Prijzen gaan door het dak, rente op je spaargeld is minimaal. Er is een hoge inflatie terwijl het salaris niet voldoende stijgt. Is het nu verstandig om een huis te kopen, ja of nee? Op deze pagina kijken we naar de huizenmarkt in 2023 en we maken een opsomming van de voordelen en nadelen die een huis kopen je biedt.
Huizenmarkt in 2023
Volgens de recente woningmarktcijfers en analyse over het eerste kwartaal van 2023, zijn er zeker veranderingen te zien op de woningmarkt. Het aanbod is nog steeds beperkt, er zijn wel lichtpuntjes te zien voor potentiële kopers. Verkopers vangen momenteel iets minder dan de vraagprijs voor hun woning. Daarnaast is er een aanzienlijke daling in opgeleverde nieuwbouwwoningen te zien.
In het eerste kwartaal van 2023 verkochten NVM makelaars 28.500 bestaande koopwoningen. Dit is een afname van 2 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Als we kijken naar het vierde kwartaal van 2022 dan zien we zelfs een afname van 13 procent. Het aanbod van woningen is bijna verdubbeld in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022. Er is wel een daling van 9 procent in het aanbod te zien ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Op dit moment staan er meer dan 31.000 woningen te koop bij NVM makelaars. Bron: NVM woningmarkt gegevens
Wat kost een huis in 2023?
De gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen in het eerste kwartaal van 2023 kwam uit op 394.000 euro. Dit is een daling van 3,6 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Op jaarbasis was er een daling van 6 procent in het vierde kwartaal van 2022. In het eerste kwartaal van 2023 ligt de daling in een jaar tijd op 8,2 procent. Dit bevestigt de ommekeer op de markt in vergelijking met 2021. Toen stegen de prijzen nog met ongeveer 20 procent. De oververhitte woningmarkt is dus behoorlijk bekoeld.
Is het nu verstandig om een huis te kopen ja of nee?
Nu we de cijfers weten, wordt het tijd om de voordelen en nadelen van een huis kopen op een rijtje te zetten. Dit doen we door een aantal redenen op te sommen om een huis te kopen, en een lijstje met redenen om het (nog) niet te doen. Heb je al een huis en wil je de woningwaarde weten?
JA, het is verstandig om een huis te kopen
- Stabiliteit en zekerheid: Het kopen van een huis biedt behoorlijk veel zekerheid op de lange termijn. Met huren krijg je te kampen met huurstijgingen of het risico van een (gedwongen) verhuizing. Met het bezit van een eigen huis creëer je een stabiele woonomgeving.
- Vermogen opbouwen: Een huis kopen kan een manier zijn om je vermogen op te bouwen. Terwijl je de hypotheek aflost, bouw je eigen vermogen op. Het verschil tussen de waarde van het huis en de nog verschuldigde hypotheek is jouw vermogen. In de loop van de tijd kan het bezit van onroerend goed waardevermeerdering opleveren, je kunt dus winst maken op je investering.
- Investeringsmogelijkheden: Vastgoed biedt een interessante optie als investering op de toekomst. Als de waarde van onroerend goed stijgt, dan kun je in de toekomst profiteren van de waardevermeerdering. Daarnaast kun je een (extra) huis ook verhuren en hiermee huurinkomsten genereren.
- Aanpassingsmogelijkheden: Het kopen van een huis geeft je de vrijheid om de woning aan te passen aan je behoeften en smaak, uiteraard binnen wettelijke grenzen. Je kunt renovaties en verbeteringen naar wens doorvoeren en de woning personaliseren om er echt een ‘thuis’ van te maken.
- Belastingvoordelen: Er zijn diverse belastingvoordelen verbonden aan het bezit van een huis. Hypotheekrente en andere kosten kunnen in aanmerking komen voor belastingaftrek, waarmee je belastingverplichtingen kunt verminderen. Kopen valt op termijn goedkoper uit dan huren.
Vergeet niet dat de beslissing om een huis te kopen persoonlijk is en afhankelijk is van je financiële situatie, levensstijl en lange termijn doelen. Het is daarom nuttig om een analyse te maken van de kosten en baten en professioneel advies in te winnen voordat je een beslissing neemt.
NEE, het is niet verstandig om een huis te kopen
- Financiële verplichtingen: Het kopen van een huis brengt aanzienlijke financiële verplichtingen met zich mee. Je moet bijvoorbeeld een flinke aanbetaling doen, rente op de hypotheek betalen en rekening houden met doorlopende kosten zoals onderhoud, verzekeringen en belastingen. Als je financiële situatie niet stabiel is, of als je niet zeker weet of je de kosten kunt dragen, dan loop je risico als huiseigenaar.
- Mobiliteit en flexibiliteit: Als je verwacht om binnen afzienbare tijd weer te verhuizen, dan kan het huren van een woning in plaats van kopen beter zijn. Het kopen van een huis brengt aanzienlijke initiële kosten met zich mee. Denk aan makelaarskosten en de overdrachtsbelasting. Als je van plan bent om binnen enkele jaren te verhuizen, dan verlies je waarschijnlijk op jouw investering.
- Onderhoud: Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van en de reparaties aan je woning. Naast geld kan dit tijd kosten en overlast veroorzaken. Als je geen interesse hebt in het uitvoeren van klussen of het onderhouden van een woning, dan kan huren een geschikte optie zijn. De verhuurder zal een deel van het onderhoud uitvoeren, lees goed de voorwaarden in het huurcontract.
- Beperkte vrijheid in wonen: Een eigen huis bindt je aan een bepaalde locatie. Als je meer flexibiliteit wilt hebben in termen van waar je woont, bijvoorbeeld vanwege werk- of relatie, dan kan huren een betere keuze zijn. Je kunt uiteraard je huis proberen te verkopen maar een huurcontract opzeggen is eenvoudiger.
- Onzekere vastgoedmarkt: Als de vastgoedmarkt onstabiel is en er onzekerheid bestaat over de waarde van onroerend goed, dan kan het riskant zijn om te investeren in een huis. Kijk maar naar de huizencrisis die we pakweg 10 jaar geleden hebben meegemaakt. Een daling van de vastgoedmarkt kan leiden tot verlies van eigen vermogen of problemen bij het doorverkopen van het huis in de toekomst.
Is het verstandig om een huis te kopen?
Het is belangrijk om je persoonlijke omstandigheden en doelen zorgvuldig af te wegen voordat je beslist om een huis te kopen. Het kan verstandig zijn om advies in te winnen bij een financieel adviseur of vastgoedprofessional om een weloverwogen beslissing te nemen.