Steigerhouten meubelen: wat kun je er allemaal mee?

Steigerhout is geweldig materiaal om zelf mee aan de slag te gaan. Het is namelijk leuk én simpel om steigerhouten meubelen zelf te maken. Natuurlijk zijn er wel een aantal factoren waar je even op moet letten. Welke dat zijn, vertellen we je in dit artikel.

Steigerhouten meubelen woonkamer: creeër jouw ideale sfeer

Met steigerhouten meubelen creëer je in een handomdraai een modern interieur. Het hout staat bijvoorbeeld fantastisch in de woonkamer. Het bijzondere aan hout is dat je er een warme en tijdloze sfeer mee creëert, terwijl het in combinatie met bepaalde meubelen ook heel modern kan zijn. Denk in dat geval bijvoorbeeld aan witte of zwarte houten meubelen. Bovendien past steigerhout in vrijwel elke ruimte. Of je het nu gebruikt in de woonkamer, huiskamer of tuin. Met dit type hout kun je dan ook alle kanten op.

Welke verschillen bestaan er tussen steigerplanken?

Overigens zijn er wel een aantal verschillen tussen de planken voor steigerhouten meubelen. Over het algemeen hebben steigerplanken uit de bouwmarkt een breedte van 20 centimeter, terwijl bij oude steigerplanken soms wel 30 tot 40 centimeter gebruikelijk is.

Steigerhouten meubelen tuin

Steigerhouten meubelen in de tuin zijn op dit moment een echte trend. Hout is tijdloos en geeft de tuin net een beetje meer sfeer. Bovendien kun je allerlei meubelen maken, variërend van een houten loungeset tot een picknicktafel, een bar en barkrukken.

Ben je op zoek naar inspiratie voor steigerhouten meubelen? Klik Hier

Bouwtekeningen steigerhout

Voordat je begint moet je beschikken over een aantal bouwtekeningen. Daardoor weet je precies wat er moet gebeuren. Natuurlijk kun je een bouwtekening zelf maken, maar schakel een professional bij twijfel. Bouwtekeningen vormen de basis van het hele project en moeten nauwgezet gevolgd worden. Overigens zijn er online ook gratis bouwtekeningen voor steigerhout verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan tekeningen voor het maken van een steigerhouten keuken in de tuin of een steigerhout bed.

Steigerhouten meubelen bank

Ben je van plan om een bank te maken van steigerhouten meubelen? Dat vinden wij een heel goed idee. Het hout gaat namelijk heel lang mee en heeft tegelijkertijd weinig impact op het milieu. Het is dan ook niet verrassend dat een rustiek design anno 2021 zeer populair is. Het past goed bij allerlei huisdecoraties, zoals een mooie houten tafel. Bovendien kun je met een beetje gereedschap en een flinke portie geduld prima je eigen eettafel of bank van steigerhout maken. Volg onze tips om van dit project een groot succes te maken:

Stap 1: Weet wat je gaat maken

Alvorens je gaat starten is het aan te raden om te beginnen bij het begin. Als je een Ikea kast in elkaar zet is het prettig om een handleiding te hebben zodat je weet wat je doet. Ons advies is om ook met het maken van steigerhouten meubelen te beginnen bij het begin. Via de volgende link kun je duizenden steigerhouten (bouw)tekening downloaden. Van stoel tot bank van overkapping tot kippenhok alles kun je hier in vinden.

Stap 2: Verzamel de juiste materialen

Verzamel een flinke hoeveelheid steigerplanken om mee aan de slag te gaan. Probeer contact te leggen met een aantal steigerbouwbedrijven in de buurt en vraag of ze iets willen verkopen. Of zet al je charmes in en probeer het steigerhout gratis of met flinke korting te krijgen. Is het niet gelukt? Neem dan een kijkje op Facebook of eBay, want op deze marktplaatsen wordt verrassend vaak hout verkocht.

Stap 3: Controleer het vochtgehalte van het hout

Heb je een paar houten planken gekocht? Dat is goed nieuws. Nu is het belangrijk om eerst het vochtgehalte te controleren. Hout moet namelijk droog zijn voor gebruik. Teveel blootstelling aan vocht kan ervoor zorgen dat hout krom trekt, buigt of verdraait. Dat is niet de bedoeling omdat de houten planken zullen krimpen. We raden aan om een zogeheten hygrometer te gebruiken. Dit apparaat meet het vochtgehalte van het hout. Over het algemeen is een vochtgehalte tussen de 4 en 12 procent goed. Ligt het percentage hoger dan dit? Droog dan eerst het hout voordat je er mee aan de slag gaat. Leg ze een tijd lang in een kamer met centrale verwarming. Blijf het hout testen totdat het vochtniveau in orde is.

Stap 4: Maak alles compleet

Heb je alle onderdelen klaar dan komt nu het moment om alles samen te brengen. Gebruik de handleiding om tot een mooi resultaat te komen en geniet van jouw eigen gemaakte steigerhouten meubel.