Help, het afvoerputje stinkt! Wat moet je doen?
Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Je staart vol ergernis naar een verstopte afvoer en hoopt maar dat de loodgieter snel langs komt. Het gaat waarschijnlijk flink wat geld kosten, dus dat is balen. Gelukkig is er een simpele oplossing voor dit probleem: zelf je afvoerputje schoonmaken. Hoe je dat doet? Dat lees je in dit artikel!
Afvoerputje verstopt? Gebruik geen chemische reinigers
Een sanitair probleem oplossen zonder een cent uit te geven? Het kan, maar dan moet je wel de handen uit de mouwen steken. Maar loop niet te hard van stapel. Verdiep je eerst in de meest belangrijke loodgieter termen voordat je begint. Een goed begin is het halve werk en voorkomt problemen. Zo kun je het beste geen chemische drainagereinigers in een verstopte leiding gebruiken. Het is beter om een verstopping eruit te trekken of door de afvoer te doorboren.
Schade
Chemische drainagereinigers zijn erg schadelijk voor je leidingen. Ze geven bijvoorbeeld schadelijke gassen op die stollen in de buis. Ze vermenigvuldigen zich soms met andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen en zijn lastig te verwijderen. Bovendien kan er een giftig mengsel ontstaan dat uit de afvoer barst. Vermijd ook vloeibare reinigers omdat ze de leidingen kapot maken en weinig effectief zijn.
Verstopping in de keuken
Het duurt gemiddeld een halfuur om een verstopping te verhelpen, afhankelijk van de grootte van het probleem. Verstoppingen in de keuken komen bijvoorbeeld regelmatig voor. We raden aan om afwasmiddel en zeer heet water te gebruiken. Giet het water in de afvoerleiding zodat de verstopping zachter wordt. Voeg afwasmiddel toe dat vuil en vet oplost. Heb je daarna helaas nog last van een verstopt keukenriool? Probeer het dan opnieuw met heet water en afwasmiddel, en gebruik eventueel een bagger voor de afvoer van de keuken.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Afvoerputje schoonmaken tips
Een andere optie om een keukenverstopping te verwijderen is het gebruik van azijn en zuiveringszout. Dit is een natuurlijke manier om dit probleem op te lossen en beschadigt de pijp niet. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Probeer bijvoorbeeld zo min mogelijk vet door de keukenafvoer te spoelen.
Het probleem van vet is dat het vrij snel de leidingen binnendringt. Wanneer het afkoelt ontstaan er klonten en dat veroorzaakt verstoppingen. Doe na het koken vetresten in een pot en gooi het weg wanneer het gestold is. Een andere optie is het gebruik van een gaasfilter bovenop de keukenafvoer. Ook daarmee voorkom je verstopping door vet en etensresten.
Gooi geen voedselresten in het riool
Bepaalde voedselproducten passen echt niet door de afvoer. Zo kun je wortels, selderij en eierschalen beter in de prullenbak gooien. Sommige producten horen nu eenmaal niet in de riolering. Je kunt resten van groente en fruit nog beter gebruiken als compost in de tuin. Dat is nog nuttig ook!
Hoe voorkom je een verstopte wastafel?
Een relatief klein, maar vervelend probleem is een verstopping van de wastafel. In principe is dit redelijk eenvoudig te voorkomen. Laat na het tandenpoetsen of douchen de badkamerafvoer lopen met warm water. Op die manier lost lossen tandpasta en/of shampooresten snel op. Heb je lang haar waardoor de afvoer regelmatig verstopt raakt? Koop dan badkuipafvoer dat speciaal geschikt is voor langer haar. Daardoor gaat het haar niet meer klonteren in de pijp en heb je geen last meer van verstoppingen.
Verstopping oplossen met warm water
Door lang haar en tandpasta loopt het water op een gegeven moment niet meer door. Hetzelfde kan ook gebeuren in de badkuip. We raden aan om de gootsteen te vullen met warm water. Koppel daarna de afvoer van de gootsteen los en spoel het goed door met water. Probeer de afvoer daarnaast zo goed mogelijk schoon te maken.
Andere oplossingen om een verstopping te verwijderen
Niemand wil natuurlijk niet een toiletverstopping, maar toch gebeurt het regelmatig. De manier om dit te voorkomen is heel simpel: spoel alleen iets door wat in het toilet mag vallen. Een toilet, gootsteen of badkuip is niet geschikt voor vrouwelijke hygiëneproducten, wattenstaafjes en nagelschaartjes!
Heb je helaas toch te maken met dit probleem? Probeer het toilet dan door te spoelen met warm water. Wanneer dit niet lukt moet je een slang gebruiken of de verstopping fysiek verwijderen. Een slang werkt het beste in combinatie met heet water. Lukt het dan nog niet? Schakel dan een professional in. Hij of zij zal je meteen vertellen dat je uit de buurt moet blijven van chemische reinigingsmiddelen die je leidingen kapot kunnen maken.
Geur afvoerputje voorkomen
Een verstopping veroorzaakt soms een nare geur, bijvoorbeeld in een afvoerputje of in een gootsteen. Het kan zijn dat een gootsteen te weinig wordt gebruikt. Spoel in dat geval de afvoerleiding een paar keer goed door met kokend water. Doe dit voortaan regelmatig, zodat de gootsteen niet gaat stinken. Voorkomen is beter dan genezen! Maak daarnaast een mengsel van azijn en zuiveringszout en giet het in het riool. Hopelijk heb je daarna geen last meer van stank in huis.
Wat zijn de kosten van een loodgieter?
Soms lukt het ondanks alle moeite niet om een afvoerblokkade op te lossen. In dat geval kun je toch beter een loodgieter inschakelen. Gemiddeld kost een loodgieter tussen de 40 en 60 per uur. In dat geval betaal je zowel voor de diagnose als servicekosten, reparatie en/of vervanging. Voor bepaalde projecten vragen loodgieter tussen de 75 en 150 euro per uur. Maak voordat je de loodgieter aan het werk zit duidelijke afspraken.