om de complete overwaarde op te nemen

Je sluit in principe een oneindige lening af, en geld lenen kost geld. Een deel van de overwaarde gaat naar de bank, en komt dus niet in jouw portemonnee terecht. Per aanbieder kunnen de voorwaarden verschillen.

2. Je eet ook een deel van de erfenis op

Veel senioren denken meer aan de volgende generatie dan aan zichzelf. Geld aan je woning onttrekken betekent ook minder geld voor de nabestaanden. Je kunt zo wel (een beetje) de erfbelasting ontwijken, omdat de ficus dit weet zijn hier strikte voorwaarden aan gesteld.

3. Er bestaat de kans dat je met een restschuld blijft zitten

De hypotheekschuld zal oplopen, je krijgt een rente op een rente. De bank neemt aan dat met de verkoop van de woning alle schuld ingelost zal worden maar dit is niet gegarandeerd. Let op dat jij of je nabestaanden niet achteraf met de rekening gepresenteerd worden.

Eigen woning opeten? Beslis niet te snel!

Er zijn diverse bedrijven die je dolgraag een opeet-hypotheek verstrekken. Niet omdat ze graag geld uitgeven, maar omdat ze er zelf flink op verdienen. Het klopt dat je bakstenen kunt omzetten naar geld, je betaalt er wel een prijs voor. De makelaar of hypotheekadviseur kan vrijblijvend enkele scenario’s voor je doorrekenen zodat je weet waar je aan toe bent. Als je kinderen hebt betrek ze dan ook in deze beslissing, in verband met het risico op schulden bij overlijden.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.