Ben je op zoek naar een klein appartementje of een kast van een woning? Als je denkt dat een loft met enkele vierkante meters automatisch goedkoper is als een enorme villa dan heb je het mis. De drie voornaamste factoren bij het bepalen van de verkoopprijs zijn locatie, locatie en locatie. Wat is de duurste gemeente om in te wonen, wat is de waardeontwikkeling per gemeente en wat is de woningmarkt prognose voor de komende jaren? We keken naar de cijfers en dit zijn onze conclusies.

Wat is de duurste gemeente om in te wonen?

In 2019 was Bloemendaal de duurste gemeente om te wonen met een gemiddelde koopsom van 832.000 euro per woning. Landelijk ligt het gemiddelde op 308.000 euro. Op de tweede plaats staat Blaricum en Laren staat op nummer drie. Amsterdam staat niet in de top tien, hoewel de prijs per vierkante meter daar wel enorm hoog ligt en blijft stijgen. Wil je goedkoop wonen? Ga dan snel in Delfzijl kijken waar de gemiddelde prijs op slechts 155.000 euro ligt. Of koop een hele straat voor de prijs van één huis in Bloemendaal.

Wat is de waardeontwikkeling per gemeente?

Landelijk gezien blijven de prijzen stijgen, de gemiddelde prijs voor een huis in 2019 was een absoluut record. Op gemeentelijk niveau kunnen met name in de kleinere gemeenten de cijfers misleidend zijn. Als er slechts een handjevol huizen verkocht zijn, en dat waren toevallig huizen aan de bovenkant van de markt, dan schiet het gemiddelde direct omhoog. Ook als er een enorm landgoed van pakweg vijftien miljoen euro verkocht wordt zal de gemiddelde waarde natuurlijk enorm stijgen. In Amsterdam steeg de waarde van een woning van 2018 op 2019 gemiddeld met 11,2 procent, in Rotterdam lag het zelfs op 15,7 procent, waarmee deze gemeente tot de landelijke top behoort. Noordwijk was een uitzondering op de regel, daar daalde de gemiddelde prijs met 1,4 procent.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Woningmarkt prognose

De gemiddelde woonprijzen moeten niet gezien worden als huizenprijs indicator omdat er geen onderscheid gemaakt wordt in kwaliteit en type woning. Helaas zijn er geen duidelijke cijfers met alleen appartementen of eengezinswoningen beschikbaar, daarnaast moet je ook gewoon een beetje geluk hebben als koper. Zo is het mogelijk dat een makelaar bij jou in de buurt een paar aantrekkelijk geprijsde woningen voor je kan vinden die perfect aansluiten op jouw persoonlijke behoefte. Als je de tijd hebt kun je wachten op een verkopende partij die juist haast heeft en wat water bij de wijn wil doen. Volgens enkele experts gaan huizenprijzen in 2021 licht dalen, mede vanwege de Corona-crisis. Mensen die moeten terugschalen en snel hun woning willen verkopen bijvoorbeeld. Anderzijds is nieuwbouw sterk vertraagd en het aantal nieuwbouwwoningen komt nog lang niet in de buurt met de vraag. De kans dat voor 2025 de huizenprijzen gemiddeld genomen dalen is daarom klein.

Staat je niet blind op de bedragen, kijk liever samen met een makelaar wat past bij jouw wensen en budget. Als je de banken moet geloven zakken de prijzen volgend jaar een beetje, maar dit hebben ze in 2015 ook voorspeld. Dat bleek toen niet juist te zijn.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.