Hospiteren is een selectieprocedure voor het vinden van een nieuwe huisgenoot. Deze term wordt vaak gebruikt in Nederlandse studentenhuizen of gedeelde appartementen. Als nieuwe huisgenoot moet je reageren op advertenties om kans te maken op een woonruimte.

Tijdens de hospiteeravond ontmoet je de huidige bewoners en krijg je de kans om vragen te stellen en jezelf voor te stellen. De bewoners evalueren de kandidaten en nemen een beslissing over wie ze willen uitnodigen als nieuwe huisgenoot. Alles wat je moet weten over hospiteren kun je op deze pagina lezen.

Wat is hospiteren?

Hospiteren is een term die voornamelijk wordt gebruikt in Nederland en verwijst naar een selectieprocedure voor het vinden van een nieuwe huisgenoot. Het komt vaak voor bij studentenhuizen of gedeelde appartementen, waarbij de huidige bewoners een nieuwe huisgenoot kiezen uit een groep geïnteresseerde kandidaten.

Hospiteren kan soms als een strijd of competitie worden ervaren, omdat er meestal meerdere kandidaten zijn voor een beperkt aantal beschikbare kamers. Het is voor kandidaten nuttig om zich voor te bereiden op de hospiteeravond, bijvoorbeeld door vragen te bedenken die ze aan de bewoners willen stellen, informatie over zichzelf te verzamelen en een positieve indruk te maken tijdens de ontmoeting. Het heeft geen zin om je anders voor te doen dan je bent. Als er geen klik is dan zul je ook niet passen binnen de groep. Het sociale aspect weegt zwaar in deze woonruimten.

Hoe werkt hospiteren?

Tijdens een hospiteer event nodigen de huidige bewoners van het huis potentiële kandidaten uit om langs te komen en elkaar beter te leren kennen. Dit is meestal een informele bijeenkomst waarbij zowel de bewoners als de kandidaten de kans hebben om vragen te stellen, persoonlijke informatie uit te wisselen en te beoordelen of er een goede match is.

De bewoners van het huis bepalen uiteindelijk wie ze als nieuwe huisgenoot willen uitnodigen. Dit besluit kan worden genomen op basis van verschillende criteria, zoals persoonlijkheid, interesses, levensstijl, compatibiliteit en andere factoren die belangrijk worden geacht in het huis.

Het doel van hospiteren is om een huisgenoot te vinden die goed past bij de bestaande bewoners en de sfeer en dynamiek in het huis kan versterken.

Hospiteren

Zo werkt hospiteren voor bewoners

Als bewoner van een huis speel je een actieve rol in het selecteren van een nieuwe huisgenoot. Hier zijn de stappen die bij een standaard hospiteer proces worden genomen:

 1. Aankondigen: Als bewoner plaats je een advertentie of een oproep waarin je aangeeft dat er een kamer beschikbaar is in het huis. Deze advertentie kan worden gedeeld op meerdere platformen zoals sociale media, huisvesting websites of mededelingenborden van universiteiten.
 1. Selectie kandidaten: Je ontvangt sollicitaties of reacties van geïnteresseerde kandidaten. Je kunt deze reacties beoordelen op basis van de informatie die de kandidaten verstrekken, zoals hun naam, leeftijd, studie, interesses en eventuele andere relevante details.
 1. Uitnodigen hospiteer event: Op basis van de reacties die binnenkomen kies je een aantal kandidaten die je wilt uitnodigen voor het hospiteer event. Dit kan variëren, afhankelijk van het aantal beschikbare kamers en het aantal geïnteresseerde kandidaten dat zich aanmeldt.
 1. Hospiteer event: Op de dag zelf nodig je de geselecteerde kandidaten uit om persoonlijk kennis te maken. Dit kan plaatsvinden in het huis of op een andere locatie. Tijdens de ontmoeting krijgen zowel de bewoners als de kandidaten de kans om vragen te stellen en elkaar beter te leren kennen.
 1. Evaluatie en besluit nemen: Na de eerste ontmoeting bespreken de bewoners vaak onderling hun indrukken en ervaringen met de kandidaten. Op basis daarvan wordt een beslissing genomen over welke kandidaat als nieuwe huisgenoot wordt uitgenodigd. Dit kan soms een unanieme beslissing zijn, of het kan zijn dat er een overeenkomst moet worden bereikt als de bewoners verschillende voorkeuren hebben.
 1. Bekendmaking van de keuze: Als er een nieuwe huisgenoot is geselecteerd, dan wordt de beslissing aan de kandidaat medegedeeld. Als de kandidaat akkoord gaat, worden verdere afspraken gemaakt met betrekking tot het ondertekenen van het huurcontract, de aanvangsdatum en andere praktische zaken.

