Eigen Huis en Tuin is een instituut op de Nederlandse televisie én via Eigen Huis en Tuin Gemist ook online terug te kijken. Hoe is het mogelijk dat een programma zolang kan bestaan en nog steeds het publiek weet te boeien? We gaan terug naar de tijd van Ron en Anniko tot aan het tijdperk van Tom, Hugo en Froukje.

Wat is Eigen Huis en Tuin?

Als jij tot de groep Millennials behoort dan ben je opgegroeid met Eigen Huis en Tuin op de buis. Het programma bestaat sinds 1993. Eigenlijk gaat de historie nog een paar jaar terug naar 1990. Klusser Nico Zwinkels en presentatrice Manon Thomas presenteerde toen het programma Je Eigen Huis. Deze serie ging vooral over verbouwingen binnen en buiten de woning. In 1992 kwam er een programma bij over tuinieren getiteld Flora Magazine met presentatie van tuinier Rob Verlinden en presentatrice Anniko van Santen. Manon Thomas zou in 1993 ook in dit programma verschijnen. Omdat beide programma’s veel overlappingen hadden, zowel inhoudelijk als in termen van productie, steld Manon voor om de twee programma’s samen te voegen. Zo ontstond Eigen Huis en Tuin dat vanaf 1993 te zien was op RTL4.

De formule van het televisieprogramma is eigenlijk heel eenvoudig en daardoor ook heel effectief. Een dame kwam bij de werkende heren langs om te vragen wat ze aan het doen waren. Het was niet bepaald een geëmancipeerd programma maar de interactie tussen de gezellige presentatoren bleek een schot in de roos te zijn. De presentatrice was niet alleen beeldvulling en zou zelf ook regelmatig (kleine) klussen aanpakken. Denk aan het verven van kastjes of het maken van kerststukjes of andere seizoensgerelateerde snuisterijen. Eerst zou Manuëla Kemp deze rol vervullen, later werd de presentatie overgenomen door Myrna Goossen. Wisseling van de wacht bleek een rode draad in de historie van Eigen Huis en Tuin waarbij veel presentatrices de revue zouden passeren. Wat betreft de mannelijke collega’s was het verloop kleiner hoewel ook hier regelmatig nieuwe gezichten ten tonele zouden verschijnen.

Wie presenteert Eigen Huis en Tuin?

Op dit moment is Froukje de Both het gezicht van Eigen Huis en Tuin. Ze wordt bijgestaan door kok Hugo Kennis, tuinman Tom Groot en een wisselend team aan vakmensen. Vaste kijkers zullen hun favoriete personages hebben, laten we eerst even naar de stoelendans van het vrouwelijk gezelschap kijken.

Manon Thomas mag de eerste presentatrice genoemd worden, zeker als Je Eigen Huis wordt meegeteld als onderdeel van het Eigen Huis en Tuin universum. Anniko van Santen behoort ook tot de eerste vaste gezichten van het programma. Manuëla Kemp zou na een jaar alweer vervangen worden door Myrna Goossen. Manuëla zou namelijk de overstap maken naar de KRO. Myrna zou op haar beurt een seizoen later het gezicht worden van De 5 Uur Show, Marceline Schopman nam het (ongetwijfeld fraai gedecoreerde) stokje over. Zij zou het ook slechts een jaartje volhouden en haar heil zoeken op Kindernet.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Een andere dame die bekend was met kinderprogramma’s nam haar plaats in; Irene Moors. Ze hield het twee jaar vol toen ze vanwege zwangerschapsverlof een jaar lang werd vervangen door Minoesch Jorissen. Zij was daarnaast ook presentatrice van RTL Live en zou na een jaar eveneens afhaken. Myrna Goossen maakt haar comeback en zou vijf jaar lang het gezicht zijn van Eigen Huis en Tuin. In 2004 zou het doek vallen voor Eigen Huis en Tuin in de oude, vertrouwde formule.

Een nieuwe groep presentatoren zou weer aan de slag gaan met Corine Boon als presentatrice. Zij werd vervangen in 2008 door Quinty Trustfull die het tot 2016 zou volhouden. Froukje de Both en Evelyn Struik zouden tot juni 2020 Eigen Huis en Tuin presenteren. Op dit moment neemt Froukje in haar eentje de taken waar als gastvrouw van Eigen Huis en Tuin.

Wat betreft de mannelijke presentatoren zullen klusser Nico en tuinman Rob de meest bekende gezichten zijn. Beide heren zouden van 1993 tot 2004 met Eigen Huis en Tuin verbonden blijven. In 2004 besloten ze over te stappen van RTL4 naar SBS6. Rob Verlinden werd vervangen door Lodewijk Hoekstra, Tom Groot zou er in 2015 bijkomen. Nico Zwinkels werd vervangen door Thomas Verhoef, die in het seizoen 2015 – 2016 werd vergezeld door Miranda Leijstra. Zij was de eerste vrouwelijke klusser in het programma.

Rob Verlinden zou de draad weer oppikken met soortgelijke programma’s op SB6, voor Nico Zwinkels liep het anders af. Hij werd beticht van ‘onzedelijk gedrag’ op de set, SBS besloot daarop de plannen voor zijn programma af te blazen. Zelf heeft hij altijd beweert dat de aantijgingen niet terecht waren. Hoe de vork precies in de steel steekt zal wellicht nooit helemaal duidelijk worden.

Eigen Huis en Tuin lekker leven

In 2020 gaf Peter van der Vorst, Directeur Content bij RTL, aan dat er geen nieuwe afleveringen opgenomen zouden worden van Eigen Huis en Tuin. Veertig afleveringen per jaar bleek teveel geld te kosten, er waren wel plannen om het programma met een lagere frequentie voort te zetten. Nu in februari 2022 kunnen we echter weer dagelijks naar Eigen Huis en Tuin lekker leven kijken. Elke werkdag om vijf uur ‘s middags of natuurlijk Eigen Huis en Tuin Gemist online. De afleveringen duren ruim veertig minuten met Froukje de Both als presentatrice. Ze wordt bijgestaan door tuinman Tom Groot en kok Hugo Kennis. Daarnaast is er een wisselende cast aan experts die klussen, tuinieren en nog veel meer.

De formule van Eigen Huis en Tuin lekker leven is niet helemaal hetzelfde als die van het origineel uit 1993. Het is nu meer een lifestyle magazine geworden waarbij alle onderwerpen die met huis styling, inrichting, koken en onderhoud de revue passeren. Het oubollige doch vertrouwde karakter is veranderd naar een meer moderne aanpak die meer in lijn ligt met de huidige televisiekijker. Het programma sluit zo beter aan op de vele huizen programma’s die momenteel om de gunst van de kijker strijden. Het onderwerp koken is toegevoegd aan het vertrouwde recept. Maar net zoals vroeger is de vrolijke presentator nog steeds een dame die omringd wordt door voornamelijk mannelijke ‘handige handjes’. Wordt het niet eens tijd dat Froukje de handen uit haar mouwen steekt of heeft ze het juist heel goed voor elkaar?