Wat zijn de gemiddelde huizenprijzen in Amsterdam? Het antwoord geeft je eigenlijk niet zoveel informatie omdat er een enorme kloof is tussen de goedkoopste en duurste woning in deze stad. Dat de gemiddelde prijs hoger ligt dan in veel andere delen van Nederland zul je waarschijnlijk al vermoeden, toch zijn er ook duurdere gemeenten om te wonen. Alles wat jij moet weten over de huizenprijzen in Amsterdam en de gemiddelde kosten voor een huis per m2 lees je op deze pagina.
Hoe staat het met de huizenprijzen in Amsterdam?
Het zal geen nieuws zijn dat huizenprijzen in Amsterdam en in de rest van Nederland explosief zijn gestegen in de laatste jaren. Laten we eerst eens even kijken naar alle huizen. Wat is de gemiddelde huizenprijs in Amsterdam? Voor appartementen moest er in het tweede kwartaal van 2022 ruim 600.000 euro worden betaald, voor een eengezinswoning moet je bijna 780.000 euro aftikken. Het tweede bedrag is overigens interessant omdat hier een flinke daling te zien is ten opzichte van het eerste kwartaal. De huizenmarkt gaat op en neer, het is wel interessant om te zien hoe sterk de gemiddelde huizenprijs in Amsterdam gedaald is.
Gemiddelde huizenprijzen in Nederland
De situatie in de rest van Nederland is vergelijkbaar met Amsterdam. Prijzen zijn gemiddeld genomen enorm gestegen en lijken nu te nivelleren. Wat betreft duur wonen staat Amsterdam bovenaan. Als we kijken naar de grote steden in Nederland dan is Utrecht de volgende in de lijst maar op de zestiende positie. Rotterdam, Den Haag en Eindhoven komen niet eens voor in de top 25. Dat maakt deze gemeenten niet direct goedkoop natuurlijk, gemiddeld genomen zijn ze wel aanzienlijk goedkoper om een huis te kopen.
Na een toenemende vraag naar koophuizen in Nederland en stijgende prijzen lijkt in 2022 de markt afgekoeld te zijn. De vraag neemt af, de urgentie om een huis te bemachtigen is afgenomen. De hypotheekrente stijgt wat effectief betekent dat kopers minder geld kunnen lenen. Een daling van huizenprijzen zit er overigens nog niet in. Of je nummer 10 in de rij staat of nummer 100 maakt natuurlijk niet zoveel uit als je nooit op nummer 1 terecht komt.
Waar woon je het duurste in Amsterdam?
Het centrum van Amsterdam is absoluut de duurste plek om te wonen. Dit heeft naast de ligging ook te maken met de vele monumentale panden die je hier aantreft. Grote huizen met veel vloeroppervlak in het bruisend hart van de stad zijn niet weggelegd voor Jan Modaal.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Wat kost een huis in Amsterdam per m2 gemiddeld?
De gemiddelde prijs per m2 voor huizen in Amsterdam ligt momenteel op ruim 7000 euro. Als je in het centrum wilt wonen dan mag je gerust 8000 euro per vierkante meter tellen. Er zijn uiteraard ook delen van Amsterdam waar de prijs aanzienlijk lager ligt. Met name in Oud Zuid, De Pijp, Oud West en in het Centrum stijgen de prijzen sneller dan in andere delen van de stad.
Waarom is de gemiddelde prijs van huizen in Amsterdam zo gestegen? Daar zijn meerdere redenen voor aan te wijzen:
- Banken moeten weer rente betalen om te lenen bij de Europese Centrale Bank.
- Hypotheekrente stijgt als gevolg van de stijgende rente voor banken.
- Er is veel vraag naar koopwoningen in de Randstad.
- Nederlanders, expats en bedrijven zijn op zoek naar woonruimte.
- Nieuwbouw stagneert door tekorten aan personeel en materialen.
- Hogere prijzen voor mensen en middelen zorgt voor duurdere renovaties en verbouwingen.
Er zijn ook zaken die de stijging temperen. Zo kiezen steeds meer mensen voor wonen buiten het centrum of in randgemeenten. Met name thuiswerkers hebben minder behoefte aan wonen in hartje Amsterdam. De gemeente heeft daarnaast meer middelen om het opkopen van panden tegen te gaan, dit wordt opkoopbescherming genoemd.
Hoe werkt de opkoopbescherming?
Er waren al mogelijkheden om kopers te verplichten in een aangekocht huis te gaan wonen, door een wijziging in de wetgeving hebben gemeenten nu meer middelen om opkopers te weren uit de stad. Zo is het voor huizen tot een half miljoen euro verplicht om er zelf te gaan wonen. Zo kunnen vastgoedinvesteerders niet zomaar een huis kopen en hier een huurwoning van maken of doorverkopen aan de hoogste bieder. Dit biedt met name starters meer kansen op de Amsterdamse woningmarkt.
Waar woon je het goedkoopste in Amsterdam?
Heel eenvoudig gesteld woon je het duurste in het centrum, naarmate je verder buiten het centrum komt dalen de prijzen. Als je het over ‘goedkoop’ wonen in Amsterdam hebt dan moet je het woord ‘goedkoop’ altijd tussen aanhalingstekens plaatsen. In Zuidoost, De Bijlmer maak je de meeste kans op een betaalbare woning. Osdorp, Geuzenveld, IJburg en Buikslotermeer zijn aanzienlijk goedkoper per m2 dan elders in Amsterdam. Naast koop- zijn er uiteraard ook huurwoningen. Niet overal is het aanbod koophuizen even ruim.
Factoren die invloed hebben op de huizenprijzen in Amsterdam zijn naast locatie en oppervlakte ook een eigen buitenruimte, laagbouw of hoogbouw, afstand tot winkels, scholen of openbaar vervoer.
Wat betekent dit als huiseigenaar?
Als je een huis bezit in Amsterdam dan zit je dus eigenlijk op een goudmijntje. Maar als je besluit om te verkopen dan moet je wel een woning kopen die in vergelijking meer biedt voor minder. Het klinkt dus leuk om een hoge overwaarde te hebben maar zolang je daar woont heb je daar niet bijster veel aan. Je kunt gratis en vrijblijvend de woningwaarde laten bepalen door een makelaar in Amsterdam. Die kan naast een waardebepaling ook met je bespreken wat de mogelijkheden zijn en hoe je als huiseigenaar kunt verdienen op jouw investering.
Wat betekent dit als koper?
Als je een huis wilt kopen in Amsterdam dan kun je wel iemand met voorkennis gebruiken. Als huizen eenmaal op funda verschijnen dan kan het al te laat zijn. Neem contact op met een lokale aankoopmakelaar en bespreek jouw woonwensen. Er zijn zeker interessante opties, ook als de huizenprijzen in Amsterdam gemiddeld genomen hoog zijn. Zoals we al hebben aangegeven wordt het gemiddelde gebaseerd op alle prijzen samen, duur en goedkoop.
Er zijn naast de koopsom ook belastingen, verzekeringen, verbouwings- of reiskosten die onderdeel uitmaken van de totale som aan maandlasten. Als je werkt in Amsterdam dan zal een goedkoop huisje in Zuid-Limburg natuurlijk geen oplossing zijn. Bekijk samen met een ervaren makelaar de mogelijkheden in jouw situatie.