Wat is mijn huis waard over 10 jaar?

Op de kermis of tijdens een evenement zie je soms een waarzegster staan. Die vertelt je over de toekomst, over de liefde, geluk en een fortuin dat op je ligt te wachten. Maar wie voorzag een 2020 met mondkapjes, social distancing en provincies in Nederland op de rode kaart van vakantiebestemmingen? De vraag “Hoeveel is mijn huis waard over 10 jaar?” wordt vaak gesteld. Aan makelaars, hypotheekadviseurs en economen. Hoewel er modellen zijn, en berekeningen op losgelaten worden, is het gewoon niet met honderd procent zekerheid te zeggen hoeveel een huis waard is over 10 jaar. Zelfs niet over 5 jaar. Laten we even naar het verleden kijken, en daarop onze visie op de toekomst afstemmen.

Is vastgoed een solide investering?

In een artikel uit 2015 werd al voorspeld dat de huizenprijzen in 2025 hoger zouden zijn dan ooit tevoren. Maar daar stond een kanttekening bij; er werd voorspeld dat de toename in waarde gelijk zou staan aan de inflatie. Dit betekent geen winst, geen verlies. Nu, 5 jaar later, blijkt dat deze voorspelling (van enkele grote banken in Nederland) niet klopt. Niet alleen zijn de huizenprijzen hoger dan ooit tevoren, ook de toename ligt veel hoger als de inflatie. Dit geldt voor het jaar 2020, hetzelfde jaar dat in veel sectoren enorme problemen bestaan omdat de wereld door Corona op z’n kop staat. Na een heel korte daling stegen de prijzen weer in rap tempo.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Hoe is de huizenmarkt in 2021?

Enkele banken hebben ook weer voor 2021 een daling voorspelt, het blijkt dat banken niet echt veel vertrouwen in de woningmarkt hebben. Hebben ze dit keer wel gelijk, of zijn ze wederom te conservatief in hun prognose? Er wordt gesproken over de na-effecten van Corona, toch lijken kopers zich weinig aan te trekken van de pandemie. Juist nu lijken consumenten op zoek te zijn naar betrouwbare investeringen, er niets is zo betrouwbaar gebleken als vastgoed. Goud, zilver of aandelen; een huis wordt steeds meer waard, met een stijging die al jaren aanhoudt.

Hoeveel is mijn huis waard over 10 jaar?

Veel investeringen leveren pas op termijn rendement op. Als je nu een huis koopt met de intentie om deze volgend jaar weer te verkopen, dan loop je risico. De hypotheek eisen zijn sinds 2020 strenger, sommige Nederlanders moeten inleveren op hun inkomen en expats kunnen niet zomaar grensoverschrijdend werken, waardoor bedrijven wellicht minder snel huizen opkopen. Het is daarom best mogelijk dat de markt voor kopers in 2021 minder druk zal uitpakken dan voorheen, maar dit uit zich niet altijd direct in huizenprijzen. 5 kandidaten in plaats van 15 betekent nog altijd een flinke rij aan gegadigden die graag jouw woning overnemen.

Conclusie

De kansen voor kopers liggen in 2021 hoger om een huis te kopen dan in 2020, mits ze kunnen voldoen aan de inkomenseisen. De hoge gemiddelde verkoopprijs werpt daarbij ook een drempel op. Voor de verkoop lijken de prijzen na 2021 weer toe te nemen, in lijn met de afgelopen jaren. Het blijft een voorspelling, maar een hoge onderwaarde lijkt onwaarschijnlijk.

Klik hier voor een gratis waardebepaling van jouw woning