Een huis verkopen levert in de meeste gevallen geld op. Maar wie een ei wil bakken zal eerst de schaal moeten breken; je zult ook kosten moeten maken bij de verkoop van een woning. Zo is er de leveringsakte. Weer een bedrag om te spenderen, en wat krijg je er eigenlijk voor terug? Wat is eigenlijk het verschil tussen een transportakte en leveringsakte en wat zijn de kosten?

Wat is een leveringsakte?

Een leveringsakte is een document waarin staat dat het eigenaarschap van de woning worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Dit document wordt ondertekend na het tekenen van het voorlopige verkoopcontract. Dat is na drie dagen, de wettelijke bedenktermijn voor de koper. Die koopovereenkomst is dus niet het definitieve document, dat is de leveringsakte. De inhoud van deze twee documenten moet wel overeenkomen. De akte wordt altijd opgesteld door een notaris.

Waar wordt een leveringsakte voor gebruikt?

De notaris zal de ondertekende akte laten registreren bij het Kadaster en de openbare registers. Pas wanneer dit proces is voltooid is de overdracht van de woning een feit en ben je niet langer eigenaar van de woning. De kosten voor de leveringsakte kunnen verschillen per notaris, er is namelijk geen uniforme prijsstelling. Je bent ook vrij om te kiezen welke notaris dit werk voor je zal uitvoeren. De kosten liggen doorgaans rond 500 euro, inclusief een hypotheekakte zul je rond 1000 euro uitkomen.

Wat is een transportakte?

Er is geen verschil tussen een leveringsakte, een transportakte of overdrachtsakte. In de stapel papieren kun je afwijkende termen tegenkomen wat het niet altijd even eenvoudig maakt om het juiste document op te zoeken. Je moet vooral weten dat deze akte niet hetzelfde is als een koopcontract, maar hier wel uit voortvloeit. Ook is het van belang om te weten dat deze akte altijd door een notaris opgesteld moet worden, en deze persoon of kantoor zal ervoor zorgen dat de overdracht officieel geregistreerd wordt. Met andere woorden; dit is een stap en kostenpost waar je niet onderuit kunt komen.

Wat doet de notaris?

Het lijkt best veel geld voor een document ondertekenen en indienen bij de diverse instanties. Toch komt er wel wat meer werk bij kijken. De notaris zal eerst vooronderzoek uitvoeren naar de verkoper om te bepalen of deze persoon gerechtigd is de woning te verkopen. Ook moeten gecontroleerd worden of de betrokken partijen voldoen aan alle verplichtingen. Er moeten diverse zaken afgetikt worden, denk aan het controleren van boetes of mogelijk een hypotheek die overgedragen wordt. Ook belangrijk is dat de koper de afgesproken som tijdig stort op de rekening van de notaris, die het bedrag vervolgens weer zal overmaken aan de begunstigde. Aan het einde van de rit zal de notaris de eigendomsakte overhandigen aan de koper. Pas dan zijn jullie klaar met de koop.

Kopie van de akte opvragen

Het origineel document wordt bewaard door de notaris, een digitale kopie wordt opgeslagen bij het Kadaster. Je kunt bij beide terecht om een kopie op te vragen. De koopakte is niet op te vragen bij het Kadaster maar doorgaans wel bij de notaris. Dit is overigens niet altijd het geval.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.