De gemiddelde huizenprijzen in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest. Dat lijkt goed nieuws als huiseigenaar en een probleem als starter op de woningmarkt. Het volledige verhaal kent echter geen winnaars. Wat kost een huis gemiddeld in Nederland en hoeveel zijn de huizenprijzen gestegen in 2021? Dat en meer kun je op deze pagina lezen.
Wat kost een huis gemiddeld in Nederland?
In het tweede kwartaal van 2021 is de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in Nederland gestegen naar 410.000 euro. Dit is een recordbedrag met een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het is ook de grootste stijging sinds de metingen zijn gestart in 1995.
Het aantal woningen dat van eigenaar is gewisseld daalde echter met 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee komt de krapte-indicator op 1,4 te staan. Het jaar daarvoor stond deze indicator nog op 2,6. Dit betekent dat een woningzoekende gemiddeld minder dan anderhalf huis heeft om uit te kiezen. Als je kijkt naar een standaard rijtjeswoning dan ligt de krapte-indicator nog een stuk lager met slechts 1,0.
Hoeveel zijn de huizenprijzen gestegen in 2021?
Met het oog op Nederland stijgen de huizenprijzen gemiddeld 12,8 procent in het tweede kwartaal van 2021 in vergelijking met het jaar ervoor volgens cijfers van het CBS. Toen schoten de prijzen ook al door het dak waarmee de huizen in Nederland steeds duurder worden.
Dit is niet exclusief het geval in Nederland want de rest van Europa laat ook een sterke stijging in huizenprijzen zien. Hierbij is rekening gehouden met zowel bestaande als nieuwe woningen. Daarmee is er in vijf opeenvolgende kwartalen een stijging te zien.
Bestaande koopwoningen stegen wat meer in het afgelopen jaar met gemiddeld 13 procent. Nieuwbouw woningen blijven steken op een stijging van 11,4 procent. Of dit zo blijft is nog maar de vraag omdat de stagnatie in de bouw door Corona maatregelen en beperkte aanvoer van materialen nog lange tijd merkbaar zal blijven.
Hoeveel huizen zijn er verkocht?
Als we kijken naar de cijfers van het tweede kwartaal 2021 dan zien we dat er in totaal 52.787 huizen in Nederland van eigenaar zijn gewisseld. Dan zijn er nog 8739 nieuwbouw woningen verkocht waarmee het in totaal uitkomt op 61.526 woningen. Dit is een daling van 2,1 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
Dit is de eerste keer na zeven kwartalen dat het aantal transacties is gedaald. Is er minder aanbod of is de maximale huizenprijs nu eindelijk bereikt?
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Waar stijgen de huizenprijzen het hardst?
In Nederland zien we de huizenprijzen het hardst stijgen in Noord-Nederland. Tot wel 30 procent in de regio’s van Groningen, Friesland en Overijssel is geen uitzondering meer. In Amsterdam ligt de stijging op de helft van die gebieden terwijl Rotterdam, Den Haag en Utrecht rond de 20 procent uitkomen.
Steeds meer stedelingen kiezen voor het landelijk gebied. Dit lijkt gerelateerd te zijn aan thuiswerken in 2020. De bevolking is mobieler dan ooit, de trek naar de Randstad bestaat nog steeds maar niet zoals voorheen het geval was.
Als we naar de prijzen van koopwoningen kijken in heel Europa dan is Nederland nog niet de kampioen, we lopen wel mee in de voorhoede van het peloton. De huizenprijzen stijgen binnen de Europese Unie het hardst in Estland met 16,1 procent, daarna volgt Denemarken met 15,6 procent en Tsjechië met 14,5 procent in het tweede kwartaal van 2021.
Nederland staat iets lager in de ranglijst met een stijging in huizenprijs van gemiddeld 12,8 procent. In de EU is er voor 13 van de 28 landen een stijging van 10 procent of meer te zien. Het enige land binnen de Europese Unie waar de huizenprijs daalt voor het tweede kwartaal 2021 is Cyprus. Daar daalde de huizenprijzen met bijna 5 procent.
Waarom stijgen huizenprijzen?
Een tekort aan woningen is de standaard verklaring voor de stijging van huizenprijzen. In het eerste kwartaal van 2021 werden ongeveer tweederde van de woningen die te koop werden aangeboden boven de vraagprijs verkocht. In het tweede kwartaal liep dit aantal verder op tot driekwart van het aanbod.
Naast het aantal overbiedingen stijgt ook het bedrag waarmee wordt overboden. Als kopers bereid zijn om meer te betalen en tegen elkaar op te bieden ontstaat er een vicieuze cirkel. Het is daarbij wel een voorwaarde dat de kopers hun hypotheek rond kunnen krijgen. Naast de hypothecaire lening moeten kopers vaak tienduizenden euro’s extra betalen uit eigen zak, via een gift of een extra lening.
Zijn hoge woningprijzen een feest voor verkopers?
Een veelgehoord sentiment is dat verkopers de grote winnaars zijn in deze huizenjacht, toch is dat in veel gevallen niet terecht. Iemand die een huis verkoopt zal niet voortaan op een bankje in het park bivakkeren op een bedje met bankbiljetten. Er is een grote groep verkopers die tegelijkertijd ook weer kopers zijn van een andere woning.
En die huizen zijn ook in prijs gestegen. Als je van koop naar huur gaat dan kun je incasseren, maar dan komt de fiscus ook om de hoek kijken. Een sociale huurwoning kun je wel vergeten met het strenge toewijzingsbeleid en tekort aan huurwoningen. Je komt dan uit op een dure huurwoning in het vrije segment. Dan verdwijnt je winst als sneeuw voor de zon.
Hoe lang stijgen de huizenprijzen nog?
Je kunt de vraag stellen hoe lang de huizenprijzen nog stijgen, een kersverse koper kan zich beter afvragen wanneer de huizenprijzen weer gaan dalen. Nu verkopen huizenbezitters hun woning met enorme overwaarde maar de kans dat je over tien jaar onder water komt te staan is behoorlijk groot.
Als je nu een starterswoning koopt is het niet zeker dat je over enkele jaren kunt doorstromen naar een grotere woning. Een koppeltje dat nu start als huiseigenaar en bij gezinsuitbreiding naar een leuke eengezinswoning wilt verhuizen zit wellicht vast in een klein appartementje. Want als de huizenprijzen gaan dalen dan lever je flink in op de woningwaarde.
Hoe lang de huizenprijzen nog zullen stijgen is lastig te bepalen. Analisten en experts zien steeds een afvlakking ‘op de korte termijn’ maar de werkelijkheid toont een ander beeld. Het lagere aantal verkochte woningen duidt wel op een veranderende markt. Zijn er niet genoeg huizen meer over of is het plafond nu eindelijk bereikt?