Zo werkt hospiteren voor nieuwe huisgenoten

Als nieuwe huisgenoot die geïnteresseerd is in het hospiteren voor een kamer in een huis, zijn hier de stappen die jij kunt verwachten:

 1. Zoeken naar hospiteer advertenties: Je kunt advertenties vinden op verschillende platformen, zoals sociale media, huizensites, scholen of via jouw persoonlijke netwerk. Houd alles in de gaten om te zien of er kamers beschikbaar zijn in huizen en regio’s waar je interesse in hebt.
 1. Reageren op de advertentie: Stuur een reactie naar de bewoners waarin je jezelf kort voorstelt en aangeeft waarom je geïnteresseerd bent in de kamer. Vermeld relevante informatie zoals je naam, leeftijd, studie, interesses en eventuele andere relevante details die je aantrekkelijk maken als potentiële huisgenoot.
 1. Uitnodiging voor de hospiteeravond: Als de bewoners jouw reactie interessant vinden, dan ontvang je een uitnodiging om langs te komen voor een hospiteeravond. Dit is een gelegenheid waarbij je persoonlijk de bewoners kunt ontmoeten en zij jou beter kunnen leren kennen.
 1. Voorbereiding op de hospiteeravond: Neem de tijd om je voor te bereiden op de hospiteeravond. Leer meer over het huis, de bewoners en de sfeer die ze proberen te creëren. Denk na over vragen die je wilt stellen om meer te weten te komen over het huis en de huisgenoten. Neem eventueel ook kopieën van belangrijke documenten mee, zoals een huurdersverklaring of bewijs van inkomen.
 1. De hospiteeravond: Tijdens de hospiteeravond krijg je de gelegenheid om de bewoners te ontmoeten en vragen te stellen. Blijf jezelf en toon interesse in het huis en de bewoners. Stel vragen over de huisregels, de dynamiek in het huis, gedeelde verantwoordelijkheden en andere relevante zaken. Laat zien dat je een goede match bent en aanvulling kan zijn binnen de groep.
 1. Keuze maken: Na de hospiteeravond zullen de bewoners onderling bespreken welke kandidaat het beste bij het huis past. Ze kunnen criteria hanteren zoals persoonlijkheid, interesses, levensstijl en compatibiliteit met de huidige bewoners. Uiteindelijk maken ze een beslissing over wie ze als nieuwe huisgenoot willen uitnodigen.
 1. Terugkoppeling ontvangen: De bewoners zullen je laten weten of je wel of niet bent geselecteerd als nieuwe huisgenoot. Als je wordt uitgekozen, ontvang je verdere informatie over het ondertekenen van het huurcontract, de incheckdatum en andere praktische details.

Dit moet je weten over hospiteren

Belangrijke aspecten om te onthouden zijn: Doe onderzoek naar het huis en de bewoners, wees jezelf, stel vragen, toon respect en beleefdheid, let ook op non-verbale communicatie. Bereid je voor op concurrentie en accepteer de uitkomst, of je nu wel of niet wordt gekozen. Het doel is om een onderkomen te vinden dat goed bij jou past. Ben je eigenaar van een pand en wil je advies van een expert? Vraag het aan de makelaar via Watismijnhuiswaard.