Huis verkopen hoveel betaal je aan de belasting?

Nederlanders en belastingen, het is niet bepaald een ‘match made in heaven’. We klagen er veel over, toch komen we er niet onderuit. Tenminste niet als we ons aan de regels houden. Belastingadviseurs spinnen er garen bij, die zoeken de grenzen van de regels op om je zoveel mogelijk belasting te besparen. Ook makelaars en hypotheekadviseurs kennen wel wat trucs om niet teveel af te hoeven dragen. Wat je ongeveer moet betalen én wat je overhoudt leggen we op deze pagina uit.

Overwaarde huis belasting 2020

Wanneer je een woning verkoopt, dan is de kans groot dat je een overwaarde hebt. Gefeliciteerd, maar je bent er nog niet. Je zult deze overwaarde moeten gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning, dit wordt de bijleenregeling genoemd. Stel, je koopt een nieuwe woning van 3 ton. De overwaarde van de oude woning ligt op 50.000 euro. Je mag dan de rente op een hypotheeklening tot maximaal 250.000 euro aftrekken. Als je met een restschuld komt te zitten, die voor 1 januari 2018 is ontstaan, dan kun je de rente over dit bedrag voor een periode van maximaal vijftien jaar aftrekken. Hoewel aflossing niet verplicht is, wordt dit wel aanbevolen omdat je na vijftien jaar een hogere schuldenlast zult krijgen. Banken hanteren doorgaans een periode van uiterlijk tien jaar.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Huis verkocht en dan huren

Huis verkocht en dan huren. Als je niet direct een nieuwe woning koopt, dat zal de overwaarde voor een periode van drie jaar als eigenwoningreserve aangemerkt worden. Daarna komt deze reserve te vervallen, of eerder bij overlijden. Bij een nieuwe koop binnen drie jaar zal de eigenwoningreserve de maximale eigenwoningschuld waarover je rente mag aftrekken verminderen. Na drie jaar kun je de volledige aankoopprijs van een nieuwe woning financieren met renteaftrek. Als je een huis verkoopt en een schuld overhoudt, dan zal een lening doorgaans hoger uitvallen dan de hypotheek. Een optie die minder bekend is betreft het verkopen van een woning inclusief hypotheek. Dit kan interessant zijn voor de koper als je een lagere hypotheekrente betaalt dan de nieuwe eigenaar zou moeten betalen. Daarnaast is de kans dat je snel een woning verkoopt ook groter.

Wel of niet aftrekbaar?

Hier zijn de voornaamste kosten met vermelding of ze wel of niet aftrekbaar zijn van de belastingen in 2020:

  • Advies- en bemiddelingskosten bij verkoop van de woning zijn niet aftrekbaar.
  • De kosten van royement van de hypotheek op de verkochte woning zijn aftrekbaar.
  • De kosten voor het energielabel zijn niet aftrekbaar.
  • De makelaarskosten voor de verkoop van een woning zijn niet aftrekbaar.
  • De taxatiekosten die betrekking hebben tot de verkoop van een woning zijn niet aftrekbaar.

Huis verkopen wat hou ik over?

Als je een woning met 50.000 euro winst kunt verkopen, dan heb je niet netto 50 mille in je zak. Er zijn notariskosten, makelaarskosten en mogelijk ook vermogensbelasting die je moet afdragen aan de fiscus. Als wilt weten wat je echt overhoudt bij de verkoop van een woning kun je dit het beste laten berekenen door een expert. Je kunt door slimme keuzes te maken duizenden euro’s winst maken, helemaal volgens de regels!

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.