Er zijn regelmatig discussies over het moment dat je eigenaar bent van iets. Bijvoorbeeld kinderen die van hun ouders alvast een mandarijn uit het winkelmandje mogen eten voor ze de kassa gepasseerd zijn. Je hebt nog niet betaald, is dit diefstal uit de winkel?
Maar je gaat betalen dus eigenlijk is de mandarijn al van jou. Bij een huis kopen is het nog veel ingewikkelder met bieden, contracten tekenen en de overdracht bij de notaris. Daarom geven we op deze pagina het antwoord op de vraag “wanneer is een huis verkocht?”.
Wat betekent verkocht?
Laten we voor het gemak beginnen met de definitie van verkopen. Dit woord betekent letterlijk dat er iets aan een ander geleverd wordt tegen betaling. Verkocht is verleden tijd dus er is iets geleverd en er is voor betaald. De vraag “wanneer is een huis verkocht?” is dus heel eenvoudig te beantwoorden: op het moment dat je ervoor betaald hebt. Maar wanneer is dat precies?
Wanneer is een huis verkocht?
De meeste huizen worden niet contant betaald. In de eerste plaats omdat kopers doorgaans dit bedrag niet op hun bankrekening hebben staan. En ook niet omdat het systeem hier eigenlijk niet op ingesteld is. In Nederland sluit je een hypotheek af, die betaal je in een periode van tientallen jaren af.
In de praktijk zullen veel mensen nooit 100% hun woning bezitten. Jij betaalt niet de woning, dat doet de bank. Dus de woning is verkocht op het moment dat de bank het verschuldigde bedrag op de rekening van de begunstigde stort. Wanneer is dat?
De overdracht van een huis vindt plaats bij de notaris. De koper en verkoper tekenen beide. Op dat moment staat de volledige koopsom op de rekening van de notaris. Het bedrag van de bank en vaak nog een deel eigen geld dat niet onder de hypotheeklening valt.
De notaris maakt het geld van de notariële rekening over op die van de verkoper, het gaat dus niet direct. In Nederland is het dan ook verplicht om de verkoop van een huis via de notaris te laten verlopen. Dit is een onafhankelijk persoon die de koop afrondt en deze zal registeren in het Kadaster. Pas bij deze inschrijving wisselt de woning officieel van eigenaar.
Dat klinkt nog vrij eenvoudig. De verwarring ontstaat bij de schakels die voor deze overdracht plaatsvinden. Laten we daarom wat verder teruggaan in de tijd om te zien waarom de vraag “wanneer is een huis verkocht?” zo vaak gesteld wordt.
1. Wat betekent een vraagprijs?
Je wilt een huis verkopen. Je vraagt een verkoopmakelaar om een waardebepaling uit te voeren. Een grondige waardebepaling zal aan huis plaatsvinden, dit kan eigenlijk niet online en geautomatiseerd. Als je een realistische vraagprijs hebt bepaald en de promotionele materialen op een rijtje hebt dan kan de woning aangeboden worden. Via funda of andere huizensites, via social media of direct via het makelaarskantoor.
2. Wat betekent een bod op een huis?
Je wilt een huis kopen en je ziet een leuk optrekje staan. Er staat een vraagprijs bij vermeld, dit hoeft echter niet het bedrag te zijn dat je gaat bieden. Er zijn wellicht ook andere kapers op de kust dus je brengt in overleg met de aankoopmakelaar een strategisch bod uit. Op dit moment is er nog geen sprake van een verplichting. Dit geldt zowel voor de koper als verkoper. Pas als je een tegenbod krijgt en je gaat hier op in dan beginnen de onderhandelingen.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
3. Wat betekent een koopcontract tekenen?
Jullie zijn samen een koopsom overeengekomen. Nu wordt het tijd om een koopcontract op te stellen. Er is een standaard contract vanuit de NVM maar jullie bepalen uiteindelijk samen de definitieve inhoud van dit contract. Daar staan de koper en verkoper in vermeld, de koopsom, datum van overdracht en de ontbindende voorwaarden.
Dat zijn de voorwaarden op basis waarvan het contract zonder boete opgebroken kan worden. Denk aan voorbehoud van financiering, als de koper de hypotheek niet rond kan krijgen. Na ondertekening van het koopcontract is er nog een bedenktermijn van 3 dagen voor de koper. De verkoper heeft geen bedenktermijn.
4. Wat betekent het verstrijken van de uiterlijke termijn?
Na de 3 dagen bedenktermijn is het huis verkocht mits er een beroep wordt gedaan op de ontbindende voorwaarden. Doorgaans zal er een periode van 6 weken zijn om alles te regelen. Denk hierbij aan de hypotheekaanvraag, bouwkundige keuring etc.
Als de uiterlijke termijn is verstreken dan is de koper verplicht de woning over te nemen tegen het afgesproken bedrag. Anders moet de koper een boete betalen van ongeveer 10 procent van de koopsom. Als de verkoper na die periode besluit om de woning toch niet te verkopen geldt dezelfde boete. Het huis is dus echt verkocht op papier, nu rest alleen nog de overdracht bij de notaris.
5. Wat betekent overdracht bij de notaris?
De financiering is rond, de bouwkundige keuring heeft geen vreemde zaken opgeleverd. Jullie kunnen samen naar de notaris gaan om het voorlopige koopcontract vast te leggen bij de notaris. Dit is het moment dat de woning van eigenaar wisselt en dat het verschuldigde bedrag betaald wordt. De verkoop op papier vond al eerder plaats, het eigenaarschap wordt nu overgedragen. En dan is het huis dus echt definitief verkocht.
Wat is de rol van de makelaar in dit proces?
Er zijn aankoopmakelaars voor de koper en verkoopmakelaars voor de verkoper. Beide makelaars vertegenwoordigen de belangen van hun cliënt. Dit is wettelijk zo vastgelegd. Hoewel een makelaar volgens de wet geen specifieke vergunning nodig heeft is het wel een tussenpersoon die juridisch aansprakelijk gesteld kan worden als deze niet handelt volgens de bepalingen in de overeenkomst.
Met andere woorden; je mag er als klant van uitgaan dat jouw belangen behartigd worden. Dit betekent transparante communicatie en volledige informatie. De makelaar zorgt dat je bij iedere bovenstaande stap de juiste handelingen verricht en geen verkeerde beslissingen maakt tot aan het grote moment bij de notaris. Een kleine fout kan je namelijk enorm veel geld kosten. Als je op zoek bent naar een makelaar vraag dan eerst enkele offertes aan. Zo kun je de tarieven en diensten van lokale makelaars met elkaar vergelijken.