Kun je je overwaarde gebruiken om een tweede huis te kopen? Jouw huis is flink in waarde gestegen. Helaas heb je dit geld niet op je betaalrekening staan maar de waarde zit in stenen. Je kunt proberen om te verhuizen en je slag te slaan maar misschien zit je wel lekker waar je nu woont. Met overwaarde een tweede huis kopen, is dat misschien een optie? De regels van Monopoly zijn al ingewikkeld laat staan investeren in vastgoed. Als snel stapelen de vragen zich op. Kun je de overwaarde van een huis gebruiken voor tweede woning? Wat er mogelijk is en tips voor een 2e huis kopen met overwaarde lees je op deze pagina.

Een huis kopen zonder te verhuizen

Je leest dagelijks weer een nieuw artikel over de hoge huizenprijzen. De prijzen schieten omhoog, op papier is half Nederland miljonair. Toch probeer je iedere dag weer te besparen op de boodschappen door gebruik te maken van kortingscoupons en je twijfelt of je een nieuw paar sokken moet kopen. Dat gaatje is eigenlijk nauwelijks zichtbaar… Terwijl jouw woning volgens een waardebepaling tonnen meer waard is geworden. Dit wordt ‘overwaarde’ genoemd. Dat is het verschil tussen de huidige verkoopwaarde en de schuld die je nog hebt staan op je hypotheek. Dit bedrag kan flink oplopen maar wat moet je ermee? Verhuizen is geen optie want je zit goed. Een gemiddelde verhuizing kost ook weer een klein fortuin dus het is financieel ook niet voordelig. Je kunt de overwaarde gebruiken voor een tweede woning. Tenminste, onder bepaalde voorwaarden en dan nog moet je goed nadenken voordat je deze stap neemt. Laten we daarom eerst eens even goed naar je motivatie kijken.

Waarom zou je een tweede huis kopen?

Je kunt de overwaarde gebruiken voor een tweede huis maar je kunt toch maar op één locatie wonen? Er zijn wel enkele redenen waarom je de overwaarde wilt opnemen voor een 2e huis zoals:

  • Je wilt met de overwaarde een tweede woning kopen om deze te verhuren. Je krijgt zo iedere maand geld binnen dat je vrij kunt besteden. In dit geval heb je een verhuur hypotheek nodig waar afwijkende voorwaarden aan worden gesteld. Zo kun je niet het volledige bedrag lenen. Houd er ook rekening mee dat je als verhuurder verplichtingen hebt ten opzichte van je huurders.
  • Wellicht wil je een huis in het buitenland kopen. Een tweede huis financieren met overwaarde buiten Nederland is mogelijk maar de hypotheekverstrekker loopt wel een hoger risico. Zelfs als je er financieel goed voorstaat, laat dan toch de financiering als ontbindende voorwaarde opnemen. Wellicht wordt de hypotheekaanvraag afgekeurd.
  • De overwaarde van je huis opnemen voor een tweede huis dat bestemd is voor recreatie is een optie, een huisje aan de kust bijvoorbeeld. In dat geval zijn er een aantal mitsen en maren waar je goed op moet letten. Zo zijn de regels omtrent recreatiewoningen per gemeente anders. Vraag na wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn voordat je hopeloos verliefd bent geworden op een knus vakantiehuisje.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Hoe werkt een tweede huis financieren met overwaarde?

Als je van plan bent om een 2e hypotheek op overwaarde te nemen dan moet je er rekening mee houden dat je nog steeds eigen geld moet investeren. De bank zal namelijk nooit een volledige hypotheek toekennen om een tweede huis te kopen. In ieder geval niet als het niet je hoofdverblijf wordt. Als je bijvoorbeeld een overwaarde van 2 ton hebt opgebouwd op je huidige woning. Je kunt proberen om een huis voor dit bedrag volledig te financieren, maar dan kom je van een koude kermis thuis. Je hebt ook eigen kapitaal nodig. Wat zijn eigenlijk de voorwaarden als je de overwaarde voor een tweede huis wilt gebruiken voor een 2e hypotheek? Dit kan verschillen per geldverstrekker maar deze vier voorwaarden zijn standaard:

  1. Je bent verplicht om naast overwaarde ook eigen geld in te leggen.
  2. Er worden bouwtechnische eisen gesteld aan het huis.
  3. Er is sprake van een opslag bovenop de rente.
  4. Mogelijk zijn er beperkingen van kracht zoals een verhuurverbod.

Aangezien best veel huiseigenaren juist een 2e woning kopen met overwaarde met als doel deze te verhuren moet je dus goed letten op de voorwaarden.

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Als je een huis bezit dan zul je gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Helaas is dit niet mogelijk bij een tweede woning kopen met overwaarde. Het deel van de hypotheek dat voor het andere huis bestemd is valt onder de categorie ‘consumptieve lening’. Dit bedrag komt in box 3 van het aangiftebiljet inkomstenbelasting. De rente over dit deel van de lening kun je niet aftrekken van de belasting. Als je overigens geld uit huur ontvangt dan is het goed om te weten dat de huursom niet belast is.

Of toch maar verbouwen?

Naast de overwaarde gebruiken voor je 2e huis kun je ook je 1e woning verbouwen met dit bedrag. In dit geval mag je tot 100 procent van de overwaarde gebruiken om de verbouwing te financieren. Dit is mogelijk door een tweede hypotheek af te sluiten of een bestaande hypotheek over te sluiten. Zo kun je besparen op de maandlasten. Bij de tweede hypotheek zal er een extra lening deel toegevoegd worden, dit is bij een oversluiting niet het geval. Je kunt op deze manier profiteren van de extra waarde die in je huis zit om er een nóg beter huis van te maken.

Is een extra huis kopen interessant?

Enerzijds is het jammer dat je veel geld in je woning hebt zitten, anderzijds is het ook zeker niet verkeerd om een appeltje voor de dorst te houden. Je overwaarde van je huis gebruiken voor een 2e woning kan een goede manier zijn om een stabiele bron van inkomsten te genereren door de woning te verhuren. Bij verkoop op een later moment bieden twee meer bescheiden woningen meer kansen dan een enkele villa die je met de overwaarde hebt verbouwd. Naast toekomstperspectief moet je ook zeker letten op wat nu mogelijk is. Als huizenprijzen hoger of lager worden heeft dat invloed op jouw opties. Laat je daarom adviseren door een expert zodat je weet welke opties er liggen en welke gevolgen met iedere beslissing gepaard gaan.