Bij het kopen van een woning komt vaak meer kijken dan u denkt, waaronder de overdrachtsbelasting. Deze belasting heeft alles te maken met de juridische overgang van een onroerende zaak.
In dit artikel bieden we u heldere inzichten over wanneer en hoeveel overdrachtsbelasting u moet betalen, en welke vrijstellingen er mogelijk zijn. Lees verder en ontdek de ins en outs van deze belangrijke belasting.
Samenvatting
- Overdrachtsbelasting betaal je als je een huis of ander onroerend goed koopt, maar ook bij bepaalde erfenissen of schenkingen.
- Starters tussen 18 en 35 jaar kunnen voor een eerste woning mogelijk een vrijstelling krijgen van overdrachtsbelasting, wat flink kan schelen in de kosten.
- Bij de aankoop van een tweede woning moet je rekening houden met een hoger tarief van 8% overdrachtsbelasting.
- Specifieke situaties, zoals trouwen of erven, kunnen invloed hebben op de overdrachtsbelasting. Er zijn verschillende regels voor vrijstellingen.
- Voor de meest accurate informatie en advies over jouw situatie is het raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een expert.
Wanneer betaalt u overdrachtsbelasting?
U betaalt overdrachtsbelasting als u een huis koopt of een ander soort onroerend goed, zoals een stuk grond. Ook bij het verkrijgen van vastgoed door erfenis of schenking onder bepaalde voorwaarden, komt deze belasting om de hoek kijken.
De notariële akte bij de overdracht is vaak het moment waarop de heffing opeisbaar wordt. Bij aankoop van aandelen in een bv of nv die voornamelijk onroerend goed bezit, kan eveneens overdrachtsbelasting verschuldigd zijn.
Betaalt u een hypotheek terug of verandert uw burgerlijke staat door bijvoorbeeld te trouwen of te scheiden? Dan heeft dat soms invloed op de overdrachtsbelasting. In sommige gevallen zijn er vrijstellingen mogelijk, zoals de startersvrijstelling voor jonge kopers van een eigen woning.
Elke situatie is uniek en belastingaangifte doen kan complex zijn. Daarom is het slim altijd advies in te winnen bij een expert, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Het tarief van de overdrachtsbelasting
De hoogte van de overdrachtsbelasting die u verschuldigd bent bij het kopen van vastgoed kan variëren en is afhankelijk van diverse factoren, zoals het type woning en uw persoonlijke situatie. Kopers dienen goed op de hoogte te zijn van de huidige tarieven en regelgeving om zo niet voor onverwachte kosten te komen staan.
Tarief voor starters
Als starter op de woningmarkt krijg je te maken met overdrachtsbelasting. Gelukkig is er goed nieuws: sinds 1 januari 2021 kunnen starters onder bepaalde voorwaarden vrijstelling krijgen van deze belasting.
Dit betekent dat je als jonge koper, tussen de 18 en 35 jaar, bij de aankoop van je eerste huis mogelijk geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Het is een financieel steuntje in de rug dat kan helpen bij het kopen van een woning.
Om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling, zijn er enkele criteria waaraan je moet voldoen. Het huis dat je koopt mag niet meer kosten dan een vastgesteld bedrag. Bovendien is het belangrijk dat je de startersvrijstelling maar één keer kunt gebruiken.
Het is essentieel om bij het doen van de aankoop een verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling aan te vragen. Hiermee laat je zien dat je recht hebt op de vrijstelling en voorkom je dat je later alsnog moet betalen.
Tarief voor tweede woningen
Bij het kopen van een tweede woning valt men niet onder het starters tarief, maar moet er overdrachtsbelasting betaald worden. Dit tarief is significant hoger dan voor een eerste woning.
Het financieren van een vakantiehuis of investeringsobject brengt dus extra kosten met zich mee die belangrijk zijn om in te calculeren.
Heeft u al een huis en wilt u een tweede woning aanschaffen, dan is de kans groot dat u 8% overdrachtsbelasting over de koopsom moet betalen. Dit geldt ook als u een woning koopt om te verhuren of als bedrijfspand.
Het berekenen van deze belasting kan impact hebben op uw beslissing om te lenen voor een bijkomende eigendom en hoe dit past binnen uw vermogensplanning of nalatenschap.
Vrijstellingen en voorwaarden voor overdrachtsbelasting
Soms betaalt u geen overdrachtsbelasting. Dit heet vrijstelling. Starters op de woningmarkt komen bijvoorbeeld in aanmerking voor zo’n vrijstelling. Zij moeten wel jonger zijn dan 35 jaar en de woning mag niet duurder zijn dan een bepaald bedrag.
Ook moet het hun eerste huis zijn dat zij als hoofdverblijf gaan gebruiken. Zo helpt de overheid jonge mensen om hun eerste woning te kopen zonder extra kosten.
Er gelden specifieke voorwaarden voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Trouwen in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden kan bijvoorbeeld invloed hebben.
Een huis erven of krijgen via een testament valt niet onder de overdrachtsbelasting, daarbij gaat het om successierecht of erfbelasting. Een BV of NV die vastgoed koopt, moet ook overdrachtsbelasting betalen, maar kent andere regels en tarieven.
Het is belangrijk om goed na te gaan of u in aanmerking komt voor een vrijstelling en welke stappen u moet ondernemen om hiervoor in aanmerking te komen.
Conclusie
Overdrachtsbelasting lijkt ingewikkeld, maar met de juiste informatie wordt het duidelijker. Starters krijgen vaak een belastingvoordeel, wat een groot verschil maakt bij het kopen van een eerste huis.
Begrijp goed de vrijstellingen die gelden en onder welke voorwaarden ze toegepast worden. Dit kan u namelijk een aanzienlijke besparing opleveren. Zet de stap om professioneel advies in te winnen; het kan uw perspectief op de vastgoedmarkt veranderen en u helpen slim te investeren.
Veelgestelde Vragen
1. Wat is overdrachtsbelasting precies?
Overdrachtsbelasting is een belasting die je betaalt als je een huis of ander onroerend goed koopt, en het is een deel van de verkoopprijs.
2. Zijn er vrijstellingen voor overdrachtsbelasting waarvan ik gebruik kan maken?
Ja, sommige kopers, zoals jongeren onder 35 jaar die een huis kopen, kunnen in aanmerking komen voor vrijstelling van overdrachtsbelasting.
3. Hoe werkt overdrachtsbelasting als ik een bedrijf heb?
Als je eigenaar bent van een BV of NV en je koopt onroerend goed, moet jouw bedrijf ook overdrachtsbelasting betalen, net zoals bij particulieren.
4. Wat moet ik doen met overdrachtsbelasting als ik trouw of een huis erf?
Bij het erven of krijgen van een huis door schenking kan erfrecht of schenkbelasting gelden, afhankelijk van of je getrouwd bent en andere factoren.